Dziś zajmę się, nietypową jak dla mnie przyprawą, która została tajemniczo nazwana Czubrica czerwona.
Czubrica jest dostępna w dwóch wersjach. W wersji zielonej, łagodniejszej i czerwonej, pikantniejszej.
Ja do próbowania, testowania i "eksperymentowania w kuchni" dostałam wersję czerwoną :o)
Kilka słów o przyprawie... CZUBRICA CZERWONA
ZASTOSOWANIE:
MOJA OPINIA:
Polecam także:
Alfabet udanych związków kulinarnych, czyli jak dobierać zioła i przyprawy:
http://konsumentka-anula.blogspot.com/2013/11/alfabet-udanych-zwiazkow-kulinarnych.html
Kilka słów o przyprawie... CZUBRICA CZERWONA
Czubrica czerwona to mieszanka ziół, w skład której wchodzi: papryka, cząber, sól, pieprz naturalny.
ZASTOSOWANIE:
Czubrica to najpopularniejsza przyprawa kuchni bułgarskiej, służy do przyprawiania potraw z soczewicy, dań z mięsem baranim, jagnięcym, zup, jajecznicy, dań z pomidorami, surówek, sałatek, twarogu, jaj w majonezie, leczo, pikantnych gulaszów, bigosu, frytek, spaghetti, pizzy, czy dań z roślin strączkowych.
Czubrica jest używana przy robieniu wędlin oraz przy konserwowaniu warzyw.
Czubrica czerwona dla zdrowia:
Cząber - właściwości:
+ działa przeciwzapalnie
+ ułatwia trawienie
+ pobudza apetyt
+ ma słabe działanie moczopędne
+ działa przeciwbakteryjnie i przeciwrobaczycowo.
Papryka - właściwości:
+ afrodyzjak
+ pobudza apetyt, zwiększając wydzielanie kwasu żołądkowego
+ wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne
+ oczyszcza błony śluzowe
Pieprz - właściwości:
+ pobudza apetyt
+ poprawia trawienie
+ może przyspieszyć przemianę materii
+ ma działanie przeciwbakteryjne
+ działa moczopędnie
A bohaterka testów wygląda tak:
VISANA Czubrica czerwona |
VISANA Czubrica czerwona - skład |
MOJA OPINIA:
OPAKOWANIE: Opakowanie foliowe, szczelnie zamknięte. Waga - 60 g. ( 1 pkt / 1 pkt )
ZAPACH: Zapach intensywnie paprykowo - ziołowy. ( 0,5 pkt / 0,5 pkt )
SMAK: Ostry smak papryki, pieprzu oraz cząbru. Wyczuwalna w smaku sól. ( 0,5 pkt / 0,5 pkt )
DZIAŁANIE ( 3 pkt / 3 pkt ):
* ma intensywny smak, dzięki któremu poprawia smak wielu potraw oraz sosów.
* drobno zmielona przyprawa,
* naturalne kolory składników, bez chemii,
* nie zawiera konserwantów, polepszaczy smaku i glutaminianu sodu,
* mieszanka ma wiele właściwości prozdrowotne w tym pobudzające apetyt, poprawiające trawienie i przeciwbakteryjne,
* ma wiele witamin i składników mineralnych.* naturalne kolory składników, bez chemii,
* nie zawiera konserwantów, polepszaczy smaku i glutaminianu sodu,
* mieszanka ma wiele właściwości prozdrowotne w tym pobudzające apetyt, poprawiające trawienie i przeciwbakteryjne,
PODSUMOWANIE:
Czubrica czerwona firmy Visana idealnie nadaje się do czerwonych mięs, pieczeni, ryb, sałatek i sosów. Dodanie czubricy do dania sprawia, że potrawy stają się wyjątkowe. Przyprawa ma przyjemny paprykowo - ziołowy zapach i ciekawy smak. Czubrica czerwona zaostrza potrawy oraz sprawia, że przygotowane dania zyskują niespotykany i oryginalny smak. Przyprawa pasuje do sałatek ze świeżych pomidorów, ogórków oraz roślin strączkowych. Pasuje także do dań ciężkostrawny, jak i do jaj, serów, zup, sosów i dań mięsnych.
Czubrica czerwona firmy Visana idealnie nadaje się do czerwonych mięs, pieczeni, ryb, sałatek i sosów. Dodanie czubricy do dania sprawia, że potrawy stają się wyjątkowe. Przyprawa ma przyjemny paprykowo - ziołowy zapach i ciekawy smak. Czubrica czerwona zaostrza potrawy oraz sprawia, że przygotowane dania zyskują niespotykany i oryginalny smak. Przyprawa pasuje do sałatek ze świeżych pomidorów, ogórków oraz roślin strączkowych. Pasuje także do dań ciężkostrawny, jak i do jaj, serów, zup, sosów i dań mięsnych.
Polecam!
OCENA: 5,0 pkt / 5,0 pkt
Gdzie kupić?
http://www.algi24.com.pl/index.php?p300,czubrica-czerwona-folia-60g
I najważniejsze, to że otrzymałam produkt bezpłatnie do testowania nie wypłynęło na moją ocenę.
I najważniejsze, to że otrzymałam produkt bezpłatnie do testowania nie wypłynęło na moją ocenę.
Polecam także:
Alfabet udanych związków kulinarnych, czyli jak dobierać zioła i przyprawy:
http://konsumentka-anula.blogspot.com/2013/11/alfabet-udanych-zwiazkow-kulinarnych.html
ciekawa mieszanka
OdpowiedzUsuńdla lubiących ostrzejsze przyprawy to dobry wybór :)
Usuńnie miałam z nią do czynienia, pierwszy raz słyszę :)
OdpowiedzUsuńto był "mój pierwszy raz" z czubricą, też o niej wcześniej nie słyszałam :o) i polubiłam ją :o)
Usuń