niedziela, 8 grudnia 2013

Zdrowe przekąski, czyli przewodnik po bakaliach, część II

Kolejna porcja zdrowych przekąsek czyli druga część przewodnika po bakaliach.

Tym razem będą suszone owocki i wiórki kokosowe. Te najbardziej popularne.
W następnych częściach będą kolejne owocowe bakalie. :o)



RODZYNKI

Rodzynki otrzymuje się przez suszenie niektórych odmian winogron. Najbardziej popularnymi rodzynkami są sułtanki (sułtańskie), pochodzące z Turcji. Zawierają bardzo wiele cennych składników, miedzy innymi witaminy A, C, E oraz z grupy B, a także sód, fosfor, potas, wapń, cynk, żelazo i magnez.
 
Właściwości zdrowotne:
   * wzmacniają odporność,
   * poprawiają pracę serca i mózgu,
   * korzystnie oddziałują na płuca, żołądek i jelita.
 
Wartości odżywcze w 100 g:
   * wartość energetyczna: 277 kcal
   * białko: 2,3 g
   * tłuszcz: 0,5 g
   * węglowodany: 71,2 g
   * sód: 21 mg
   * potas: 833 mg
   * wapń: 78 mg
   * fosfor: 129 mg
   * magnez: 40 mg
   * żelazo: 1,5 mg
   * błonnik: 9,4 g 
 
 

 

 

ŚLIWKI SUSZONE

Polskie śliwki suszone są bardziej aromatyczne niż kalifornijskie, więc się lepiej nadają do bigosu i mięsa. niestety są bardziej wysuszone i maja pestki. Są bogate w węglowodany, wapń, magnez, potas, witaminy E, B, PP, C.
 
Właściwości zdrowotne:
   * zawarte w śliwkach suszonych związki pektynowe oczyszczają organizm z toksycznych substancji, a błonnik przyspiesza trawienie.
 
Wartości odżywcze w 100 g:
   * wartość energetyczna: 267 kcal
   * białko: 3,5 g
   * tłuszcz: 1,2 g
   * węglowodany: 68,9 g
   * sód: 12 mg
   * potas: 804 mg
   * wapń: 72 mg
   * fosfor: 91 mg
   * magnez: 3,6 mg
   * błonnik: 9,4 g





 

WIÓRKI KOKOSOWE

Wiórki kokosowe dostarczają wiele energii, a w ich składzie jest dużo cennego białka, które w diecie może zastąpić białko zwierzęce.
 
Właściwości zdrowotne:
   * dobrze wpływają na perystaltykę jelit ze względu na wysoką zawartość błonnika.
 
Wartości odżywcze w 100 g:
   * wartość energetyczna: 606 kcal
   * białko: 5,6 g
   * tłuszcz: 63,2 g
   * węglowodany: 27 g
   * sód: 28 mg
   * potas: 660 mg
   * wapń: 23 mg
   * fosfor: 160 mg
   * magnez: 90 mg
   * błonnik: 21,1 g 
 
 
 
 
 

SUSZONE MORELE

Zawierają bardzo dużo cukru. Są bogate w beta-karoten, który jest istotny m. in. w walce z nowotworami. 
 
Właściwości zdrowotne:
   * morele maja właściwości przeciwutleniające, mogą obniżać ciśnienie we krwi.
 
Wartości odżywcze w 100 g:
   * wartość energetyczna: 284 kcal
   * białko: 5,4 g
   * tłuszcz: 1,2 g
   * węglowodany: 72,2 g
   * potas: 1666 mg
   * wapń: 139 mg
   * fosfor: 127 mg
   * magnez: 42 mg
   * żelazo: 3,6 mg
   * błonnik: 10,3 g 
 
 
 
Lubicie suszone owoce? Co z nich kulinarnego przygotowujecie?
 
 
 

10 komentarzy:

  1. Fajny blog,obserwuję i zapraszam do siebie;)
    www.xkarolajnxx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba mój blog :o)
      Zapraszam do częstego zaglądania i komentowania :o)
      A ja już pędzę podglądać Twoje dzieło :o)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. no to smaka narobiłaś...

    pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś trzeba robić ;o) Niedługo więcej pyszności na blogu będzie... nie tylko kulinarnych :o)

      Usuń
  3. kalorie kokosu są straszne hihi :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam. Ale za to ile energii i składników mineralnych :o)

      Usuń
  4. Z tego zestawu najbardziej lubie suszone morele :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja śliwki ale z jogurtem naturalnym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. suszone śliwki to do faszerowania kaczuchy pieczonej :o) i schabu :o)

      Usuń
  6. uwielbiam suszone owoce! mogłabym je cały czas jeść :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !