czwartek, 31 października 2013

PRZEPIS: Jesienny kapuśniaczek

 
Sezon na dania z kiszonej kapusty uważam za otwarty. A skoro kapusta kiszona to bez kapuśniaka nie można się obejść :o)
Uwielbiam domowy, prawdziwy i pyszny kapuśniak! Ten smak i zapach roznoszący się po całym domu podczas gotowania. Mogłabym go jeść łyżkami bez końca. Po prostu ślinka cieknie na samą myśl o kapuśniaczku. :o)
A najważniejsze kapuśniak jest sycący i rozgrzewający. Idealny na obiad po długim spacerze lub pracach porządkowych na ogródku.

 
 
Składniki:
- 700 g kiszonej kapusty
- 1 średni korpus z kury
- 3-4 średnie marchewki
- 3 pietruszki (korzeń)
- 1 mały seler
- 5-6 średnich ziemniaków
- 2 kostki bulionowe (bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim)
- ok. 1,5 litra zimnej wody
 
Wykonanie:
1. Do garnka z zimną wodą dodajemy korpus z kury i na wolnym ogniu zaczynamy gotować
2. Warzywa: marchewka, pietruszka oraz seler ścieramy na tarce o grubym oczku i dodajemy do gotującego się korpusu (woda w garnku osiągnęła temperaturę wrzenia i ewentualne szumowiny zostały usunięte łyżką cedzakową). W tym też momencie dodajemy kostki bulionowe.
3. Obieramy ziemniaki i kroimy je w średniej wielkości kostki.
4. Kiedy warzywa w garnku lekko zmiękną dodajemy ziemniaki uprzednio pokrojone w kostkę. I dalej gotujemy.
5. Dodajemy lekko pokrojoną kiszoną kapustę i gotujemy ok. 30 min (gotujemy do momentu aż kapusta zmięknie).
6. Kapuśniak rozlewamy na talerze, dekorujemy natką pietruszki.
 
 
Moja wielka miseczka kapuśniaku :o) Palce lizać!
 
 
Smacznego!
 
P.S. I jak wiadomo... kapuściane dania najlepsze są po kilku godzinach od gotowania, a pyszne na drugi dzień :o)
 

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Mojego pyszego kapuśniaka nie jadlas :o) albo nie wiesz co dobre ;o)

      Usuń
  2. Uwielbiam kapusniak :D

    OdpowiedzUsuń
  3. 49 yr old Business Systems Development Analyst Courtnay Tolmie, hailing from La Prairie enjoys watching movies like Downhill and Sailing. Took a trip to Madara Rider and drives a Ferrari 250 Testa Rossa. ich strona

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !