wtorek, 24 czerwca 2014

PRZEPIS: Babka piaskowa

A dzisiaj przepis na babkę piaskową, która zawsze się udaje.

To już kolejny przepis na babkę, ale pierwszy na babkę piaskową, dwukolorową - dwusmakową. Babka piaskowa waniliowo - kakaowa.

Babka była pieczona specjalnie na leszczyńskie spotkanie blogerek.
I najważniejsze... Dziewczynom smakowała :o)
Cieszę się z tego powodu niezmiernie :o)

A dla Czytelników... fotka i przepis... :o)


BABKA PIASKOWA DWUKOLOROWA
SKŁADNIKI:
  * 4 jajka
  * 1 niepełna szklanka cukru
  * 1 szklanka mąki pszennej
  * 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  * 1 kostka margaryny (250 g) - rozpuszczona i ostudzona
  * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  * 1 op. cukier waniliowy (duże opakowanie)
  * 2 łyżki kakao

INSTRUKCJA:
1. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Miksujemy.
3. Rozdzielamy ciasto na dwie części - 2/3 i 1/3. A następnie 2/3 ciasta wlewamy do wysmarowanej tłuszczem foremki.
4. Do 1/3 części ciasta dodajemy kakao i miksujemy.
5. Ciasto kakaowe wylewamy do foremki na ciasto jasne.
6. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 45 min.




Fotka babki zrobiona przez Natalię na spotkaniu blogerek, o którym Wam pisałam tutaj >> klik <<



SMACZNEGO!



25 komentarzy:

  1. myślę, ze wiele osób czekało na ten wpis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też mi się tak wydaje :o) dlatego został przepis zamieszczony :o)

      Usuń
  2. uwielbiam, mogłabym zjeść sama całą taką babkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo bardzo lubię babki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo niee, moja babka :D a jestem tak głodnaa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis masz to możesz piec ;o) :oP

      Usuń
  5. Babka była naprawdę smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zapraszam, niedługo będzie kolejne piaskowe dzieło :o)

      Usuń
  7. Taka babka...niby zwykłe ciasto...a zawsze dobrze smakuje, oj dawno taką piekłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedno jest pewne... tradycyjne babki są najlepsze :o)

      Usuń
  8. Super przepis, fajnie sie to robi, muszę spróbować. Wygląda bosko!!! Pozdrawiam. Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwie babka robi się sama :o) Przynajmniej się godzinami jej nie uciera bo mikser wszystko robi :o)
      Na fotce wyszła rewelacyjnie :o)
      Pozdrawiam, Anula

      Usuń
  9. Nie lubię babek, rzadko je jem ;)) choć twoja pewnie pycha była :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie lubisz bo moich nie jadłaś ;o)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !