piątek, 19 lutego 2016

PRZEPIS: Ciasteczka "Twarożkowe śnieżki"

Witajcie,

przychodzę do Was z banalnie prostym przepisem na przepyszne kruche ciasteczka twarożkowe. To jeden z najłatwiejszych przepisów do zapamiętania. Dodatkowym plusem jest w miarę szybkie wykonanie ciasteczek, które zawsze się udają.
Uwaga... ciasteczka te mogą uzależnić ;o)


 

Ciasteczka "TWAROŻKOWE ŚNIEŻKI"
SKŁADNIKI:
500 g twarogu
500 g mąki pszennej
250 g masła

Przyprawa do dań słodkich Kamis Specialite (młynek)
Do posypania: cukier puder

INSTRUKCJA:
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło oraz twaróg o temperaturze pokojowej.
2. Wszystko siekamy.
3. Kiedy masło i ser są rozdrobnione, ugniatamy je z mąką, aż uzyskamy jednolitą kulę ciasta.
4. Aby ciasto lepiej się rozwałkowywało  schładzamy je ok. 1 godzinę.
5. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 0,5 centymetra.
6. Wyciskamy foremkami ciasteczka.
7. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posypujemy Przyprawą do dań słodkich
8. Pieczemy ok. 15 - 18 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza (aż się zarumienią).
9. Po wystudzeniu ciasteczek posypujemy je delikatnie cukrem pudrem.
GOTOWE!


Mała fotoinstrukcja...
Pora na rozwałkowanie ciasta...



... wyciskamy ciasteczka - śnieżki



... układamy ciasteczka na blasze i posypujemy przyprawą...




... rośniemy i rumienimy się w piekarniku...


... rumiane śnieżki wyciągnięte z piekarnika...





Podano do stołu...




... warstwowa struktura ciasteczka...






SMACZNEGO!  


Lubicie takie ciasteczka?



8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !