Wiosna u mnie w domku gości. W październiku kwitnął kaktus bożonarodzeniowy (troszkę mu się pora pomyliła). A teraz zakwitło mi moje warzywko.
Warzywko pikantne, aromatyczne szkoda tylko, że z kwiatka go nie będzie :o(
Wiecie co mi zakwitło?
Moje kwitnące warzywko to papryczka chili :o)
Troszkę wiedzy o papryczce...
Odkąd strąki chili opuściły wraz z Krzysztofem Kolumbem swoją południowo-amerykańską ojczyznę, co miało miejsce 500 lat temu, stały się wzbogaceniem menu na całym świecie.
Świeże, suszone, w formie sproszkowanej przyprawy... Papryczki chili są jedną z najbardziej popularnych przypraw na całym świecie. Można je dodać do dań z każdego rodzaju mięsem, warzywami, surówek, ostrych sosów, drinków oraz deserów.
Właściwości papryczki chili:
- są bogatym źródłem witaminy A, B1, B2, B3, B12, C oraz stabilizator układu krążenia - witamina P.
- zawiera minerały: potas, fosfor, żelazo i wapń,
- jedzenie papryczek chili wspomaga odbudowę tkanek,
- ma właściwości oczyszczające organizm,
- obniżają poziom cholesterolu we krwi,
- są częstym dodatkiem do środków przeciwbólowych, zwłaszcza maści na bóle reumatyczne oraz mięśniowe, a także dodawane są w kosmetyce do kremów rozgrzewających,
- spowalnia namnażanie się bakterii, dlatego jest doskonałym antybiotykiem,
- jest znanym na całym świecie afrodyzjakiem, ponieważ zwiększa wydzielanie się endorfin (hormon szczęścia) w naszym ciele,
- wspomaga wydzielanie soków żołądkowych przez co przyspiesza trawienie,
- spożywanie papryczek chili wspomaga odchudzanie, przyspiesza przemianę materii, zwiększa przepływ krwi oraz wzmaga apetyt.
Papryczki chili mają bardzo dużo właściwości zdrowotnych, dlatego powinniśmy je mieć w swojej diecie. Ale musimy pamiętać, że mała ilość pomaga, ale nadmiar może zaszkodzić!
Mała sesja zdjęciowa kwitnącej papryczki chili:
Kto lubi papryczki chili?
Uwielbiam papryczkę chili. Mniam :D
OdpowiedzUsuńWiosna u Ciebie :)
OdpowiedzUsuń