Bulion warzywny lub warzywno - mięsny jest podstawową bazą do ugotowania pysznej zupy lub dodatku do innych potraw jak np. risotto, kuskus czy też do sosów.
Dzisiaj będzie przepis na bulion warzywno - mięsny. Aby ugotować dobry bulion warzywa i mięso muszą być świeże.
Ważnym dodatkiem są także przyprawy, które dodają smaku naszemu bulionowi. Tak, więc przed gotowaniem najlepiej uzupełnić braki na półeczce z przyprawami by później nie okazało się ze czegoś nam zabrakło. W gotowaniu bulionu każda przyprawa odgrywa ważną rolę, dając na koniec kwintesencję smaku.
Zasada gotowania bulionu jest taka: Im dłużej będziemy gotowali nasz wywar tym jego smak będzie lepszy. Tak, więc na dobry wywar trzeba mieć cierpliwość, która zostanie nam później wynagrodzona.
Jeżeli bulion będzie stanowił zupę samą w sobie z jakimś dodatkiem (np. z makaronem i stanie się zupą czyli rosołem), to lepiej zadać sobie nieco więcej zachodu i starannie ugotować wywar warzywny. Można też do gotowania dodać posiekaną świeżą natkę z pietruszki. Bulion można też śmiało mrozić, więc opłaca się ugotować go od razu dużo więcej by starczył nam na długo.
Zanim jednak przejdę do przepisu na pyszny bulion warzywno - mięsny, przedstawię Wam bohaterkę tegoż bulionu, czyli Suszone warzywa z lubczykiem i rozmarynem firmy VISANA.
Kilka słów od Producenta:
VISANA Suszone warzywa z lubczykiem i rozmarynem
Suszone warzywa z lubczykiem i rozmarynem. Mieszanka suszonych warzyw, tradycyjnie używanych w polskiej kuchni do przygotowywania wywarów z dodatkiem lubczyku i rozmarynu.
Pozwala na uzyskanie świetnego wywaru o charakterystycznym aromacie.
Nie zawiera konserwantów.
Bulionowa bohaterka:
VISANA Suszone warzywa z lubczykiem i rozmarynem |
SKŁAD: marchew, por, pietruszka, pasternak, cebula, seler, rozmaryn, lubczyk, krojone w kostkę.
VISANA Suszone warzywa z lubczykiem i rozmarynem - skład |
A tak wygląda w całej swej okazałości, czyli duże kawałki suszonych warzyw, wiesz co jesz:
VISANA Suszone warzywa z lubczykiem i rozmarynem |
A poniżej baza pod zupę, czyli wywal mięsno - warzywny z suszonymi warzywami (na zdjęciu "suszone warzywa" już ugotowane):
Wywar mięsno - warzywny z suszonym warzywami VISANA |
BULION WARZYWNO - MIĘSNY (baza)
Składniki :
* mięsna porcja na wywar (np. skrzydełka z kurczaka)
* 4 średnie marchewki (korzeń)
* 2 duże pietruszki (korzeń)
* pół bulwy selera
* 1 por (biała część)
* 3 ziarna ziela angielskiego
* 6 ziaren pieprzu czarnego
* 2 listki laurowe
* 2-3 łyżki przyprawy Suszone warzywa z lubczykiem i rozmarynem VISANA
* sól (wg uznania)
Wykonanie:
Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, płuczemy i wrzucamy do pojemnego garnka. Myjemy porcję mięsną i wrzucamy do garnka. Dodajemy wszystkie przyprawy (bez soli!), zalewamy wszystko zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu, kiedy wywar zacznie nam wrzeć, zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy wolniutko i bardzo długo, około 2,5 - 3 godz. od czasu do czasu zdejmując szumowinę i wyrzucając ją. Na sam koniec gotowania dopiero możemy dodać sól do smaku, ale nigdy wcześniej bo inaczej woda nie wydobędzie smaku z naszych warzyw. Jeśli chcemy uzyskać klarowny wywar to przecedzamy go przez sitko.
Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, płuczemy i wrzucamy do pojemnego garnka. Myjemy porcję mięsną i wrzucamy do garnka. Dodajemy wszystkie przyprawy (bez soli!), zalewamy wszystko zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu, kiedy wywar zacznie nam wrzeć, zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy wolniutko i bardzo długo, około 2,5 - 3 godz. od czasu do czasu zdejmując szumowinę i wyrzucając ją. Na sam koniec gotowania dopiero możemy dodać sól do smaku, ale nigdy wcześniej bo inaczej woda nie wydobędzie smaku z naszych warzyw. Jeśli chcemy uzyskać klarowny wywar to przecedzamy go przez sitko.
Ja tylko wyciągam porcję mięsa oraz warzywa i na takim wywarze gotuję pyszną zupę.
MOJA OPINIA:
OPAKOWANIE: Opakowanie foliowe, szczelnie zamknięte. Waga - 100 g. ( 1 pkt / 1 pkt )
ZAPACH: Zapach intensywnie warzywny. ( 0,5 pkt / 0,5 pkt )
SMAK: Smak prawdziwych suszonych warzyw oraz lubczyku i rozmarynu, a nie sztucznej chemii. Nie zawiera konserwantów. ( 0,5 pkt / 0,5 pkt )
DZIAŁANIE ( 3 pkt / 3 pkt ):
* duże kawałki składników, gołym okiem widać co czym jest,
* duże kawałki składników, gołym okiem widać co czym jest,
* ma intensywny smak warzyw, dzięki któremu poprawiają smak wielu zup,
* naturalne kolory składników, bez konserwantów,
* ma wiele witamin i składników mineralnych.
PODSUMOWANIE:
Na bazie bulionu z Suszonymi warzywami z lubczykiem i rozmarynem firmy VISANA powstała przepyszna zupa pomidorowa. Kawałki "suszonych warzyw" dodały jej niepowtarzalnego smaku jak i dodatkowego białego (suszony pasternak i pietruszka), pomarańczowego (suszona marchewka) i zielonego (suszony por) koloru.
W bulionie, a później w zupie pomidorowej, przyprawa sprawdziła się w 100%.
Na bazie bulionu można ugotować wiele zup i jako baza na pewno się nie znudzi. Smak ma wyjątkowo warzywny.
Ugotowane "suszone warzywa" odzyskują swoją jędrność i naturalny wygląd. :o)
Suszone warzywa z lubczykiem i rozmarynem są warte polecenia. I też to czynię. POLECAM!
Na bazie bulionu z Suszonymi warzywami z lubczykiem i rozmarynem firmy VISANA powstała przepyszna zupa pomidorowa. Kawałki "suszonych warzyw" dodały jej niepowtarzalnego smaku jak i dodatkowego białego (suszony pasternak i pietruszka), pomarańczowego (suszona marchewka) i zielonego (suszony por) koloru.
W bulionie, a później w zupie pomidorowej, przyprawa sprawdziła się w 100%.
Na bazie bulionu można ugotować wiele zup i jako baza na pewno się nie znudzi. Smak ma wyjątkowo warzywny.
Ugotowane "suszone warzywa" odzyskują swoją jędrność i naturalny wygląd. :o)
Suszone warzywa z lubczykiem i rozmarynem są warte polecenia. I też to czynię. POLECAM!
Czy kupię ponownie?: TAK.
OCENA: 5,0 pkt / 5,0 pkt
Gdzie kupić?
http://www.algi24.com.pl/index.php?p278,suszone-warzywa-kostka-folia-100g
I najważniejsze, to że otrzymałam produkt bezpłatnie do testowania nie wypłynęło na moją ocenę.
Polecam także:
Alfabet udanych związków kulinarnych, czyli jak dobierać zioła i przyprawy:
http://konsumentka-anula.blogspot.com/2013/11/alfabet-udanych-zwiazkow-kulinarnych.html
I najważniejsze, to że otrzymałam produkt bezpłatnie do testowania nie wypłynęło na moją ocenę.
Polecam także:
Alfabet udanych związków kulinarnych, czyli jak dobierać zioła i przyprawy:
http://konsumentka-anula.blogspot.com/2013/11/alfabet-udanych-zwiazkow-kulinarnych.html
ojj nie dla mnie, nie lubię takich "cudeniek" :D
OdpowiedzUsuńnie wiesz co tracisz :o) albo nie wiesz co ci dają do jedzenia :o) ;o)
Usuńmniam
OdpowiedzUsuńdobrze powiedziane... mniam :o)
Usuńtaki sklad lubie!
OdpowiedzUsuńzgadzam się, to idealne połączenie jest :o)
Usuńoj ale bym sobie chetnie wypila taki bulionik, ja jeszcze chora to tym bardziej!
OdpowiedzUsuńPosyłam gorący bulion z promykami słonka :o) wracaj szybko do zdrowia :o)
Usuń