środa, 18 czerwca 2014

PRZEPIS: Pieczona AGATA

Grule... Kartofle... Pyry... Bulwy...  w każdym regionie Polski inaczej nazwany a chodzi nie inaczej jak o naszego zwykłego a nawet niezwykłego ziemniaka polskiego. 
 
Jak wiecie w ramach kampanii Tesco z portalu Talk Marketing otrzymałam do wypróbowania ziemniaki odmiana AGATA (przypomnienie >> klik <<) i teraz nadeszła pora na podzielenie się z Wami przepisem na ich upieczenie tak aby był smaczne i chrupiące.
Pieczone ziemniaczki można jeść jako dodatek albo jako samodzielnego bohatera.

 
PIECZONA AGATA
SKŁADNIKI:
  * ziemniaki - odmiana AGATA Tesco (ilość zależna od głodomorów)
  * olej rzepakowy
  * sól
 
INSTRUKCJA:
1. Ziemniaki odmiana AGATA Tesco są już umyte, więc nie trzeba ich myć a tym bardziej obierać. Nie obieramy ich, bo przypieczona skórka jest pyszna.
2. Ziemniaki przekrajamy na ćwiartki (patrz foto).
3. Ćwiartki ziemniaków układamy na blaszce, skrapiamy olejem rzepakowym i lekko solimy. "Obtaczamy" ziemniaki w oleju.
4. Do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika wkładamy blachę z ziemniakami.
5. Pieczemy ok. 45 minut. Co jakiś czas sprawdzamy czy się nie przypiekają, a jeśli tak to drewnianą łyżką "mieszamy". 
6. Po pół godzinie spróbuj jeden kawałek, aby się dowiedzieć ile jeszcze potrzebuje czasu. 
GOTOWE!
 

Mała fotoinstrukcja... :o)
Pokrojone na ćwiartki, polane delikatnie olejem rzepakowym i lekko posolone ziemniaki... przygotowane do włożenia do piekarnika....


AGATA chwilkę po tym jak znalazła się w nagrzanym piekarniku....


.... i w trakcie pieczenia....


Ziemniaczki zaraz po wyciągnięciu z gorącego piekarnika...

 
 
A tak przedstawia się upieczona AGATA na talerzu...
 


SMACZNEGO!

Lubicie pieczone ziemniaczki? Jadacie je samodzielnie czy jako dodatek do.... czego właśnie?
 

20 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. niby ziemniaczki a radocha była wielka :o) wyszły wyśmienicie :o)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. też takie lubię :o) i mało roboty z nimi :o)

      Usuń
  3. mniam, pięknie wyglądają :D mi ziemniaki mojej mamy jakoś w ogóle nie smakują i dzisiaj zjadłam same mięcho :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie wyglądają i świetnie smakują :o) Mięsożerco :oP

      Usuń
  4. hahahaha, ja mam na imie agata :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale Ciebie do piekarnika nie wsadziłam ;o)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Wyszły bardzo chrupiące :o) Pycha!

      Usuń
  6. Kocham ziemniaki w każdej formie a pieczone to już najbardziej . zawsze oprószam je przyprawą do ziemniaków. są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaczki były także robione dla dziecka, które nie lubi przypraw... stąd też tylko słona wersja :o) ale przeważnie robię ziemniaczki ziołowe :o)

      Usuń
  7. Ja też tak często przygotowuję ziemniaki, przy czym ja je podaję z sosem jogurtowo-czosnkowo-ziołowym i...jestem w niebie. Pozdrawiam smacznie, Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie się je jada z sosem majonezowym albo jogurtowo-ziołowym. Czosnku nie cierpię ;o)
      Pozdrawiam, Anula

      Usuń
  8. Wolę fryty jak już albo w talarkach ;) lubię dopieczone jak najmocniej w środku ;)) Poszalałaś z produktami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszły z chrupiącą skórą... mniamuśne :o)

      Poszalałam.... bo wszystko dostałam :o) nie było braków w Tesco :o)

      Usuń
  9. kiedys bardzo czesto robilam takie ziemniaczki, ale oprocz soli posypywałam je jeszcze przyprawami :) musze je zrobic znowu bo narobiłaś mi apetytu na nie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do niczego się nie przyznaję :oP To nie moja wina, że wyszły pyszne :o)

      Usuń
  10. ło matko i leż tych odmian ziemniaków, proszę nawet Agata jest! Od teraz wiem, że to nie tylko kobiece imię...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na dodatek możesz Agatę upiec, pokroić, pociachać i noża w sam środek wbić :o)
      I to bezkarnie :o)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !