Składniki:
* 2 opakowania galaretki truskawkowej (lub innej czerwonej galaretki)
* 450 ml przegotowanej gorącej wody
* 300 ml jogurtu naturalnego
* 100 ml mleka
* 1,5 łyżeczki sypkiej żelatyny
* 3 łyżeczki cukru
* plasterek ananasa z puszki
* gwiazdki cukrowe Dr Oetker
Przepis:
1. W garnuszku w przegotowanej gorącej wodzie rozpuszczamy 2 opakowania truskawkowej galaretki. Lekko ostudzić i rozlać do pucharków.
2. Pucharki z czerwoną warstwą odstawiamy do lodówki na ok. 1,5 h (lub do momentu całkowitego stężenia galaretki).
3. W momencie kiedy czerwona galaretka w dużym stopniu będzie stężona przygotowujemy warstwę białą.
4. W rondelku w gotującym się mleku rozpuszczamy 1,5 łyżeczki żelatyny oraz cukier.
5. Kiedy żelatyna się rozpuści lekko schładzamy mleko.
6. Schłodzone mleko dolewamy stopniowo do jogurtu naturalnego i dokładnie mieszamy. Studzimy.
7. Kiedy jogurt z żelatyną będzie chłodny to wyciągamy z lodówki czerwoną galaretkę.
8. Następnie białą masę nalewamy do pucharków po czym wstawiamy z powrotem do lodówki na kolejne 2 h (lub do całkowitego stężenia białej masy).
9. Przed podaniem dekorujemy ananasem oraz cukrowymi gwiazdeczkami.
Smacznego!
Wygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńsmaczny i patriotyczny :)
OdpowiedzUsuń