Witajcie,
przychodzę do Was z banalnie prostym przepisem na przepyszne kruche ciasteczka twarożkowe. To jeden z najłatwiejszych przepisów do zapamiętania. Dodatkowym plusem jest w miarę szybkie wykonanie ciasteczek, które zawsze się udają.
Uwaga... ciasteczka te mogą uzależnić ;o)
Ciasteczka "TWAROŻKOWE ŚNIEŻKI"
SKŁADNIKI:
500 g twarogu
500 g mąki pszennej
250 g masła
Przyprawa do dań słodkich Kamis Specialite (młynek)
Do posypania: cukier puder
INSTRUKCJA:
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło oraz twaróg o temperaturze pokojowej.
2. Wszystko siekamy.
3. Kiedy masło i ser są rozdrobnione, ugniatamy je z mąką, aż uzyskamy jednolitą kulę ciasta.
4. Aby ciasto lepiej się rozwałkowywało schładzamy je ok. 1 godzinę.
5. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 0,5 centymetra.
6. Wyciskamy foremkami ciasteczka.
7. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posypujemy Przyprawą do dań słodkich
8. Pieczemy ok. 15 - 18 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza (aż się zarumienią).
9. Po wystudzeniu ciasteczek posypujemy je delikatnie cukrem pudrem.
GOTOWE!
Mała fotoinstrukcja...
Pora na rozwałkowanie ciasta...
... wyciskamy ciasteczka - śnieżki
... układamy ciasteczka na blasze i posypujemy przyprawą...
... rośniemy i rumienimy się w piekarniku...
... rumiane śnieżki wyciągnięte z piekarnika...
Podano do stołu...
... warstwowa struktura ciasteczka...
SMACZNEGO!
Lubicie takie ciasteczka?
Ciasteczka "TWAROŻKOWE ŚNIEŻKI"
500 g twarogu
500 g mąki pszennej
250 g masła
Przyprawa do dań słodkich Kamis Specialite (młynek)
Do posypania: cukier puder
INSTRUKCJA:
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło oraz twaróg o temperaturze pokojowej.
2. Wszystko siekamy.
3. Kiedy masło i ser są rozdrobnione, ugniatamy je z mąką, aż uzyskamy jednolitą kulę ciasta.
4. Aby ciasto lepiej się rozwałkowywało schładzamy je ok. 1 godzinę.
5. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 0,5 centymetra.
6. Wyciskamy foremkami ciasteczka.
7. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posypujemy Przyprawą do dań słodkich
8. Pieczemy ok. 15 - 18 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza (aż się zarumienią).
9. Po wystudzeniu ciasteczek posypujemy je delikatnie cukrem pudrem.
GOTOWE!
Mała fotoinstrukcja...
Pora na rozwałkowanie ciasta...
... wyciskamy ciasteczka - śnieżki
... układamy ciasteczka na blasze i posypujemy przyprawą...
... rośniemy i rumienimy się w piekarniku...
... rumiane śnieżki wyciągnięte z piekarnika...
Podano do stołu...
... warstwowa struktura ciasteczka...
SMACZNEGO!
Lubicie takie ciasteczka?
oczywiscie ze tak:P
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńurocze:)
OdpowiedzUsuńach, jakie piękne!
OdpowiedzUsuńBrzmi super, i co dla mnie ważne, żadnych jajek:)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie!
OdpowiedzUsuństyleeworld.blogspot.com
zapisuje sobie i bede piec jak tylko znajde chwile :) dzieki :)
OdpowiedzUsuń