Czasem w Naszych domach zostaje zesuszone pieczywo i nie wiadomo co z nim począć, a wiadomo, że pieczywa jak i innej żywności nie należy wyrzucać.
I wiadomo także, że najlepszą bułką tartą jest ta domowa. Tak, więc dzisiaj pomysły na domową panierka na 3 sposoby :o)
Jak suszyć pieczywo?
Najlepszym sposobem suszenia jest pokrojenie czerstwiejącego już pieczywa w miarę małą kostkę i wsypać je do miseczki. Następnie miseczkę należy postawić w ciepłym i suchym miejscu. Od czasu przemieszać kostki pieczywa, aby równomiernie się suszyło i wilgotniejsze kostki nie spleśniały.
Pamiętaj, miseczki nie można niczym przykrywać! Im bardziej zróżnicowane gatunkowe pieczywo tym lepsza później panierka.
DOMOWA PANIERKA NA 3 SPOSOBY
Składniki:
- zesuszone pieczywo, czyli bułka pszenna, bułka wieloziarnista, bułka grahamka, bułka z dynią, chleb pszenny, chleb pszenno - żytni, chleb słonecznikowy, chleb graham,
- przyprawa VISANA: Suszone pomidory z bazylia i czosnkiem
- przyprawa VISANA: Bruschetta
Ilości oraz urozmaicenie powyższych składników są zależne od "pozostałości zesuszonego pieczywa".
Przepisy
Panierka nr 1 urozmaicona klasyczna.
1. Różnego typu wysuszone (bardzo suche i kruszące się) pieczywko, chlebki i bułki, mielimy w maszynce do robienia bułki tartej.
2. Przesypujemy do pojemniczka.
3. Gotowe. :o)
Panierka nr 2 z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem.
1. Do panierki nr 1, czyli urozmaiconej klasycznej, lub zwykłej klasycznej dodajemy przyprawę VISANA z suszonych pomidorów, bazylii i czosnkiem (gotowa mieszanka). Na 3 duże łyżki bułki tartej dajemy 1 łyżeczkę przypraw (lub według uznania).
2. Mieszamy przyprawy z bułką tartą,
3. Przesypujemy do pojemniczka.
4. Gotowe. :o)
Panierka nr 3 z przyprawą Bruschetta.
1. Do panierki klasycznej lub urozmaiconej klasycznej dodajemy przyprawę VISANA Bruschetta (mieszanka przypraw: suszone pomidory, bazylia, oregano, czosnek, papryka). Na 3 duże łyżki bułki tartej dajemy 1 łyżeczkę przypraw (lub według uznania).
2. Mieszamy przyprawy z bułką tartą,
3. Przesypujemy do pojemniczka.
4. Gotowe. :o)
Gdzie można kupić przyprawy?
* Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią:
* Bruschetta:
Skoro panierki są już gotowe to można się zabrać za smażenie pysznych kotletów, czy to schabowych albo z filetów kurczaka. Albo dodawać do innych kulinarnych pyszności.
No to, Kochane, do dzieła. :o)
oj u nas nigdy chleb nie zostaje...zawsze schodzi wszystko:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam
U nas zasadniczo też wszystko schodzi, dlatego czasami kupujemy specjalnie "pieczywo na bułkę tartą", bo co domowe to domowe :o) A co najważniejsze dodaje do niej to co chcę :o)
Usuńja zawsze tarkowałam bułki, gdy zostawało za dużo, za dzieciaka była to niezła frajda ;)
OdpowiedzUsuńO.. tego sposobu nie znałam. Ja mam pobabciną maszynkę na korbkę do mielenia :o)
UsuńAle masz rację, od małego była frajda przy robieniu bułki tartej :o)
Ciekawe pomysły na ziołowe panierki. Muszę je wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
jeszcze tak nie jadłam, muszę szepnąć o tym mamie ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :o) kurczak czy schabik calkiem inaczej smakuja w takiej panierce :o) to calkiem inna klasa kotletów :o)
UsuńRobie podobne panierki ziolowe i kotlety w nich smakuja duzo lepiej.
OdpowiedzUsuńZiolowa panierka jest super!
OdpowiedzUsuń