czwartek, 30 stycznia 2014

PRZEPIS: Pieczone mięso mielone z żurawiną i serem camembert


Dziś jak dla mnie trochę nietypowy przepis i fajny pomysł na obiad. A przede wszystkim przepis ten to dla mnie wyzwanie kulinarne. Nigdy takiej pieczeni nie robiłam. A czy się udało... zobaczcie sami :o)
A przepis pochodzi z Biedronkowej ulotki i jest autorstwa p. Agaty Jędraszczak.

SKŁADNIKI:
 * 500 g mielonego mięsa z indyka
 * 80 g suszonej żurawiny (najlepiej kwaskowata)
 * 120 g sera camembert
 * 40 g bułki tartej
 * 100 ml mleka
 * pół małej cebuli
 * 1 jajko
 * 1 łyżeczka oleju
 * sól
 * pieprz

INSTRUKCJA:
1. Bułkę tartą (30 g) namocz w mleku, dodaj do mięsa wraz z jajkiem, solą i pieprzem.
2. Do mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, pokrojony w kostkę ser i żurawinę.
3. Mięso z dodatkami przełóż do foremki (tzw. keksówki) nasmarowanej olejem i obsypanej resztą bułki tartej.
4. Piecz 50 minut w temp. 180 stopni C.
5. Przed pokrojeniem lekko ostudź.


A tak oto wygląda przygotowana pieczeń do włożenia do piekarnika...

Mięso mielone z indyka z żurawiną i serem camembert w "keksówce" 

... i chwilkę po tym jak została włożona do rozgrzanego piekarnika:

Pierwsze chwile pieczeni w piekarniku

I jej ostatnie chwile w gorącym piekarniku:

Pieczeń chwilkę przed wyciągnięciem z piekarnika

Podano do stołu:

Pieczeń rzymska z żurawiną i serem camembert




SMACZNEGO!

I co sądzicie o moich postępach kulinarnych? Rozwijam się?
Moja rodzinka stwierdziła, że pyszna ona wyszła i mogę ją jeszcze kiedyś zrobić. Jak na nich to wielki komplement. :o)

11 komentarzy:

  1. wypróbuję... bo już nie mam pomysłów na obiad

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :o) bardzo łatwo się to robi a w smaku pyszne :o) niedługo będą wariacje tej pieczeni :o)

      Usuń
  2. Ja Cię! ale Ty pyszności robisz! u Ciebie każdy obiad bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Aż się zarumieniłam :o)
      Powiadasz każdy obiad... ciekawe czy każdy byś przeżyła ;o)
      Nie wszystkie moje eksperymenta wychodzą jadalne ;o)

      Usuń
  3. cudownie wygląda :) chętnie bym sobie oszamała coś takiego teraz, aaaa ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jeszcze lepiej smakuje :o) coś innego i pysznego na obiad ... niby zwykłe mięso mielone a efekt królewski :o)

      Usuń
  4. Jak czytam , normalnie smaka narobiłaś mi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super!Dzieki za dokladny opis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !