Bakalie - pyszne, słodkie, zdrowe, chrupiące, z powodzeniem zastępują za słodycze. :o)
Są także Idealnym dodatkiem do ciast, deserów, mięs, sosów i jako składnik sałatek.
Jednym słowem niezastąpione w kuchni i cukierni. :o)
Są także Idealnym dodatkiem do ciast, deserów, mięs, sosów i jako składnik sałatek.
Jednym słowem niezastąpione w kuchni i cukierni. :o)
Dzisiaj część pierwsza przewodnika, "odżywiamy mózg", czyli bakalie chrupiące i twarde, a więc migdały i orzechy.
MIGDAŁY
Migdały to nasiona migdałowca. Nie są orzechami, choć mają podobny do nich skład i smak. Są sycące i pożywne, bo zawierając dużą ilość białka i tłuszczu. Obecnie na rynku dostępne są migdały słodkie. To z nich powstaje marcepan. Migdały zawierają wiele składników mineralnych oraz witaminy E, PP i z grupy B.
Właściwości zdrowotne:
* poprawiają stan włosów, cery i paznokci,
* korzystnie wpływają na wzrok oraz pamięć i koncentracje,
* zmniejszają zagrożenie miażdżycowe
Wartości odżywcze w 100 g:
* wartość energetyczna: 572 kcal
* wartość energetyczna: 572 kcal
* tłuszcz: 52 g
* węglowodany: 20,5 g
* potas: 778 mg
* wapń: 239 mg
* fosfor: 454 mg
* cynk: 3,19 mg
* błonnik: 12,9 g
ORZECHY WŁOSKIE
Orzechy włoskie są tak naprawdę pestką owocu. Zawierają osiem razy więcej witaminy C niż porzeczki i wielokrotnie więcej niż owoce cytrusów. Dostarczają wielu składników odżywczych, takich jak tłuszczem białko, witaminy E, B, PP i D, fosfor i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Właściwości zdrowotne:
* wykorzystywane są w leczeniu chorób krwi i choroby wieńcowej,
* poprawiają stan włosów, cery i paznokci.
Wartości odżywcze w 100 g:
* wartość energetyczna: 645 kcal
* biało: 16 g
* potas 474 mg
* wapń: 8,7 mg
* fosfor: 332 mg
* magnez: 99 mg
* żelazo: 1,8 mg
* cynk: 2,72 mg
* mangan: 3,6 mg
* błonnik: 6,5 g
* błonnik: 6,5 g
ORZECHY LASKOWE
Orzechy laskowe są niskotłuszczowe, ale dostarczają witaminy: B1, B2, PP, C oraz białka, węglowodany i składniki mineralne.
Właściwości zdrowotne:
* polecane są osobom intensywnie pracującym umysłowo, przemęczonym oraz osłabionym.
Wartości odżywcze w 100 g:
* wartość energetyczna: 640 kcal
* białko: 14,4 g
* węglowodany: 14,9 g
* potas: 616 mg
* wapń: 186 mg
* fosfor: 333 mg
* magnez: 140 mg
* cynk: 2,44 mg
* miedź: 1,29 mg
* mangan: 4,2 mg
* błonnik: 8,9 g
ORZECHY ARACHAIDOWE
Orzechy arachidowe, inaczej orzeszki ziemne, dojrzewają w strąkach pod ziemią. Są bardzo pożywne, bo zawierają dużo tłuszczu. Orzechy ziemne to dobre źródło błonnika, cynku, fosforu oraz witamin z grupy B.
Właściwości zdrowotne:
* polecane są ludziom aktywnym, nastolatkom, sportowcom oraz przy wzmożonym wysiłku umysłowym.
Wartości odżywcze w 100 g:
* wartość energetyczna: 560 kcal
* tłuszcz: 41,6 g
* węglowodany: 19,2 g
* sód: 16 mg
* potas: 720 mg
* wapń: 58 mg
* fosfor: 385 mg
* magnez: 180 mg
* żelazo: 3,2 mg
* cynk: 3,1 mg
* błonnik: 7,3 g
Lubicie orzechy i migdały? Co z nich albo z nimi lubicie upichcić?
Zapraszam do kolejnej części przewodnika: Część II przewodnika po bakaliach
Lubicie orzechy i migdały? Co z nich albo z nimi lubicie upichcić?
Zapraszam do kolejnej części przewodnika: Część II przewodnika po bakaliach
Szkoda, że orzechy nie są doceniane przez ludzi. Ich spożywanie ma naprawdę wiele zalet. Co do samych bakalii to przecież np. rodzynki mogą skutecznie zastępować słodycze. Musli własnej roboty to bogactwo witamin i węglowodanów o niskim IG(otręby).
OdpowiedzUsuńNiestety troszkę odeszliśmy od tych pyszności. Ale właśnie nadchodzą święta a razem z nimi potrawy i ciasta z bakaliami to postanowilam przypomnieć ich zdrowotny wpływ na Nas. W kolejnych ppstach będę dalej sie nimi zajmować. Dzisiaj będzie m.in. o rodzynkach i suszonych śliwkach. Zapraszam :o)
Usuńuwielbiam orzechy laskowe i migdaly :))
OdpowiedzUsuńTo wiemy co dobre. Pyszności :o)
Usuńależ mi smaka narobiłaś!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam
Staram się :o) ;o) Dobrze, że to tylko orzeszki ;o)
UsuńSmacznego! :o)