...czyli śląska wigilijna zupa piernikowa z bakaliami, która w każdym śląskim domu jest inaczej przyrządzane. U mnie moczka przyjęła postać deseru ponieważ jest gęsta i słodka :o)
Czym jest moczka?
Moczka przygotowywana jest ze specjalnego rodzaju piernika (w okresie przedświątecznym piernik ten do kupienia jest w każdej piekarni / cukierni), migdałów, rodzynek, suszonych owoców (śliwek, moreli, gruszek, fig), orzechów laskowych i włoskich oraz dużej ilości ciemnego piwa, w którym moczy się składniki. Dawniej zamiast piwa używano wywaru jarzynowego lub rosołu ugotowanych na łbach karpi.
Czym jest moczka?
Moczka przygotowywana jest ze specjalnego rodzaju piernika (w okresie przedświątecznym piernik ten do kupienia jest w każdej piekarni / cukierni), migdałów, rodzynek, suszonych owoców (śliwek, moreli, gruszek, fig), orzechów laskowych i włoskich oraz dużej ilości ciemnego piwa, w którym moczy się składniki. Dawniej zamiast piwa używano wywaru jarzynowego lub rosołu ugotowanych na łbach karpi.
A w mojej rodzinie podstawą moczki jest piernik oraz kompot z suszonych owoców. :o)
Nazwa "moczka" pochodzi od moczonego w piwie/wodzie/kompocie piernika.
ŚWIĄTECZNA PIERNIKOWA MOCZKA
SKŁADNIKI:* 200 g ciemnego twardego piernika (do moczki)
* 4 litry przegotowanej wody
* 5 szklanek kompotu z suszonych owoców wraz z owocami
* 3/4 szklanki rodzynek
* 150 g suszonych moreli
* 100 g suszonych fig
* 100 g suszonej żurawiny
* 150 g płatków migdałów
* 80 g orzechów włoskich
* 80 g orzechów laskowych
* sok z 1 cytryny
* 1 łyżka cynamonu
* cukier
INSTRUKCJA:
1. Piernik kroimy w kostkę (lub kruszymy), zalewamy w garnku dwoma litrami wody i odstawiamy do porządnego rozmoknięcia. Piernik najlepiej moczyć przez całą noc.
2. Robimy kompot z suszonych owoców: do garnka wrzucamy suszone owoce (śliwki, jabłka, gruszki) i zalewamy 2 litrami wody, dodajemy 2 łyżki cukru i 1 łyżkę cynamonu a następnie gotujemy do momentu aż suszone owoce staną się miękkie.
3. Na drugi dzień kompot i rozmokły piernik wlewamy do dużego garnka i miksujemy zawartość na gładką i jednolitą masę.
4. Figi, żurawinę i morele kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miseczki
5. Siekamy, dość grubo, migdały oraz orzechy i także wyrzucamy do miseczki.
6. Płynną masę piernikowo-owocową zagotowujemy.
7. Kiedy się zagotuje wrzucamy po kolei pokrojone wcześniej suszone owoce i orzechy oraz rodzynki, cały czas mieszając aby się nie przypaliło.
8. Gotujemy aż zgęstnieje - około godzinę.
Moczka powinna być słodko-kwaśna, dlatego przyprawiamy ją do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
Podajemy ją na ciepło lub na zimno.
Świąteczna moczka wyglądała tak... czyli malutka sesja foto :o)
Świąteczna piernikowa moczka |
Świąteczna piernikowa moczka |
Świąteczna piernikowa moczka |
SMACZNEGO!
A w Waszych domach jak się robi moczkę?
Oj uwielbiam moczkę :)
OdpowiedzUsuńja też :o)
UsuńWesołych Świąt ! Świetny blog ! Obserwuję !
OdpowiedzUsuńdziękuję :o)
UsuńMmm :D U mnie dodajemy tez sok z porzeczki i czekoladę :D
OdpowiedzUsuńO.. takiej jeszcze nie jadłam :o) następnym razem wypróbuję :o)
UsuńMniam!
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałam okazji próbować moczki, ale ciekawa jestem jej smaku ;) choć nie jestem pewna czy by mi smakowała.
OdpowiedzUsuńJeżeli lubisz piernik i bakalie to na pewno moczka przypadnie Ci do gustu :o) Na pewno warto spróbować :o)
UsuńNigdy nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :o) Pyszna jest :o)
UsuńPierwszy raz widzę takie danie :D
OdpowiedzUsuńTo bardzo stara, tradycyjna potrawa... śląska :o)
UsuńRównież widzę pierwszy raz :D Ale super.
OdpowiedzUsuńi jakie dobre :o)
Usuńhmmm zrobiłabym takie
OdpowiedzUsuń"moczkowe pierniki" jeszcze są :o) przepis jest ... do dzieła :o)
UsuńNie znam takiego czegoś.
OdpowiedzUsuńTeraz już znasz :o) Cieszę się, że mogę Wam troszkę przybliżyć tradycyjną kuchnię śląską :o)
UsuńMoczke to ja znam, ale z kurczaka ;)
OdpowiedzUsuńO tej piernikowej slyszalam, ale nie mialam z tym do czynienia ;)
To teraz należy też i skosztować piernikowej moczki :o)
Usuń