Sezon na dania z kiszonej kapusty uważam za otwarty. A skoro kapusta kiszona to bez kapuśniaka nie można się obejść :o)
Uwielbiam domowy, prawdziwy i pyszny kapuśniak! Ten smak i zapach roznoszący się po całym domu podczas gotowania. Mogłabym go jeść łyżkami bez końca. Po prostu ślinka cieknie na samą myśl o kapuśniaczku. :o)
A najważniejsze kapuśniak jest sycący i rozgrzewający. Idealny na obiad po długim spacerze lub pracach porządkowych na ogródku.
Składniki:
- 700 g kiszonej kapusty
- 1 średni korpus z kury
- 3-4 średnie marchewki
- 3 pietruszki (korzeń)
- 1 mały seler
- 5-6 średnich ziemniaków
- 2 kostki bulionowe (bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim)
- ok. 1,5 litra zimnej wody
Wykonanie:
1. Do garnka z zimną wodą dodajemy korpus z kury i na wolnym ogniu zaczynamy gotować
2. Warzywa: marchewka, pietruszka oraz seler ścieramy na tarce o grubym oczku i dodajemy do gotującego się korpusu (woda w garnku osiągnęła temperaturę wrzenia i ewentualne szumowiny zostały usunięte łyżką cedzakową). W tym też momencie dodajemy kostki bulionowe.
3. Obieramy ziemniaki i kroimy je w średniej wielkości kostki.
4. Kiedy warzywa w garnku lekko zmiękną dodajemy ziemniaki uprzednio pokrojone w kostkę. I dalej gotujemy.
5. Dodajemy lekko pokrojoną kiszoną kapustę i gotujemy ok. 30 min (gotujemy do momentu aż kapusta zmięknie).
6. Kapuśniak rozlewamy na talerze, dekorujemy natką pietruszki.
Moja wielka miseczka kapuśniaku :o) Palce lizać!
Smacznego!
P.S. I jak wiadomo... kapuściane dania najlepsze są po kilku godzinach od gotowania, a pyszne na drugi dzień :o)
akurat kapuśniaczka nie lubię ;p
OdpowiedzUsuńMojego pyszego kapuśniaka nie jadlas :o) albo nie wiesz co dobre ;o)
UsuńUwielbiam kapusniak :D
OdpowiedzUsuń49 yr old Business Systems Development Analyst Courtnay Tolmie, hailing from La Prairie enjoys watching movies like Downhill and Sailing. Took a trip to Madara Rider and drives a Ferrari 250 Testa Rossa. ich strona
OdpowiedzUsuń