niedziela, 17 listopada 2013

PRZEPIS: Pierogi z kapustą i grzybami

Uwielbiam pierogi z kapustą i z grzybami. Dość często goszczą u mnie w porze obiadowej :o) Zawsze z tym samym skutkiem... szybko znikają z talerzy.
Ale... zawsze robiła je moja Mama. Tym razem postanowiłam ulepić je sama.
I o dziwo wyszły, kształtem nawet przypominały pierogi a i w smaku były bez zarzutu :o)



Składniki:

* na ciasto pierogowe:
- 3 szklanki mąki z górką
- 1 szklanka wrzątku
- 0,5 łyżeczki soli

* na farsz:
- 30 g grzybów suszonych
- 300 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 1,5 szklanki wrzątku
- sól i pieprz
- przyprawy: majeranek, oregano, bazylia
- 2-3 łyżek oleju

* okrasa:
- 100 g masła
- 1 mała cebula


Przepis:
Zaczynamy od przygotowania farszu.
1. Do miseczki wlewam 1,5 szklanki gorącej wody i namaczam w niej suszone grzybki. Jak już będą namoczone drobno je kroje. Wody po grzybkach nie wylewamy.
2. Kroimy kapustę kiszoną oraz cebulę.
3. Na dużej patelni na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę (tzw. szklimy ją). Jak cebula będzie już ładnie zeszklona dodajemy kapustę kiszoną oraz grzybki. Przyprawiamy sola, pieprzem, majerankiem, bazylią i oregano. Dolewamy wody po grzybkach. Zostawiamy farsz pod przykryciem na średnim ogniu do momentu całkowitego odparowania wody.
4. Studzimy farsz.
 
Czas na przygotowanie ciasta pierogowego:
1. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy gorącą (nie wrzącą) wodę, dodajemy sól i dokładnie mieszamy.
2. Wyrabiamy ciasto.
3. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze części i cienko wałkujemy.
4. Wykrawamy szklanką / lub urządzeniem do robienia pierogów kółka.
5. Na każde kółko układamy farsz, zlepiamy brzegi i robimy falbanki. Surowe pierogi gotowe!

Gotowanie pierogów:
Surowe pierogi rzucamy partiami do osolonej wrzącej wody, gotujemy je aż woda zawrze ponownie oraz pierogi wypłyną i chwilę popływają po wierzchu.
 
Następnie na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulkę.
Po wyciągnięciu pierogów z wody polewamy je masełkiem z cebulką.

 
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Pięknie Ci wyszły pierogi. Na pewno jeszcze lepiej smakują. Ja uwielbiam pierogi ale w wersji bardziej na słodko, czyli z serem albo z owocami.

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem pierogową maniaczką ale najbardziej lubię ruskie

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, ale pysznie wyglądają! z chęcią bym wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham pierogi, ale niestety z kapusta i grzybami sa u mnie tylko w Boze Narodzenie.. na co dzien czesto robimy pierogi, niestety z serem:( a ja kocham wlasnie pierogi te, ktore mam tylko raz do roku :(
    w swieta to wlasnie ja sie nimi opiekuje i zjadam ich wiekszosc, haha;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. święta nie musza być raz w roku :o) szczególnie zimową porą...

      Usuń
    2. no niby nie ale u mnie taka tradycja, że tylko i wyłącznie pierogi z kapustą i grzybami są w Boże Narodzenie.. i co poradzić :( wtedy smakuja najlepiej! ;D

      Usuń
    3. to w normalny dzień raz z kapustą a raz z grzybkami ;o) a na Wigilię kapusta z grzybkami :o)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !