sernik z czarnym tartym ciastem - sernik mrożony.
Jako, że zakończyłam moje szkolenie się, przynajmniej tymczasowo, to zyskałam wolne weekendy. A tym samym mam więcej czasu na spotkania z przyjaciółmi :o)
A wiadomo... przy takich spotkaniach dużo się pije i kawy i herbaty, ale jeszcze więcej się wcina coś dobrego. Dobrego = słodkiego :o)
Na pierwsze pieczenie poszedł sernik... Królewski sernik...
KRÓLEWSKI SERNIK
SKŁADNIKI:
* na czarne ciasto
- 40 dag mąki pszennej
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki kakao
- 20 dag masła lub margaryny
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* na masę serową
- 1 kg sera białego półtłustego
- 1 łyżka masła
- 40 dag cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
INSTRUKCJA:
* Przygotowujemy czarne ciasto:
1. Margarynę roztopić i przestudzić.
2. Do przestudzonej margaryny dodajemy przesianą mąkę oraz resztę składników i szybko lecz 3. dokładnie zagniatamy.
3. Ciasto dzielimy na dwie części, spłaszczamy dłonią każdą część i wkładamy w woreczku foliowym (oddzielnie) do zamrażalnika na ok. 2 godziny.
* Przygotowujemy masę serową:
1. Jaja myjemy a następnie oddzielamy białka od żółtek.
2. Ser mielimy w maszynce do mięsa (lub kupujemy już zmielony)
3. Do sera dodajemy miękkie masło, mąkę ziemniaczaną, żółtka i cukier. Całą masę dokładnie ucieramy.
4. Na koniec do masy serowej stopniowo dodajemy ubite na sztywno pianę białka jaj, i delikatnie mieszamy.
5. Na wysmarowaną tłuszczem blachę o wysokich krawędziach należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach pierwszą część ciasta z zamrażalnika.
6. Starte ciasto równomiernie rozkładamy na blaszce.
7. Na ciasto wykładamy masę serową i wyrównujemy powierzchnię.
8. Następnie wierzch przykrywamy drugą warstwę ciasta również ścieranego na tarce o grubym oczku bezpośrednio nad masą serową.
9. Pieczemy początkowo w dość wysokiej temperaturze (ok. 200 stopni C), a po upływie ok. 10 minut temperaturę obniżamy do 175 stopni C przez ok. 60 min.
Sernik upieczony...
Zapraszam na kawę i herbatę ...
Bohater "herbatki" w całej swej okazałości i smaczności :o)
Sernik królewski |
Sernik królewski |
Sernik królewski |
SMACZNEGO!
Lubicie serniki? Pieczecie? Sprawdzone przepisy mile widziane :o)
nie mogę na to patrzeć :(
OdpowiedzUsuńAż tak źle wygląda? :o(
Usuńwygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńNo i nie ma rodzynek, co dla mnie jest już ogromnym plusem :)
prawdziwy sernik nie ma rodzynek i innych bakalii. takie jest moje zdanie i go nie zmienię :o)
UsuńI jak tu się odchudzać ;D?
OdpowiedzUsuńKochanego ciała nigdy za wiele :o) A jak to mówi mój mężczyzna, powierzchni erotycznej użytkowej :o) ;o) Więc nie ma po co się odchudzać :o)
Usuńmniam mniam ;D wygląda przepysznie :) ja kocham serniki, wszystkie, a najbardziej na zimno :D
OdpowiedzUsuńdziękuję :o) sernik na zimno tez jest pycha.. szczególnie z owockami :o)
Usuńoj tak :) bardzo często je robie :)
Usuńjak u babci:)
OdpowiedzUsuńtrafiłaś :o) przepis pochodzi z Przepiśnika mojej babci :o) z lat 70-tych ubiegłego stulecia :o)
Usuńjam łasuch jest i dlatego:D
UsuńI wszystko jasne ;o) po zapach trafiasz na serniki :o)
Usuńmam chętkę :D
OdpowiedzUsuńŁAdne zdjecia :)
to spieszę poinformować, że sernik został w całości już "pochłonięty" :o) ale zapraszam na następny :o)
UsuńCo do fotek... robię postępy jako fotografka... dziękuję za miłe słowa :o)
Przepis podsunę mojej mamie bo to ona bardzo lubi piec ;-) ja akurat nie mam tego zamiłowania :<
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś nie lubilam piac ani gotować. A teraz to nawet mi sprawia przyjemność :o)
UsuńA sernik polecam. Palce lizać :o)
Oj ubóstwiam po prostu takie serniki :)
OdpowiedzUsuńCzyli obie, i reszta smakoszy, wiemy co dobre :o)
UsuńJa nawet nie powinnam zdjęć serników oglądać, bo tyję od samego patrzenia, a to moje ulubione ciasto:-)
OdpowiedzUsuńtrochę przyjemności nigdy nie szkodzi :o) nie można być non stop na diecie ;o)
UsuńDziś wykorzystałam z twojego bloga przepis na sernik :)
OdpowiedzUsuńpochwal się jak wyglądał i smakował :o)
Usuń