Rozpoczynam nowy cykl kulinarny a w nim przepisy dla diabetyków i nie tylko...
Pierwszym przepisem będzie ciasto bardzo aromatyczne choć niekoniecznie diabetyczne...
Idealne ciacho na długie jesienne wieczór z kubkiem gorącego mleka, kakao lub herbatą z cytryną i dobrą lekturą :o)
Składniki:
- 4 duże jajka
- 600 g mąki pszennej
- 350 ml mleka 1,5%
- 180 g cukru (w tym 30 g cukru waniliowego Dr Oetker i 10 g cukru cynamonowego Delecta)
- 250 g margaryny Kasia
- 1 op. proszku do pieczenia Dr Oetker (op. dla 500 g mąki)
- 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika Kamis
- 3 łyżki kakao DecoMorreno
- 150 g świeżej żurawiny (może być także żurawina suszona, wtedy dodajemy mniej zwykłego cukru)
- przyprawa do dań słodkich Kamis
Blacha: prostokątną o wym. 60 x 40 cm.
Przepis:
1. Rozpuść margarynę i ją schłodź.
2. Żurawinę umyj i pokrój na 4 części.
3. Wszystkie produkty sypkie mieszamy ze sobą w misce.
4. Dodajemy jajka oraz roztopioną margarynę.
5. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
6. Do masy dodajemy pokrojoną żurawinę i mieszamy.
7. Wykładamy masę na blachę uprzednio wysmarowaną margaryną i oprószoną mąką lub bułką tartą.
8. Delikatnie posypujemy świeżo pomieloną przyprawą do dań słodkich Kamis.
9. Wkładamy blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika.
10. Pieczemy!
Pieczenie: ok. 30 min. w temperaturze 175 stopni C.
Po wystudzeniu nadaje się do jedzenia. :o)
SMACZNEGO!
Ciekawy przepis. Taki już świateczny :o)
OdpowiedzUsuń