Dziś jak dla mnie trochę nietypowy przepis i fajny pomysł na obiad. A przede wszystkim przepis ten to dla mnie wyzwanie kulinarne. Nigdy takiej pieczeni nie robiłam. A czy się udało... zobaczcie sami :o)
A przepis pochodzi z Biedronkowej ulotki i jest autorstwa p. Agaty Jędraszczak.
SKŁADNIKI:
* 500 g mielonego mięsa z indyka
* 80 g suszonej żurawiny (najlepiej kwaskowata)
* 120 g sera camembert
* 40 g bułki tartej
* 100 ml mleka
* pół małej cebuli
* 1 jajko
* 1 łyżeczka oleju
* sól
* pieprz
INSTRUKCJA:
1. Bułkę tartą (30 g) namocz w mleku, dodaj do mięsa wraz z jajkiem, solą i pieprzem.
2. Do mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, pokrojony w kostkę ser i żurawinę.
3. Mięso z dodatkami przełóż do foremki (tzw. keksówki) nasmarowanej olejem i obsypanej resztą bułki tartej.
4. Piecz 50 minut w temp. 180 stopni C.
5. Przed pokrojeniem lekko ostudź.
A tak oto wygląda przygotowana pieczeń do włożenia do piekarnika...
Mięso mielone z indyka z żurawiną i serem camembert w "keksówce" |
... i chwilkę po tym jak została włożona do rozgrzanego piekarnika:
Pierwsze chwile pieczeni w piekarniku |
I jej ostatnie chwile w gorącym piekarniku:
Pieczeń chwilkę przed wyciągnięciem z piekarnika |
Podano do stołu:
Pieczeń rzymska z żurawiną i serem camembert |
SMACZNEGO!
I co sądzicie o moich postępach kulinarnych? Rozwijam się?
Moja rodzinka stwierdziła, że pyszna ona wyszła i mogę ją jeszcze kiedyś zrobić. Jak na nich to wielki komplement. :o)
wypróbuję... bo już nie mam pomysłów na obiad
OdpowiedzUsuńpolecam :o) bardzo łatwo się to robi a w smaku pyszne :o) niedługo będą wariacje tej pieczeni :o)
UsuńJa Cię! ale Ty pyszności robisz! u Ciebie każdy obiad bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńDziękuję! Aż się zarumieniłam :o)
UsuńPowiadasz każdy obiad... ciekawe czy każdy byś przeżyła ;o)
Nie wszystkie moje eksperymenta wychodzą jadalne ;o)
zjadło by się.
OdpowiedzUsuńZapraszam następnym razem :o)
Usuńcudownie wygląda :) chętnie bym sobie oszamała coś takiego teraz, aaaa ! :D
OdpowiedzUsuńi jeszcze lepiej smakuje :o) coś innego i pysznego na obiad ... niby zwykłe mięso mielone a efekt królewski :o)
UsuńJak czytam , normalnie smaka narobiłaś mi :)
OdpowiedzUsuńStaram się :o)
UsuńSuper!Dzieki za dokladny opis!
OdpowiedzUsuń