piątek, 6 grudnia 2013

PRZEPIS: Jabłecznik z kruszonką na cieście drożdżowym

Zanim jeszcze zabiorę się za porządki domowe oraz wypieki świąteczne, dzisiaj będzie jabłuszkowo. A jeśli jabłka to tylko szarlotka albo jabłecznik z kruszonką. Skoro kruszonka na górze to na dole musi się znajdować ciasto drożdżowe.
 
Zapraszam na jabłecznik z kruszonką na cieście drożdżowym. :o)



Składniki:

* na ciasto drożdżowe:
   * 50 dag mąki,
   * 1 szklanka mleka,
   * 4 dag drożdży,
   * 10 dag margaryny,
   * 15 dag cukru,
   * 4 żółtka,
   * szczypta soli,

* na warstwę jabłecznikową:
   * 1 kg jabłek,
   * 1 łyżeczka cynamonu.

* na kruszonkę:
   * 10 dag masła,
   * 5 dag cukru,
   * 5 dag mąki.


Instrukcja pieczenia:


Na początek przygotowujemy ciasto drożdżowe na spód jabłecznika:
1. Drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki należy rozmieszać z letnim mlekiem.

2. Kiedy otrzymamy jednolity rozczyn, należy go odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na ok. 20 minut.
3. Kiedy rozczyn wyrośnie należy go wlać do miski z mąką. Dodajemy żółtka i sól. Wszystko dobrze wyrabiamy. Następnie do ciasta wlewamy uprzednio rozpuszczoną margarynę z cukrem i ponownie wyrabiamy. Ciasto formujemy w kulkę, zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętości.

Masa jabłecznikowa:
1. Jabłka należy obrać, wyciąć gniazda nasienne, oraz zetrzeć na tarce z dużym oczkiem.
2. Do startego uprzednio jabłka dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
 
Kruszonka:
1. Z podanych składników przygotować kruszonkę, czyli wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). 

Ostatni etap, czyli "składanie ciasta":
1. Tortownicę natłuścić olejem oraz oprószyć mąką.
2. Następnie tortownicę wykładamy ciastem a na wierzch układamy warstwę z jabłek.
3. Na jabłkach układamy kruszonkę.
4. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ok. 30 min.
5. Po tym czasie wkładamy ciasto do lekko nagrzanego piekarnika.
6. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Pieczenie: 40 minut w temp. 190 stopni Celsjusza



 
Zapraszam na poranną kawę i pyszne ciacho. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. ciasto drożdżowe to nie jest moja specjalność

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja też nie była, ale za każdym razem coraz lepiej mi ono wychodzi :o) kiedyś dojdę do perfekcji :o)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. i jeszcze lepiej smakuje... moje małoobiektywne zdanie ;o)

      Usuń
  3. Właśnie szukałam przepis na jabłecznik orginalny i znalazłam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !