niedziela, 22 marca 2015

TEST/OPINIA/PRZEPIS: GELLWE, Wyspa Kreta

W niedzielny poranek przychodzę do Was z szybkim, w wykonaniu, ciastem z... kartonika. Tym ciastem jest Wyspa Kreta firmy FOODCARE, marki GELLWE.
Produkt ten otrzymałam, prawie wieki temu na blogerskim spotkaniu i byłam do niego bardzo sceptycznie nastawiona oraz nieufna. Połączenie słodkiej śmietany i bananów wydawało mi się połączeniem mdłym... i troszkę bez smaku. 
Ale... jak ma się ochotę na coś słodkiego i pustki w domu to nawet nieufność przechodzi. Tym oto sposobem, Wyspa Kreta, została upieczona... i...
polubiona :o)

Ale o tym za chwilkę...

Najpierw mała fotorelacja z przygotowania do degustacji :o)

Składniki na stół...

GELLWE, Wyspa Kreta

W roli głównej, kartonik i Wyspa Kreta...

GELLWE, Wyspa Kreta

Szczegółowa instrukcja...

GELLWE, Wyspa Kreta

GELLWE, Wyspa Kreta

GELLWE, Wyspa Kreta
Lista zakupów oraz Skład

Zawartość kartonika...

GELLWE, Wyspa Kreta
zawartość kartonika: mieszanka do ciasta i mieszanka do kremu


 Czas na przygotowanie ciasta...

GELLWE, Wyspa Kreta
Wszystkie składniki w misce miksera

GELLWE, Wyspa Kreta
wielkie miksowanie

GELLWE, Wyspa Kreta
przygotowana forma

GELLWE, Wyspa Kreta
ciasto już w formie tortowej


GELLWE, Wyspa Kreta
pierwsze chwile w nagrzanym piekarniku

GELLWE, Wyspa Kreta
upieczona wyspa

GELLWE, Wyspa Kreta
banany pod śmietanową pierzynką

GELLWE, Wyspa Kreta
"topniejące śniegi" na kreciej wyspie

A teraz na 2 - 3 godzinki do lodówki....


... podano do stołu...

GELLWE, Wyspa Kreta

GELLWE, Wyspa Kreta

OPINIA:
Opakowanie: Kartonik, łatwo otwierający się z kolorową  grafiką. W kartoniku znajdowały się dwie szczelnie zamknięte torebki. Jedna papierowa z mieszanką do wypieku ciasta a druga laminowana, foliowa z mieszanką do kremu. Z tyłu kartonika znajduje się lista produktów, które należy dodać do mieszanki oraz dokładny sposób przygotowania i upieczenia ciasta oraz dokładny sposób przygotowania kremu. Z boku kartonika znajduje się, do wycięcia, lista zakupów oraz skład mieszanek. (1 pkt / 1 pkt)

Smak/Zapach/Kolor: Ciasto ma smak czekoladowy a krem bananowy. To połączenie daje przyjemny, orzeźwiający smak. Ciasto przede wszystkim pachnie bananowo z lekką nutą czekolady a właściwie kakao. Krem jest bialutki a ciasto jest ciemnobrązowe. (3 pkt /3 pkt).

Waga: 400 g / 200g mieszanki do ciasta + 200 g mieszanki do kremu (1 pkt / 1 pkt).

PODSUMOWANIE: 
Do mieszanki, do ciasta,  należy dodać tylko 3 jajka, po 100 ml wody oraz oleju i można już miksować ciasto. Ciasto miksujemy przez ok. 2 minuty a następnie wylewamy do tortownicy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypanej maka. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu studzimy ciasto aby można było nałożyć na nie krem. Szybko, łatwo i przyjemnie :o)
Przygotowanie kremu to także nic trudnego. Schłodzoną  śmietanę kremówkę należy ubić mikserem (ok. 5 minut) a następnie dodajemy do niej mieszankę do przygotowania kremu (z torebki) i miksujemy jeszcze przez pół minuty.
Złożenie ciasta i kremu w całość nie stwarza większych problemów. Jest troszkę zabawy przy kruszeniu ciasta na wierzch kremu... ale to przyjemność a nie problem :o) Krem jest puszysty ale współpracujący, łatwo się go nakłada i formuje, nie spływa z ciasta.
Dzięki GELLWE pieczenie staje się proste i przyjemne a ciasto upiekło się naprawdę pyszne :o) Cukierniczy efekt domowym i szybkim sposobem :o) Całość, a szczególnie krem śmietankowy, rozpływa się w ustach. Pychotka!
Zamiast bananów można dać soczystą gruszkę i także smakuje wybornie :o) Wypróbowane obydwie wersje :o)

POLECAM!

Czy kupię ponownie?
Zdecydowanie TAK.


OCENA końcowa: 5 / 5 punktów
Dziękuję FOODCARE za otrzymany produkt do testów.
 





Znacie? Lubicie?

37 komentarzy:

  1. skusiłas mnie:) pozdrawiam Kasia i miłek niedzieli!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :o) Z gruszkami także pysznie smakuje :o)

      Usuń
  2. Takiego kreta to bym zjadł :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsza jest puszysta śmietana :o)

      Usuń
    2. hahah :D Dokładnie ja tez :D

      Usuń
  3. Sama jeszcze go nie piekłam ale bardzo smakuje mi ten torcik ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo prosto się go piecze :o) a jaka radocha, że samemu się zrobiło :o) nawet rodzinka doceniła ;o)

      Usuń
  4. Wyglada pysznie ale Zolza nie dala skosztowac :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny post!JA raz zepsułam nawet babeczki z proszku hehehe:P

    Zapraszam na nowy post:
    http://alanja.blogspot.com/2015/03/naszyjnik-i-kolczyki-z-otiencom.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trzeba dalej piec :o) aż się uda :o) moje ciacha też nie są idealne :o)

      Usuń
  6. Ależ robisz mi smaka ! Taką mam na niego ochotę :) pamiętam jak jadłam jako dziecko u koleżanki Kopiec Kreta i byłam nim zachwycona. Musze zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie :o) swojej roboty zawsze lepiej smakuje :o)

      Usuń
  7. oj wygląda wspaniale! Szkoda że piekarnika nie posiadam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :o) niebawem pokaże ciacha "bezpiekarnikowe " :o)

      Usuń
  8. Robiłam kiedyś domowy kopiec kreta, ale takie ciasta z torebki zawsze szybciej można zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Torebkowe ciacha to dobre rozwiązanie kiedy goście są już za drzwiami ;o)

      Usuń
  9. Ja na Święta będę mieć kopiec kreta <3 uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. to jest jedyne ciasto z "pudełka" które uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a u mnie jeszcze kilka innych też jest na liście :o) szczególnie serniki na zimno :o)

      Usuń
  11. Boże, ja uwielbiam kopiec kreta!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeszcze nigdy nie robiłam, ale wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować :o) Pychota :o)

      Usuń
  13. Kiedyś to był kopiec kreta ;)) Piekłam pycha było :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kopiec kreta to inna firma ;o) Ale i tak pyszny "krecik" jest :o)

      Usuń
  14. kiedyś już robiłam to ciasto, mniamm

    OdpowiedzUsuń
  15. Mnie mniam, muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz wypróbować :o)

      Usuń
  16. Uwielbiam! Zawsze wychodzi i zawsze zbieram za "wyspę" wiele komplementów, a to przecież takie proste i szybkie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne ciacha nie muszą być trudne :o) Zresztą nie trzeba mówić, że jest ono z kartonika :o)

      Usuń
  17. Ale się głodna zrobiłam! Z chęcią bym zjadła kawałek. :) Muszę wreszcie zrobić to ciasto, nie raz już się zabierałam i wreszcie nie zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sie przełamałam i zrobiłam :o) I nie żałuje :o) Pyszne było :o)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !