poniedziałek, 11 listopada 2013

PRZEPIS: Deser biało-czerwony

Z okazji Naszego święta Niepodległości naszło mnie na taki oto deser biało-czerwony z "honorowym odznaczeniem" :o)  Patriotyczne galaretki w moim wykonaniu :o)

 Składniki:
* 2 opakowania galaretki truskawkowej (lub innej czerwonej galaretki)
* 450 ml przegotowanej gorącej wody
* 300 ml jogurtu naturalnego
* 100 ml mleka
* 1,5 łyżeczki sypkiej żelatyny
* 3 łyżeczki cukru
* plasterek ananasa z puszki
* gwiazdki cukrowe Dr Oetker

 

Przepis:
1. W garnuszku w przegotowanej gorącej wodzie rozpuszczamy 2 opakowania truskawkowej galaretki. Lekko ostudzić i rozlać do pucharków.
 
2. Pucharki z czerwoną warstwą odstawiamy do lodówki na ok. 1,5 h (lub do momentu całkowitego stężenia galaretki).
 
3. W momencie kiedy czerwona galaretka w dużym stopniu będzie stężona przygotowujemy warstwę białą.
 
4. W rondelku w gotującym się mleku rozpuszczamy 1,5 łyżeczki żelatyny oraz cukier. 
 
5. Kiedy żelatyna się rozpuści lekko schładzamy mleko.
 
6. Schłodzone mleko dolewamy stopniowo do jogurtu naturalnego i dokładnie mieszamy. Studzimy.
 
7. Kiedy jogurt z żelatyną będzie chłodny to wyciągamy z lodówki czerwoną galaretkę.
 
8. Następnie białą masę nalewamy do pucharków po czym wstawiamy z powrotem do lodówki na kolejne 2 h (lub do całkowitego stężenia białej masy).
 
9. Przed podaniem dekorujemy ananasem oraz cukrowymi gwiazdeczkami. 
 
Smacznego!
 

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !