Jeszcze klika chłodnych dni zostało tej zimy... jeszcze kilka rozgrzewających zup zostało do ugotowania a tym bardziej do zjedzenia.
Korzystając z chłodnego dnia i "depresyjnej pogody" zabrałam się za gotowanie. Śląskie gotowanie. A jak śląskie gotowanie to oczywiście żurek śląski na gotowym zakwasie Śląski żur.
* 1 butelka zakwasu Śląski żur
* 30 dag boczek
* 4 - 5 szt. kiełbasy śląskiej
* ok. 80 dag ziemniaki
* ok. 1,5 l woda
* 2 ząbki czosnku
* 2 - 3 łyżeczki majeranku
INSTRUKCJA:
Podano do stołu...
SMACZNEGO!
Lubicie? A jak u Was się go gotuje?
Wiem, do żurku powinno się samemu zrobić zakwaś, ale po co? Jak można kupić wyśmienity i zawsze wychodzący Śląski żur. I co najważniejsze
Mój żurek jak zawsze wyszedł palce lizać.
ŻUREK ŚLĄSKI
SKŁADNIKI:* 1 butelka zakwasu Śląski żur
* 30 dag boczek
* 4 - 5 szt. kiełbasy śląskiej
* ok. 80 dag ziemniaki
* ok. 1,5 l woda
* 2 ząbki czosnku
* 2 - 3 łyżeczki majeranku
INSTRUKCJA:
1. Boczek i kiełbasę śląską kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy wywar.
2. Ziemniaki obieramy i myjemy a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do wywaru i gotujemy.
3. Gdy ziemniaki będą już miękkie wlewamy zakwas Śląski żur i zagotowujemy.
4. Na koniec dodajemy drobno pokrojony czosnek i majeranek. I jeszcze przez dłuższą chwilę gotujemy.
5. GOTOWE!
Bohaterka niniejszego żurku, czyli zakwas Śląski żur
Śląski żur |
Śląski żur |
Podano do stołu...
Śląski żurek |
... idealny na ostatnie zimne dni przed gorącym latem... a potem w jesienne i zimowe dni :o)
SMACZNEGO!
Lubicie? A jak u Was się go gotuje?
aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńja miałam tą przyjemność żeby wcinać żurek :o)
Usuńuwielbiam żurek, nawet dzisiaj miałam haha ;D
OdpowiedzUsuńteż korzystasz jeszcze z ostatnich zimnych dni aby takie zupy zajadać?
Usuńpewnie :) uwielbiam zupy, wszystkie :D (no prawie, barszczu ukrainskiego nie cierpie..)
UsuńBardzo smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńi tak smakuje :o)
Usuńmniam
OdpowiedzUsuńmniam :o)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńi jeszcze lepiej smakuje :o)
Usuńu nas samemu robi się żur :P
OdpowiedzUsuńP.S akurat dziś u mnie był żur :D
UsuńA sama gotowałaś? :P
UsuńOmm jakie cudo!
OdpowiedzUsuńdziękuję :o)
UsuńBardzo lubię żurek, ale sama jeszcze go nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńJa sama robię z pomocą "Śląskiego żuru". Dzięki niemu jest pyszny... bez większej roboty :o)
Usuń