piątek, 16 maja 2014

PRZEPIS: W roli głownej olej rzepakowy, czyli babka mandarynkowa

Dzisiaj przychodzę do Was ze babką mandarynkową pieczoną z mąki kukurydzianej i bardzo zdrowym olejem rzepakowym. 
A dlaczego właśnie z olejem rzepakowym? Bo..
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinniśmy wdrożyć go do naszego codziennego a nie tylko odświętnego jadłospisu.
Kwasy omega-3 są substancjami koniecznymi do prawidłowego działania naszego organizmu.
Olej rzepakowy wspomaga ogólną odporność organizmu - zawiera witaminy: A, D3, E, K, oraz kwas linolowy, dzięki czemu przeciwdziała chorobom układu krążenia, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby mięśnia sercowego, obniża poziom złego cholesterolu, reguluje przemianę materii, łagodzi zapalenia stawów, działa przeciwkrzepliwie. Ze względu na zawartość witaminy E, znanej jako witamina młodości, wpływa na poprawę wyglądu skóry.

Warto po niego sięgać nie tylko w celach kulinarnych ale i w trosce o zdrowie i urodę, bo łączy w sobie właściwości zdrowotne z walorami smakowymi i praktycznymi. Idealnie nadaje się do pieczenia, smażenia, duszenia i sałatek.


MANDARYNKOWA BABKA
Z OLEJEM RZEPAKOWYM I MĄKĄ KUKURYDZIANĄ
SKŁADNIKI:
  * 465g mąki kukurydzianej
  * 300 ml oleju rzepakowego
  * 100g cukru pudru
  * 1 op. cukru waniliowego (duże op. ok 20 g)
  * 4 jajka
  * szczypta soli
  * 2 łyżki proszku do pieczenia
  * 1 puszka mandarynek w lekkim syropie  (mała puszka ok. 315 g)
 
  * cukier puder (do posypania babki)

INSTRUKCJA:
1. Otwieramy mandarynki w puszcze, a następnie rozdzielamy na syrop i mandarynki (odsączamy mandarynki).
2. Olej, cukier, jajka, syrop mandarynkowy (cały odsączony syrop z puszki mandarynek w lekkim syropie) oraz szczyptę soli ucieramy mikserem przez ok. 3 minuty.
3. Dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania jednolitej masy.
4. Dodajemy mandarynki (te z puszki) i miksujemy aż mandarynki ładnie się rozpadną.
5. Następnie ciasto przelewamy do natłuszczonej formy babkowej.
6. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 40-45 minut.
7. Gdy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.


Fotorelacja z powstawania babki mandarynkowej.

Ciasto się miksuje ...


... wymiksowane ciasto zostało wylane do uprzednio natłuszczonej formy babkowej...


... pierwsze chwile babki w piekarniku...


... i uśmiechnięta upieczona mandarynkowa babka....


... uwolniona babka z foremki...

 
.... oprószona cukrem pudrem...
 

... baba w pełnej okazałości pod pierzynka z cukru pudru...

 
 
Zapraszam na popołudniową herbatkę...
 


SMACZNEGO!


I jak Wam się podoba mandarynkowa babka? Na czym najczęściej pieczecie babki?
 

21 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam ale wygląda bardzo smakowicie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takiej wersji pierwszy raz piekłam, ale już wiem że nie ostatni :o)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. nie pozostaje Ci nic innego jak też taką upiec :o)

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie i jaka żółciutka :) MNIAM, muszę upiec.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie :o) a żółciutka jest od mąki kukurydzianej i mandarynek... naturalnie "farbowana" :o)

      Usuń
  4. Ciasto wygląda pysznie, pięknie wyrosło. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A spróbowałoby nie wyrosnąć ;o) i pysznie smakuje :o)

      Usuń
  5. ale bym ją sobie wszamała :D już dawno nic nie piekłam, muszę nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i ciekawie smakuje :o) niby typowa babka a całkiem inna :o)

      Usuń
  7. jeju...ale mi ślinka poleciała.. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !