Jesień nadeszła i chociaż na dworze nadal jest ciepło, to ja zatęskniłam za... łazankami z kiszoną kapustą. Taka jesienna bombka witaminowa z witaminą C w roli głównej :o)
Moje łazanki nie są typowymi łazanki... Do łazanek zamiast typowego makaronu łazankowego, czyli kwadracików makaronowych, daje makaron świderki.
Łazanki to proste i sycące danie obiadowe. Prawie jednogarnkowe ;)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 kg kapusty kiszonej
- 300 g makaronu świderki
- 1 duża lub 2 małe cebule
- suszone grzybki (borowiki) / ilość wg uznania
- 2 łyżki oleju
- przyprawy: pieprz, majeranek, oregano, bazylia / ilość wg uznania
Przepis:
1. Kiszoną kapustę odsączyć, posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem ok. 50 minut (do momentu aż kapusta będzie miękka). Po tym czasie odlać wodę z kapusty.
2. W osobnym garnku w osolonej wodzie ugotować makaron wg informacji na opakowaniu.
3. Na patelni podgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać mielone mięso i przyprawy: pieprz, majeranek, bazylię i oregano. Podsmażyć.
4. Podsmażone mięso (razem z tłuszczem) dodać do kapusty i wymieszać.
5. Do kapusty i mięsa dodać ugotowany makaron. Wymieszać. Dodać przyprawy: pieprz, majeranek, bazylię i oregano - ilość wg uznania.
6. Łazanki wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, przez około 10 minut.
Łazanki są gotowe do jedzenia.
Smacznego!
P.S. Najlepsze łazanki są na drugi dzień, jak wszystkie składniki się "pogryzą".
Uwielbiam łazanki <3 U Ciebie wyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za obserwację ;) Także obserwuję ;)
I powiem nieskromnie, że jeszcze lepiej smakowały :o)
Usuńchyba wolę jednak tradycyjny makaron do tej potrawy ;p
OdpowiedzUsuńMoja rodzinka i ja polubiliśmy świderki i nawet wielki gar był za mało na jeden obiad ;) a plan był taki, że to gar dwudniowy :o)
UsuńAj tam ważne że smakuje jak łazanki :)
OdpowiedzUsuńPowiem nieskromnie, że smakują nawet lepiej niż te tradycyjne :o) i najważniejsze szybko znika i rodzinka nie marudzi :o)
Usuń