sobota, 26 kwietnia 2014

PRZEPIS: Zielony ogórek w roli głównej, czyli mizeria

Dzisiaj na chwileczkę tutaj wpadłam aby pokazać Wam pyszny dodatek do dań głównych jakim jest zielony ogórek... na dodatek tarty :o)
A skoro zielony ogórek ma pełnić główną rolę to musi być moja ulubiona mizeria.
Sezon ogórkowy już niebawem będzie u nas w pełni...
 
A wiecie, że nasza rodzima mizeria jest bardzo podobna do greckiej sałatki tzatziki i do indyjskiej raity?


MIZERIA

SKŁADNIKI:
  * 4 zielone (długie) ogórki
  * jogurt naturalny (duży kubek)
  * 1 mała cebula
  * koperek
  * 0,5 łyżeczki pieprz biały (ale może być i czarny)
  * 0,5 łyżeczki soli

INSTRUKCJA:
1. Dokładnie myjemy ogórki i je obieramy.
2. Obrane ogórki ścieramy na tarce o dużym oczku do miseczki.
3. Do startych ogórków dodajemy sól i dokładnie je mieszamy. Przykrywamy talerzykiem lub zamykamy jeśli miseczka jest zamykana. Odstawiamy na ok. 30 minut.
4. Odlewamy wodę puszczoną z ogórków.
5. Obieramy i siekamy cebulkę na drobna kosteczkę.
6. Siekamy koperek.
7. Dodajemy jogurt naturalny, posiekaną cebulkę oraz koperek. Dokładnie mieszamy.
8. Na koniec doprawiamy pieprzem.
9. Dokładnie wszystko mieszamy.
GOTOWE!

Tak oto wygląda bohaterka niniejszego przepisu...


Zielony ogórek w roli głównej, czyli MIZERIA

SMACZNEGO!

Jesteście zwolenniczkami mizerii na jogurcie naturalnym czy na śmietanie? Macie inne przepisy na pyszną mizerię? Jak u was w domu się ją robi?
 

17 komentarzy:

  1. U mnie mizeria jest zwykle podawana w wersji pokrojonego w okręgi ogórka z jogurtem i przyprawami :). Ale bardzo chętnie wypróbuję tą wersję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właściwie odkąd pamiętam mizeria była u mnie w domu robiona z tartych ogórków... i pozostała w takiej wersji do teraz :o)

      Usuń
  2. Ciekawy sposób :) Ja też chyba go wypróbuję :P

    Zapraszam Cię do wzięcia udziału w moim rozdaniu :) Do wygrania jest paczuszka-niespodzianka :) Zdradzę jedynie, że znajdują się w niej kosmetyki marek takich jak: Balea, Bielenda, Nivea itp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się nie chce kroić tak jak mi to zawsze można potrzeć :o)

      Dziękuję za zaproszenie... już biegnę polookać :o)

      Usuń
  3. Lubię mizerię, ale rzadko jadam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pora to zmienić... sezon na powoli ogórki się zaczyna :o)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Tzatziki umiarkowanie lubię.. bo tam czosnek jest... :o(

      Usuń
  5. Mniam ;d . Zapraszam do mnie na rozdanie : http://malinka24.blogspot.com/2014/03/rozdanie.html#comment-form .

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie mizerię robi się nie ze strartych ogórków, ale pokrojonych na talarki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to chyba jak u większości z Was... jednak talarki królują :o)

      Usuń
  7. akurat na to przepisu nie potrzebujemy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niektórzy potrzebują i tego przepisu :o)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !