sobota, 18 stycznia 2014

PRZEPIS: Racuchy z jabłkami

Pamiętam jak za malucha zawsze w sobotę na obiady były placki ziemniaczane z gorącym kakao albo racuchy z jabłkami. 
A w trakcie obiadu... oglądanie sportowego teleturnieju młodzieżowego "Rambit". Tak, wiem... w czasie posiłku nie patrzy się na telewizję, ale w sobotę razem z siostrą miałyśmy pozwoleństwo na małe szaleństwo, czyt. oglądanie TV podczas jedzenia. Pamiętacie ten teleturniej jeszcze?

Dzisiaj pierwszy przepis z "dziecięcego menu", czyli racuchy z jabłkami. :o)

 SKŁADNIKI (dla 5-6 osób / głodomorów):
  * 1 litr maślanki
  * 4 jajka
  * 3 średnie jabłka
  * ok. 2 szklanki mąki pszennej
  * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  * szczypta soli
  * olej do smażenia
Dodatkowo: dżemy, żurawina ze słoiczka, krem czekoladowy, cukier.


INSTRUKCJA:
1. Jajka i jabłka myjemy.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużym oczku.
3. Do miski wlewamy maślankę oraz dodajemy jajka. Mieszamy.
4. Dodajemy stopniowo mąkę jednocześnie mieszając maślankę.
5. Mąkę dodajemy tak długo aż uzyskamy ciut gęściejsze płynne ciasto jak na naleśniki.
6. Dodajemy proszek do pieczenia oraz sól. Mieszamy.
7. Na koniec dodajemy starte uprzednio jabłka. Dokładnie mieszamy.
8. Smażymy racuchy: na rozgrzany olej dużą łyżką kładziemy porcję racuchową. Smażymy aż ładnie się zarumienią.



Racuchy z jabłkami

Racuchy możemy jeść z cukrem, dżemem, żurawiną i borówkami (ze słoiczka), kremem czekoladowym.

Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Mmmm ale mam ochotę na takie racuchy!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam racuch z jabłkami :)
    ziemniaczanych nigdy nie lubiłam, pamiętam jak w dzieciństwie babcia mnie do nich zmuszała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. placki ziemniaczane mojej mamy zawsze są wyśmienite :o) w środku delikatne a na zewnątrz chrupiące :o) i nie trzeba było nas nigdy zmuszać :o)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe kulinarne szaleństwo :o)

      Usuń
  4. chyba muszę spróbować, bo mama nie chce robić :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja często robi, a ja jednak wolę placki ziemniaczane, jabłka uwielbiam ale racuchy mi nie podchodzą :(

      Usuń
    2. to u mnie znów ciagle ziemniaczane :P u mojego jadłam chyba raz racuchy.. palce lizać :D

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. a ja czasami lubie :o) duże dziecko ze mnie ;o)

      Usuń
  6. Czy mogę dodać czarnej porzeczki ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy jej nie dawałam, jedynie do ciasta dawałam jabłka i gruszki.
      Czarna porzeczka to tylko jako dżem do smarowania usmażonych racuchów z jabłkami. I smakowo pyszne są wtedy.

      Usuń
  7. uwielbiam racuchy z jabłkami i robię je bardzo często :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to się nazywa dobry gust kulinarny :o)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !