piątek, 28 lutego 2014

PRZEPIS: Żurek śląski

Jeszcze klika chłodnych dni zostało tej zimy... jeszcze kilka rozgrzewających zup zostało do ugotowania a tym bardziej do zjedzenia.
Korzystając z chłodnego dnia i "depresyjnej pogody" zabrałam się za gotowanie. Śląskie gotowanie. A jak śląskie gotowanie to oczywiście żurek śląski na gotowym zakwasie Śląski żur.

Wiem, do żurku powinno się samemu zrobić zakwaś, ale po co? Jak można kupić wyśmienity i zawsze wychodzący Śląski żur. I co najważniejsze
Mój żurek jak zawsze wyszedł palce lizać.
  
 
 
ŻUREK ŚLĄSKI
SKŁADNIKI:
* 1 butelka zakwasu Śląski żur
* 30 dag boczek
* 4 - 5 szt. kiełbasy śląskiej
* ok. 80 dag ziemniaki
* ok. 1,5 l woda
* 2 ząbki czosnku
* 2 - 3  łyżeczki majeranku

INSTRUKCJA:
1. Boczek i kiełbasę śląską kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy wywar.
2. Ziemniaki obieramy i myjemy a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do wywaru i gotujemy.
3. Gdy ziemniaki będą już miękkie wlewamy zakwas Śląski żur i zagotowujemy.
4. Na koniec dodajemy drobno pokrojony czosnek i majeranek. I jeszcze przez dłuższą chwilę gotujemy.
5. GOTOWE!

Bohaterka niniejszego żurku, czyli zakwas Śląski żur

Śląski żur

Śląski żur

Podano do stołu...

Śląski żurek
 
... idealny na ostatnie zimne dni przed gorącym latem... a potem w jesienne i zimowe dni :o)

SMACZNEGO!

Lubicie? A jak u Was się go gotuje?

 

18 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. ja miałam tą przyjemność żeby wcinać żurek :o)

      Usuń
  2. uwielbiam żurek, nawet dzisiaj miałam haha ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też korzystasz jeszcze z ostatnich zimnych dni aby takie zupy zajadać?

      Usuń
    2. pewnie :) uwielbiam zupy, wszystkie :D (no prawie, barszczu ukrainskiego nie cierpie..)

      Usuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. u nas samemu robi się żur :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. P.S akurat dziś u mnie był żur :D

      Usuń
    2. A sama gotowałaś? :P

      Usuń
  5. Bardzo lubię żurek, ale sama jeszcze go nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sama robię z pomocą "Śląskiego żuru". Dzięki niemu jest pyszny... bez większej roboty :o)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !