Witajcie :o)
W zeszłą sobotę chwaliłam Wam się na FP, że piekę pyszny sernik bez spodu. Taka jego kwintesencja :o) Na dodatek sernik zniknął bardzo szybko w naszych brzuszkach :o) A to chyba jego najlepsza rekomendacja.
Sernika brak ale słodkie wspomnienia i przepis pozostał. Przedstawiam Wam przepis na niezwykle puszysty, lekki sernik, który zawsze się udaje :o)
PUSZYSTY SERNIK
(bez spodu)
SKŁADNIKI:
* 1 kg Twaróg na sernik WŁOSZCZOWA (wiaderko)
* 200 g cukru
* 30 g cukru waniliowego
* 180 g masła w temperaturze pokojowej
* 5 dużych jajek (kl. L)
* 2 torebki budyniu śmietankowego / waniliowego (bez cukru)
* cukier puder do posypania
* mąka do posypania formy - tortownicy
INSTRUKCJA:
1. Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę.
2. Cały czas miksując dodajemy stopniowo jajka.
3. Kiedy uzyskamy jednolita masę dodajemy budyń w proszku. Dokładnie miksujemy.
4. Na koniec stopniowo dodajemy ser z wiaderka. Wszystko miksujemy bardzo dokładnie na gładką masę.
5. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy.
6. Sernik stawiamy do lekko nagrzanego piekarnika.
7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut.
8. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
GOTOWE!PUSZYSTY SERNIK bez spodu |
PUSZYSTY SERNIK bez spodu |
PUSZYSTY SERNIK bez spodu |
SMACZNEGO! :o)
Lubicie serniki? Jaki najczęściej jadacie? Pieczecie?
Przepisy na inne serniki:
Puszysty sernik na kruchym spodzie >> klik <<
Sernik Królewski >> klik <<
Wczoraj upiekłam identyczny ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki. Czy to na zimno, czy pieczony zawsze są dobre!!! Tyle, że u mnie jeszcze sernik musi być obowiązkowo z rodzynkami :) bez tego ani rusz :)
OdpowiedzUsuńW wielkopolsce to nazywa się sernik Wiedeński tylko jest polany czekoladą i bez budyniu, ma jedno jajko więcej i cukier puder plus rodzynki :)
OdpowiedzUsuńmmmmmm.... zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńWygląda tak smakowicie i czuję jego zapach ;).. aż chce się rzucić wszystko i pędzić do kuchni piec sernik
OdpowiedzUsuńPychotka, Uwielbiam serniki. Tylko ja bym napchała tam jeszcze ogrom rodzynek, uwielbiam rodzynki:)
OdpowiedzUsuńAle pięknie Ci wyszedł! Uwielbiam domowe serniki i mogłabym je jeść każdego dnia :) Zimą uwielbiam wersję z musem pomarańczowym!
OdpowiedzUsuńRewelacja, na pewno upiekę, uwielbiam sernik!
OdpowiedzUsuńpiekłam, ale opadł:(
OdpowiedzUsuńWitam,wczoraj piekłam ten sernik,wyszedł super,tylko jak dla mnie za mało słodki ,a tak to wszystko ok☺pozdrawiam i polecam😀.
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze :)
OdpowiedzUsuń