tarte buraczki.
To, że buraki są zdrowe każdy wie i czasem, czy je lubimy czy też nie, trzeba je zjeść.
Co zdrowego znajdziemy w czerwonych bulwach?
Białko, witaminy C i B, kwas foliowy, karoten, wapń, magnez, potas, sód, żelazo, lit, stront i rubid oraz betaninę (czerwony barwnik mający działanie bakteriostatyczne).
WAŻNOŚCI!
* Nie zaleca się buraków chorym na cukrzycę! (Wyjątek: jedzenie ich pod wielką kontrolą)
* Im mniejszy burak tym lepszy, bardziej soczysty - najsmaczniejsze są buraki o średnicy nie większej niż 8 cm.
* Kupując buraki należy zwrócić uwagę, aby nie były zbyt wysuszone.
* Jeśli chcemy w pełni wykorzystać właściwości buraka, lepiej go nie gotować. Jeśli konieczne jest ich ugotowanie, najlepiej gotować je ze skórką. Wyjątek stanowi gotowanie barszczu.
WAMPIRKOWA SURÓWKA
* 800 g buraków
* 1 średnia cebula
* 1 łyżka cukru
* 1 łyżka octu spożywczego
* pieprz, sól
INSTRUKCJA:
1. Buraki dokładnie myjemy (nie obieramy) i gotujemy w osolonej wodzie. Gotujemy je tak długo aż staną się miękkie.
2. Ugotowane i wystudzone obieramy i ścieramy na tarce o dużym oczku.
3. Cebulę obieramy i siekamy na drobną kostkę a następnie dodajemy do starych buraków. Mieszamy.
4. Buraki posypujemy cukrem oraz dodajemy octu spożywczego po czym dokładnie mieszamy.
5. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy.
GOTOWE!
Podano do stołu :o)
Wampirkowa surówka, czyli tarte buraczki |
Wampirkowa surówka, czyli tarte buraczki |
SMACZNEGO!
Wcinajcie, na zdrowie :o) I to bez grymaszenia :o)
A teraz przyznawać się, kto je lubi i jada? Jako dodatek jakiej potrawy je serwujecie?
nie przepadam za burakami ale czasem sie zmuszam.... w końcu tyle właściwości zdrowotnych....
OdpowiedzUsuńdla piękna i zdrowia surówki się z uśmiechem zjada :o) "ku chwale witaminek" ;o)
Usuńlubię, nie wiem czemu tak dawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńto ja tym bardziej nie wiem dlaczego dawno nie jadłaś "wampirka" :o)
Usuńnie cierpię buraków, miałam anemię w dzieciństwie i byłam zmuszana do ich jedzenia.
OdpowiedzUsuńteraz buraczki są dużo lepsze i więcej z nimi możliwości jest :o)
Usuńmówiąc szczerze ja kocham buraki ;) często dodaję je do obiadu. są bardzo pożywne i niskokaloryczne, a do tego bardzo zdrowe! w domu najczęściej kupują takie paczuszki po chyba 0,5kg, one są już ugotowane. i ja tylko wrzucam je na patelenie, pogrzewam i gotowe ;) cudo:D mama jeszcze czasem dodaje mąkę ale ja nawet takie same bez niczego uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńto ja tradycjonalistka... buraczki zawsze gotuję od podstaw :o) a potem się "pastwię" nad nimi na tarce :o)
Usuńja nie mialabym czasu na cos takiego, poza tym chęci pewnie tez :D
UsuńJa lubię z majonezem i jajkiem :D
OdpowiedzUsuńtakiej kombinacji jeszcze nie robiłam ani nie jadłam... jakoś połączenie majonez i buraczki... nie potrafię sobie tego wyobrazić :o)
UsuńMi szwagier tak kiedyś pokazał i jest naprawdę pycha :D
UsuńPodrzuć przepis... chyba się skuszę na eksperymenta :o)
UsuńAle smacznie wygląda ta suróweczka ;)
OdpowiedzUsuńwitaminki zawsze smacznie wyglądają :o)
UsuńAle smacznie wygląda ta suróweczka ;)
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam buraczki i to pod każdą postacią, czy zwykłe czy z dodatkiem chrzanu :) mniam :)
OdpowiedzUsuńo! z chrzanem albo kremem chrzanowym też są pyszne :o)
UsuńJa nie przepadam za buraczkami, ale mojej mamie by zasmakowało :D
OdpowiedzUsuńBo Mama wie co dobre :o) Przekaż jej pozdrowienia ode mnie :o)
UsuńCały czas niestety nie potrafię się przekonać do buraków i do szpinaku :(
OdpowiedzUsuńDo szpinaku też nie potrafię się przekonać, ale buraczki dzielnie wcinam :o)
Usuń