piątek, 26 grudnia 2014

PRZEPIS: Świąteczna piernikowa moczka...

...czyli śląska wigilijna zupa piernikowa z bakaliami, która w każdym śląskim domu jest inaczej przyrządzane. U mnie moczka przyjęła postać deseru ponieważ jest gęsta i słodka :o)

Czym jest moczka?

Moczka przygotowywana jest ze specjalnego rodzaju piernika (w okresie przedświątecznym piernik ten do kupienia jest w każdej piekarni / cukierni), migdałów, rodzynek, suszonych owoców (śliwek, moreli, gruszek, fig), orzechów laskowych i włoskich oraz dużej ilości ciemnego piwa, w którym moczy się składniki. Dawniej zamiast piwa używano wywaru jarzynowego lub rosołu ugotowanych na łbach karpi.
A w mojej rodzinie podstawą moczki jest piernik oraz kompot z suszonych owoców. :o)
Nazwa "moczka" pochodzi od moczonego w piwie/wodzie/kompocie piernika.

ŚWIĄTECZNA PIERNIKOWA MOCZKA 
SKŁADNIKI:
   * 200 g ciemnego twardego piernika (do moczki)
   * 4 litry przegotowanej wody
   * 5 szklanek kompotu z suszonych owoców wraz z owocami
   * 3/4 szklanki rodzynek
   * 150 g suszonych moreli
   * 100 g suszonych fig
   * 100 g suszonej żurawiny
   * 150 g płatków migdałów
   * 80 g orzechów włoskich
   * 80 g orzechów laskowych
   * sok z 1 cytryny
   * 1 łyżka cynamonu
   * cukier

INSTRUKCJA:
1. Piernik kroimy w kostkę (lub kruszymy), zalewamy w garnku dwoma litrami wody i odstawiamy do porządnego rozmoknięcia. Piernik najlepiej moczyć przez całą noc.
2. Robimy kompot z suszonych owoców: do garnka wrzucamy suszone owoce (śliwki, jabłka, gruszki) i zalewamy 2 litrami wody, dodajemy 2 łyżki cukru i 1 łyżkę cynamonu a następnie gotujemy do momentu aż suszone owoce staną się miękkie.
3. Na drugi dzień kompot i rozmokły piernik wlewamy do dużego garnka i miksujemy zawartość na gładką i jednolitą masę.
4. Figi, żurawinę i morele kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miseczki
5. Siekamy, dość grubo, migdały oraz orzechy i także wyrzucamy do miseczki.
6. Płynną masę piernikowo-owocową zagotowujemy.
7. Kiedy się zagotuje wrzucamy po kolei pokrojone wcześniej suszone owoce i orzechy oraz rodzynki, cały czas mieszając aby się nie przypaliło.
8. Gotujemy aż zgęstnieje - około godzinę.
Moczka powinna być słodko-kwaśna, dlatego przyprawiamy ją do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
Podajemy ją na ciepło lub na zimno.

Świąteczna moczka wyglądała tak... czyli malutka sesja foto :o)

Świąteczna piernikowa moczka

Świąteczna piernikowa moczka

Świąteczna piernikowa moczka

SMACZNEGO!


A w Waszych domach jak się robi moczkę?

21 komentarzy:

  1. Wesołych Świąt ! Świetny blog ! Obserwuję !

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm :D U mnie dodajemy tez sok z porzeczki i czekoladę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O.. takiej jeszcze nie jadłam :o) następnym razem wypróbuję :o)

      Usuń
  3. Nigdy nie miałam okazji próbować moczki, ale ciekawa jestem jej smaku ;) choć nie jestem pewna czy by mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli lubisz piernik i bakalie to na pewno moczka przypadnie Ci do gustu :o) Na pewno warto spróbować :o)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. To bardzo stara, tradycyjna potrawa... śląska :o)

      Usuń
  5. Również widzę pierwszy raz :D Ale super.

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. "moczkowe pierniki" jeszcze są :o) przepis jest ... do dzieła :o)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Teraz już znasz :o) Cieszę się, że mogę Wam troszkę przybliżyć tradycyjną kuchnię śląską :o)

      Usuń
  8. Moczke to ja znam, ale z kurczaka ;)
    O tej piernikowej slyszalam, ale nie mialam z tym do czynienia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To teraz należy też i skosztować piernikowej moczki :o)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !