niedziela, 11 maja 2014

PRZEPIS: Cytrynowa babka kukurydziana

Niby maj i majówki... ale pogoda nas nie rozpieszcza. A skoro ona nas nie rozpieszcza to trzeba to samemu zrobić. A skoro niedziela to i babeczka musi być. Tym razem będzie to duża babeczka, a nawet babka cytrynowa... z mąki kukurydzianej.
Mąka kukurydziana do tej pory nie była przeze mnie doceniana... ale ostatnimi czasy coraz częściej z nią się bawię kulinarnie.
Dzisiaj babka eksperymentalna, która wyszła nad wyraz dobrze. Ba! Mogę nawet rzec, że bardzo pyszna wyszła babeczka :o)


CYTRYNOWA BABKA KUKURYDZIANA
SKŁADNIKI:
  * 400g mąki kukurydzianej
  * 300g oleju rzepakowego (lub słonecznikowego)
  * 120g cukru
  * 1 op. cukru waniliowego (duże op. ok 20 g)
  * sok z 1 cytryny
  * otarta skórka z 1 cytryny
  * 4 jajka
  * szczypta soli
  * 2 łyżki proszku do pieczenia
  * 100g cytrynowych skórek kandyzowanych
  * cukier puder (do posypania babki)

INSTRUKCJA:
1. Olej, cukier, jajka, sok i skórka z cytryny oraz szczyptę soli ucieramy mikserem przez ok. 3 minuty.
2. Dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania jednolitej masy.
3. Dodajemy kandyzowane skórki owoców i mieszamy dokładnie łyżką.
4. Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki babkowej.
5. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 40-45 minut.
6. Gdy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.

A babeczka wygląda tak (dziś fotki iście telefonowe, bo aparacik grymasił i nie chciał współpracować ;o) )




SMACZNEGO!
 

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. pysznej babce nigdy się nie odmawia ;o)

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam takiej babki. Wygląda przepysznie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nigdy takiej nie robiłam. Dzisiaj pierwszy raz był. Babka - eksperyment :o) Ale wyszła pysznie :o)

      Usuń
  3. Wygląda kusząco ;) spróbowałabym.

    OdpowiedzUsuń
  4. mniaaam, ale bym zjadła! straszny łasuch ze mnie, ehh :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pozostaje tylko upiec i wcinać :o)

      Usuń
  5. bardzo lubię takie babki :)
    idealnie pasuje taki przysmak do kawki czy herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez lubię babki :o) I masz rację... do kawki i herbatki idealnie się nadają :o)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !