piątek, 18 października 2013

PRZEPIS: Śniadanie prowansalskie

Za oknem szaruga jesienna i zero słonka... ale w kuchni pachnie słoneczną Prowansją. A to za sprawą świeżo upieczonej bagietki z ziołami prowansalskimi.
Od razu uśmiech i energia do mnie wróciła.
Śniadanie to jednak najważniejszy posiłek w ciągu dnia.
 
Moje prowansalskie śniadanie:
- cieplutka i chrupiąca bagietka z ziołami prowansalskimi (przepis poniżej)
- żółty ser gouda
- pomidorki cherry
- masełko (oliwy z oliwek brakło)
i najważniejsze herbata :o)


A wyglądało tak:



 
 
Bagietka prowansalska (z ziołami prowansalskimi)

Składniki:
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml gorącej wody
- 7 g drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 łyżki oleju lub oliwy

Wykonanie:
1. Obie mąki mieszamy w misce i zalewamy gorącą, ale nie wrzącą, wodą.
2. Mieszamy łyżką i dosypujemy drożdże, cukier, sól i zioła.
3. Całość mieszamy i wyrabiamy dłońmi przez mniej więcej 10 minut.
4. Jak ciasto będzie już gładkie i jednolite i nie będzie kleić się do rąk, formujemy z ciasta kulę, smarujemy dokładnie oliwą (olejem), przykrywamy folią spożywczą i ściereczką i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia.
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części.
6. Z każdej części formujemy długi, wąski prostokąt i składamy do środka „na trzy” dokładnie zlepiając miejsce złączenia i formujemy kształt bagietki.
7. Bagietki kładziemy zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub na specjalnej blaszce do bagietek, przykrywamy folią spożywczą i ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 25 - 30 minut.
8. Ostrym nożem nacinamy ciasto.
9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 30 minut, aż bagietki ładnie się zarumienią.
 
Pieczenie: ok. 30 min. w temperaturze 200 stopni C.
 
Bagietki najlepsze są cieplutkie i chrupiące z odrobiną masła lub oliwy z oliwek z pomidorkami
 
SMACZNEGO!
 

5 komentarzy:

  1. Ja bagietki z ziolami kupuje. Ale masz racje, jak cos sie samemu piecze to smakuje o wiele lepiej. Nastepnym razem sama ja upieke. Dzieki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym sobie taką zjeść prosto z piekarnika... marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawko to zapraszam na wspólne pieczenie i degustację :o)

      Usuń
    2. To i ja sie wpraszam ma cieplutka bagietke :-D

      Usuń
  3. Pychotka taka bagietka. Mniam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !