Kolejna porcja zdrowych przekąsek czyli druga część przewodnika po bakaliach.
Tym razem będą suszone owocki i wiórki kokosowe. Te najbardziej popularne.
W następnych częściach będą kolejne owocowe bakalie. :o)
Tym razem będą suszone owocki i wiórki kokosowe. Te najbardziej popularne.
W następnych częściach będą kolejne owocowe bakalie. :o)
RODZYNKI
Rodzynki otrzymuje się przez suszenie niektórych odmian winogron. Najbardziej popularnymi rodzynkami są sułtanki (sułtańskie), pochodzące z Turcji. Zawierają bardzo wiele cennych składników, miedzy innymi witaminy A, C, E oraz z grupy B, a także sód, fosfor, potas, wapń, cynk, żelazo i magnez.
Właściwości zdrowotne:
* wzmacniają odporność,
* poprawiają pracę serca i mózgu,
* korzystnie oddziałują na płuca, żołądek i jelita.
* poprawiają pracę serca i mózgu,
* korzystnie oddziałują na płuca, żołądek i jelita.
Wartości odżywcze w 100 g:
* wartość energetyczna: 277 kcal
* tłuszcz: 0,5 g
* węglowodany: 71,2 g
* sód: 21 mg
* potas: 833 mg
* wapń: 78 mg
* fosfor: 129 mg
* magnez: 40 mg
* żelazo: 1,5 mg
* błonnik: 9,4 g
ŚLIWKI SUSZONE
Polskie śliwki suszone są bardziej aromatyczne niż kalifornijskie, więc się lepiej nadają do bigosu i mięsa. niestety są bardziej wysuszone i maja pestki. Są bogate w węglowodany, wapń, magnez, potas, witaminy E, B, PP, C.
Właściwości zdrowotne:
* zawarte w śliwkach suszonych związki pektynowe oczyszczają organizm z toksycznych substancji, a błonnik przyspiesza trawienie.
Wartości odżywcze w 100 g:
* wartość energetyczna: 267 kcal
* tłuszcz: 1,2 g
* węglowodany: 68,9 g
* sód: 12 mg
* potas: 804 mg
* wapń: 72 mg
* fosfor: 91 mg
* magnez: 3,6 mg
* błonnik: 9,4 g
WIÓRKI KOKOSOWE
Wiórki kokosowe dostarczają wiele energii, a w ich składzie jest dużo cennego białka, które w diecie może zastąpić białko zwierzęce.
Właściwości zdrowotne:
* dobrze wpływają na perystaltykę jelit ze względu na wysoką zawartość błonnika.
Wartości odżywcze w 100 g:
* węglowodany: 27 g
* sód: 28 mg
* potas: 660 mg
* wapń: 23 mg
* fosfor: 160 mg
* magnez: 90 mg
* błonnik: 21,1 g
SUSZONE MORELE
Zawierają bardzo dużo cukru. Są bogate w beta-karoten, który jest istotny m. in. w walce z nowotworami.
Właściwości zdrowotne:
* morele maja właściwości przeciwutleniające, mogą obniżać ciśnienie we krwi.
Wartości odżywcze w 100 g:
* węglowodany: 72,2 g
* potas: 1666 mg
* wapń: 139 mg
* fosfor: 127 mg
* magnez: 42 mg
* żelazo: 3,6 mg
* żelazo: 3,6 mg
* błonnik: 10,3 g
Lubicie suszone owoce? Co z nich kulinarnego przygotowujecie?
Przypomnienie: I część przewodnika po bakaliach
Fajny blog,obserwuję i zapraszam do siebie;)
OdpowiedzUsuńwww.xkarolajnxx.blogspot.com
Cieszę się, że się podoba mój blog :o)
UsuńZapraszam do częstego zaglądania i komentowania :o)
A ja już pędzę podglądać Twoje dzieło :o)
Pozdrawiam
no to smaka narobiłaś...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam
Coś trzeba robić ;o) Niedługo więcej pyszności na blogu będzie... nie tylko kulinarnych :o)
Usuńkalorie kokosu są straszne hihi :P
OdpowiedzUsuńOj tam. Ale za to ile energii i składników mineralnych :o)
UsuńZ tego zestawu najbardziej lubie suszone morele :)
OdpowiedzUsuńJa śliwki ale z jogurtem naturalnym :)
OdpowiedzUsuńsuszone śliwki to do faszerowania kaczuchy pieczonej :o) i schabu :o)
Usuńuwielbiam suszone owoce! mogłabym je cały czas jeść :)
OdpowiedzUsuń