Jabłka ... Nasze Ojczyste jesienne owoce, któż ich nie lubi. Uwielbiamy z nich przetwory: dżemy, powidła, kompoty, ciasta, jako dodatek do sałatek i... w najprostszej postaci... świeże i chrupiące prosto z drzewa :o)
A dzisiaj na podwieczorek będzie troszkę nietypowa szarlotka. A właściwie to ciasto pomiędzy szarlotką, jabłecznikiem a piernikiem. Na pewno jest to bardzo aromantyczne ciasto z jabłkami. :o)
Podczas jego pieczenia w domu roznosi się piękny zapach cynamonu i przyprawy korzennej, taki nastrój prawie, że świąteczny...
Składniki:
* 1 kg lekko kwaskowatych jabłek
* 750 g maki pszennej
* 1 opakowanie proszku do pieczenia Dr Oetker (op. na 500 g maki)
* 4 duże jajka
* 1 kostka margaryny Kasia
* 110 g cukru (w tym 20 g cukru waniliowego)
* 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
* 2 łyżki mielonego cynamonu
Przepis:
1. W rondelku roztapiamy margarynę i lekko ją studzimy.
2. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w średniej wielkości kostkę. Pokrojone jabłka zostawiamy w miseczce pod przykryciem
3. Do miski przesiewamy mąkę oraz dodajemy proszek do pieczenia, cukry, przyprawę do piernika oraz cynamon. Delikatnie mieszamy.
4. Do części sypkiej nalewamy schodzoną margarynę i zaczynamy powoli miksować.
5. Podczas miksowania stopniowo dodajemy jajka. I miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
6. Jak już uzyskamy jednolitą i gładką masę dodajemy do niej pokrojone w kostkę jabłka i dokładnie mieszamy.
7. Ciasto wykładamy do uprzednio wysmarowanej margaryną i obsypaną mąką foremki do ciasta.
8. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35 min. w temperaturze 175 stopni C.
Szarlotka najlepsza jest na ciepło :o)
W tej wersji wychodzi ona lekko wilgotna i bardzo cynamonowa :o)
Uwielbiam ciasta z cynamonem, a szarlotka to mój faworyt :D
OdpowiedzUsuńMniam :-D
OdpowiedzUsuń