A dzisiaj przepis na babkę piaskową, która zawsze się udaje.
To już kolejny przepis na babkę, ale pierwszy na babkę piaskową, dwukolorową - dwusmakową. Babka piaskowa waniliowo - kakaowa.
Babka była pieczona specjalnie na leszczyńskie spotkanie blogerek.
I najważniejsze... Dziewczynom smakowała :o)
Cieszę się z tego powodu niezmiernie :o)
A dla Czytelników... fotka i przepis... :o)
BABKA PIASKOWA DWUKOLOROWA
SKŁADNIKI:* 4 jajka
* 1 niepełna szklanka cukru
* 1 szklanka mąki pszennej
* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1 kostka margaryny (250 g) - rozpuszczona i ostudzona
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 op. cukier waniliowy (duże opakowanie)
* 2 łyżki kakao
INSTRUKCJA:
1. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Miksujemy.
3. Rozdzielamy ciasto na dwie części - 2/3 i 1/3. A następnie 2/3 ciasta wlewamy do wysmarowanej tłuszczem foremki.
4. Do 1/3 części ciasta dodajemy kakao i miksujemy.
5. Ciasto kakaowe wylewamy do foremki na ciasto jasne.
6. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 45 min.
Fotka babki zrobiona przez Natalię na spotkaniu blogerek, o którym Wam pisałam tutaj >> klik <<
myślę, ze wiele osób czekało na ten wpis:)
OdpowiedzUsuńteż mi się tak wydaje :o) dlatego został przepis zamieszczony :o)
Usuńuwielbiam, mogłabym zjeść sama całą taką babkę.
OdpowiedzUsuńTez uwielbiam piaskowe babki :o)
UsuńLubimy takie :)
OdpowiedzUsuńMy też :o)
UsuńByła pyszna - polecam :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała :o)
Usuńbardzo bardzo lubię babki! :)
OdpowiedzUsuńTo nasze grono się powiększa :o)
Usuńooo niee, moja babka :D a jestem tak głodnaa!
OdpowiedzUsuńPrzepis masz to możesz piec ;o) :oP
UsuńBabka była naprawdę smakowita :)
OdpowiedzUsuńTo się cieszę :o)
UsuńChętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam, niedługo będzie kolejne piaskowe dzieło :o)
UsuńTaka babka...niby zwykłe ciasto...a zawsze dobrze smakuje, oj dawno taką piekłam ;)
OdpowiedzUsuńJedno jest pewne... tradycyjne babki są najlepsze :o)
UsuńSuper przepis, fajnie sie to robi, muszę spróbować. Wygląda bosko!!! Pozdrawiam. Ania
OdpowiedzUsuńWłaściwie babka robi się sama :o) Przynajmniej się godzinami jej nie uciera bo mikser wszystko robi :o)
UsuńNa fotce wyszła rewelacyjnie :o)
Pozdrawiam, Anula
Nie lubię babek, rzadko je jem ;)) choć twoja pewnie pycha była :)
OdpowiedzUsuńNie lubisz bo moich nie jadłaś ;o)
Usuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuństarałam się :o)
Usuń33 year old Community Outreach Specialist Allene Dilger, hailing from Manitou enjoys watching movies like Parasite and Bird watching. Took a trip to Flemish Béguinages and drives a Town & Country. powiedzial
OdpowiedzUsuń