Witajcie,
w poniedziałek naszła mnie wielka ochota na coś owocowego i poprawiającego humor. A, że w domu znalazło się sporo jabłuszek... i cynamon, to wypiek mógł być tylko jeden - cynamonowy jabłecznik. Na dodatek bez przepisu, wykonany "szklankowo" i "na oko". Ale eksperyment pieczeniowy udał się wyśmienicie.
Ciasto bardzo proste w wykonaniu, szybko się robiące i pieczące a efekt końcowy - słodki, pulchne i wilgotne od jabłkowego soku z dużą ilością owoców. Zapraszam na cynamonową pychotkę!
CYNAMONOWY JABŁECZNIK
SKŁADNIKI:
* 3 jajka
* 3/4 szklanki cukru
* 3 op. cukru waniliowego (po 8g)
* 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
* niepełna szklanka mleka
* 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 kostka margaryny Kasia
* 8-10 średnich jabłek
* 2 kopiaste łyżeczki cynamonu
INSTRUKCJA:
1. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienna a następnie kroimy w dość dużą kostkę (ok. 1,5 -2 cm).
2. Blaszkę smarujemy margaryną i oprószamy mąką.
3. Nagrzewamy piekarnik do temp. 175 stopni C.
Robimy ciasto:
4. Miękką margarynę miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
5. Następne, nie przerywając miksowania, dodajemy stopniowo jajka.
6. Dodajemy mleko i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
7. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy cynamon. Wszystko razem miksujemy.
8. Kiedy masa jest już gładka dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i dokładnie mieszamy łyżką.
9. Tak przyszykowane ciasto wykładamy na blachę do pieczenia.
10. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 st. C piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut.
GOTOWE!
Podano do stołu :o)
SMACZNEGO!
Lubicie szarlotki i jabłeczniki? Macie na nie swój ulubiony przepis?
właśnie zjadłam kolacje i mam ochotę na coś słodkiego, a Ty takie pyszności pokazujesz ... niedobra Ty ;p
OdpowiedzUsuńJa niewinna ;o) Istny aniołek ze mnie ;o)
UsuńWyglada nieźle. Robię coś całkiem podobnego, ale zwykle na górze jest kruche ciasto starte na paski i na jabłka daję ubitą pianę z jajek:) Cienką warstwę:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam z pianką... ale niedługo wypróbuje Twój sposób :o)
Usuńwypróbuj i daj znać:)
Usuńwygląda tak inaczej, ale na pewno bym wciągnęła :D
OdpowiedzUsuńU mnie tylko "typowe" babki są.. reszta ciast to "wariacje cukiernika" ;o)
UsuńZ jabłkami, to pyszne na pewno.
OdpowiedzUsuńPewnie, że pyszne :o) I to nie tylko moja opinia ;o)
UsuńKradnę przepis :D Uwielbiam cynamon a jak jest cynamon to musza byc jabłuszka ;)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, kradnij :o) Połączenia jabłka z cynamonem to idealne połączenie :o)
UsuńNominacja 😊
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkookosmetykach-mojerecenzje.blogspot.com/2015/11/34-libster-blog-awards-2015.html
Dziękuję :o)
UsuńRobię praktycznie taki sam, tylko zanim nałożę ciasto na górę to robię warstwę z bitej śmietany :)
OdpowiedzUsuńZ bitą śmietaną to już "wersja ekskluzywna" :o)
Usuńszkoda że piekarnika nie mam...
OdpowiedzUsuńu mnie bez piekarnika ani rusz :o)
UsuńRobię podobnie, ale jeszcze dodaję orzechy :)
OdpowiedzUsuńz orzechami jeszcze nie robiłam :o)
UsuńJak pięknie wygląda! Mniam! <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :o) Jeszcze lepiej smakuje niż wygląda. Szczególnie na ciepło :o)
UsuńMoje smak :)
OdpowiedzUsuńMoje też :o)
Usuńsmakowałby mi, uwielbiam zapach cynamonu
OdpowiedzUsuńCiasto jest bardzo cyanmonowe :o)
UsuńUwielbiam połączenie jabłek i cynamonu ;)
OdpowiedzUsuńTo jest nas dwie :o)
Usuńnie jemy już ciast, ale wygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :o)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSorki Annulu, coś mi się z klawiaturą stało :D
OdpowiedzUsuńLubię bardzo! A Twoje ciacho wygląda wręcz obłędnie :)
Uwielbiam takie proste przepisy z owocami :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuje ten przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://prostozpudelka.blogspot.com/
A ja nie przepadam za jabłecznikiem, ani też za ciastem czekoladowym :P
OdpowiedzUsuńWygląda strasznie zachęcająco! Uwielbiam wszelakie jabłeczniki i serniki. Na pewno niedługo go zrobię :)
OdpowiedzUsuńMmm, nie rób mi smaka bo staram się nie podjadać :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z cynamonem ;)!
OdpowiedzUsuńMniam, koniecznie muszę zrobić.
OdpowiedzUsuń