Jakiś czas temu otrzymałam od Winiar ich Pomysł na... soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny, ale ja go zrobiłam na swój sposób.
Pomimo, że Pomysł na... jest sposobem na szybki obiad, to ja go zmodyfikowałam i ichni Pomysł jest jeszcze lepszy. A mianowicie... kurczaka najpierw zostawiam na noc w ziołowej marynacie i dopiero potem go piekę.
A jak wyszedł? Sami zobaczcie :o)
SKŁADNIKI (wielka porcja dla dużych głodomorów):
* 4 duże udka z kurczaka (ok. 1 kg)
* 8 - 10 kurzych skrzydełek (ok. 1 kg)
* 1 Pomysł na... soczystego kurczaka w ziołach z nuta cytryny Winiar
* 2 - 3 łyżek oleju
SKŁADNIKI NA SURÓWKĘ:
* 1 kapusta pekińska
* 1 mały kubek jogurtu naturalnego
* 1/2 op. sosu koperkowo - ziołowego (gotowa mieszanka przypraw)
INSTRUKCJA do kurczaka:
Przygotowujemy marynatę:
1. Do miseczki wsypujemy zawartość całej torebki Pomysłu na..., dodajemy olej i dokładnie mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej, lejącej się masy.
2. Do brytfanki, wkładamy kolejno udka kurczaka i smarujemy go marynatą. Następnie układamy skrzydełka, które także smarujemy marynatą.
3. Brytfankę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej 10 h (najlepiej na noc).
Tak wygląda Pomysł na... soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny (zawartość torebki):
WINIARY Pomysł na... soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny |
Gotowa marynata, czyli przyprawa + olej:
Gotowa marynata |
Zamarynowane udka (skrzydełka są w innej brytfance, nie zmieściły się):
Zamarynowane udka z kurczaka Pomysłem na... |
Pieczemy udka i skrzydełka:
1. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni C.
2. Blachę delikatnie smarujemy olejem i wykładamy na nią udka i skrzydełka. Marynatę, która spłynęła, wylewamy na blachę.
3. Do nagrzanego piekarnika wkładamy blachę z udkami i skrzydełkami.
4. Pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 175 stopni C.
INSTRUKCJA do surówki:
1. Kapustę pekińska płuczemy i siekamy.
2. Robimy sos: do jogurtu wsypujemy przyprawę koperkowo - ziołową i dokładnie mieszamy.
3. Posiekaną kapustę pekińską polewamy sosem i dokładnie mieszamy.
4. Gotowe!
A tak wygląda upieczone już i chrupiące skrzydełko z kurczaka z kapustą pekińską:
Pyszne, chrupiące i soczyste skrzydełka z kapustą pekińską. |
Smacznego!
I krótka opinia Pomysłu na... soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny Winiar:
Pomysł na soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny Winiar jest ciekawie skomponowaną mieszanką przypraw, która zawiera m. in. imbir, tymianek, kolendra czy chili. Składniki są odpowiednio dobrane i połączone, a co za tym idzie kurczaka nie trzeba już dodatkowo doprawiać.
Udka i skrzydełka w moim wykonaniu, dzięki "Pomysłowi na..." wyszły aromatyczne, soczyste a ich skórka była bardzo chrupiąca. Skrzydełka palce lizać! ;o)
Skrzydełka a nawet udka w tej przyprawie idealnie nadają się imprezę karnawałową i nie tylko. :o)
Polecam! Kolejne kurczaczki wkrótce.
mniammniammniam!!
OdpowiedzUsuńI to wielkie mniam :o)
Usuńnarobiłaś mi ochoty, a tu piątek jutro ;p
OdpowiedzUsuńOj tam piątek... Dzisiaj marynujesz jutro pyszne kurczaczki masz :o)
Usuńniech ktoś też mi takie zrobi :D
OdpowiedzUsuńW przyszły weekend kolejna akcja kurczaczek :o) zapraszam ;o)
UsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńI jeszcze lepiej smakuje :o)
UsuńMmm uwielbiam kurczaka :D
OdpowiedzUsuńJa też go uwielbiam :o)
UsuńWarto wspomnieć o zupkach z proszku takie dwie istotne sprawy. Koniecznie trzeba czytać i to dokładnie składy przed ich kupnem bo wiele z nich ma bardzo niefajne dodatki, na przykład odradzam takich http://www.open-youweb.com/zupa-fasolowa-winiary-opinia/ oraz druga sprawa aby je porównywać, bo bywają lepsze i gorsze u różnych producentów. Nie warto kupować tych jakie mają w sobie chemie czy szkodliwe składniki.
OdpowiedzUsuń