Dzisiaj na chwileczkę tutaj wpadłam aby pokazać Wam pyszny dodatek do dań głównych jakim jest zielony ogórek... na dodatek tarty :o)
A skoro zielony ogórek ma pełnić główną rolę to musi być moja ulubiona mizeria.
Sezon ogórkowy już niebawem będzie u nas w pełni...
A wiecie, że nasza rodzima mizeria jest bardzo podobna do greckiej sałatki tzatziki i do indyjskiej raity?
MIZERIA
SKŁADNIKI:
* 4 zielone (długie) ogórki
* jogurt naturalny (duży kubek)
* 1 mała cebula
* koperek
* 0,5 łyżeczki pieprz biały (ale może być i czarny)
* 0,5 łyżeczki soli
INSTRUKCJA:
1. Dokładnie myjemy ogórki i je obieramy.
2. Obrane ogórki ścieramy na tarce o dużym oczku do miseczki.
3. Do startych ogórków dodajemy sól i dokładnie je mieszamy. Przykrywamy talerzykiem lub zamykamy jeśli miseczka jest zamykana. Odstawiamy na ok. 30 minut.
4. Odlewamy wodę puszczoną z ogórków.
5. Obieramy i siekamy cebulkę na drobna kosteczkę.
6. Siekamy koperek.
7. Dodajemy jogurt naturalny, posiekaną cebulkę oraz koperek. Dokładnie mieszamy.
8. Na koniec doprawiamy pieprzem.
9. Dokładnie wszystko mieszamy.
GOTOWE!
Tak oto wygląda bohaterka niniejszego przepisu...
SMACZNEGO!
Jesteście zwolenniczkami mizerii na jogurcie naturalnym czy na śmietanie? Macie inne przepisy na pyszną mizerię? Jak u was w domu się ją robi?
MIZERIA
SKŁADNIKI:
* 4 zielone (długie) ogórki
* jogurt naturalny (duży kubek)
* 1 mała cebula
* koperek
* 0,5 łyżeczki pieprz biały (ale może być i czarny)
* 0,5 łyżeczki soli
INSTRUKCJA:
1. Dokładnie myjemy ogórki i je obieramy.
2. Obrane ogórki ścieramy na tarce o dużym oczku do miseczki.
3. Do startych ogórków dodajemy sól i dokładnie je mieszamy. Przykrywamy talerzykiem lub zamykamy jeśli miseczka jest zamykana. Odstawiamy na ok. 30 minut.
4. Odlewamy wodę puszczoną z ogórków.
5. Obieramy i siekamy cebulkę na drobna kosteczkę.
6. Siekamy koperek.
7. Dodajemy jogurt naturalny, posiekaną cebulkę oraz koperek. Dokładnie mieszamy.
8. Na koniec doprawiamy pieprzem.
9. Dokładnie wszystko mieszamy.
GOTOWE!
Tak oto wygląda bohaterka niniejszego przepisu...
Zielony ogórek w roli głównej, czyli MIZERIA |
SMACZNEGO!
Jesteście zwolenniczkami mizerii na jogurcie naturalnym czy na śmietanie? Macie inne przepisy na pyszną mizerię? Jak u was w domu się ją robi?
U mnie mizeria jest zwykle podawana w wersji pokrojonego w okręgi ogórka z jogurtem i przyprawami :). Ale bardzo chętnie wypróbuję tą wersję.
OdpowiedzUsuńwłaściwie odkąd pamiętam mizeria była u mnie w domu robiona z tartych ogórków... i pozostała w takiej wersji do teraz :o)
UsuńCiekawy sposób :) Ja też chyba go wypróbuję :P
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię do wzięcia udziału w moim rozdaniu :) Do wygrania jest paczuszka-niespodzianka :) Zdradzę jedynie, że znajdują się w niej kosmetyki marek takich jak: Balea, Bielenda, Nivea itp.
Jak się nie chce kroić tak jak mi to zawsze można potrzeć :o)
UsuńDziękuję za zaproszenie... już biegnę polookać :o)
Lubię mizerię, ale rzadko jadam :)
OdpowiedzUsuńPora to zmienić... sezon na powoli ogórki się zaczyna :o)
UsuńTzatziki ! :) Uwielbiam !
OdpowiedzUsuńTzatziki umiarkowanie lubię.. bo tam czosnek jest... :o(
Usuńnienawidzę świeżego ogóra...
OdpowiedzUsuńnie wiesz co dobre ;o)
Usuńdokładnie:D dużo tracisz!
UsuńMniam ;d . Zapraszam do mnie na rozdanie : http://malinka24.blogspot.com/2014/03/rozdanie.html#comment-form .
OdpowiedzUsuńdziękuję za zaproszenie :o)
Usuńu mnie mizerię robi się nie ze strartych ogórków, ale pokrojonych na talarki:)
OdpowiedzUsuńto chyba jak u większości z Was... jednak talarki królują :o)
Usuńakurat na to przepisu nie potrzebujemy :D
OdpowiedzUsuńNiektórzy potrzebują i tego przepisu :o)
Usuń