wtorek, 19 listopada 2013

PRZEPIS: Korzenna szarlotka

Jabłka ... Nasze Ojczyste jesienne owoce, któż ich nie lubi. Uwielbiamy z nich przetwory: dżemy, powidła, kompoty, ciasta, jako dodatek do sałatek i... w najprostszej postaci... świeże i chrupiące prosto z drzewa :o)

A dzisiaj na podwieczorek będzie troszkę nietypowa szarlotka. A właściwie to ciasto pomiędzy szarlotką, jabłecznikiem a piernikiem. Na pewno jest to bardzo aromantyczne ciasto z jabłkami. :o)
Podczas jego pieczenia w domu roznosi się piękny zapach cynamonu i przyprawy korzennej, taki nastrój prawie, że świąteczny...


Składniki:
* 1 kg lekko kwaskowatych jabłek
* 750 g maki pszennej
* 1 opakowanie proszku do pieczenia Dr Oetker (op. na 500 g maki)
* 4 duże jajka
* 1 kostka margaryny Kasia
* 110 g cukru (w tym 20 g cukru waniliowego)
* 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
* 2 łyżki mielonego cynamonu

Przepis:
1. W rondelku roztapiamy margarynę i lekko ją studzimy.
 
2. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w średniej wielkości kostkę. Pokrojone jabłka zostawiamy w miseczce pod przykryciem
 
3. Do miski przesiewamy mąkę oraz dodajemy proszek do pieczenia, cukry, przyprawę do piernika oraz cynamon. Delikatnie mieszamy.
 
4. Do części sypkiej nalewamy schodzoną margarynę i zaczynamy powoli miksować.
 
5. Podczas miksowania stopniowo dodajemy jajka. I miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
 
6. Jak już uzyskamy jednolitą i gładką masę dodajemy do niej pokrojone w kostkę jabłka i dokładnie mieszamy.
 
7. Ciasto wykładamy do uprzednio wysmarowanej margaryną i obsypaną mąką foremki do ciasta.
 
8. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35 min. w temperaturze 175 stopni C.

 
Szarlotka najlepsza jest na ciepło :o)
W tej wersji wychodzi ona lekko wilgotna i bardzo cynamonowa :o)

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !