Kochane,
dzisiaj przychodzę do Was z kolejną babeczką... bo kto nie lubi babek? Tym razem jest to babka makowa. Przepis jest bardzo łatwy i szybki. A na dodatek nie trzeba nic ważyć ani mierzyć, bo przepis jest "szklankowy".
... I nawet mężczyzna sobie z nią poradzi ;o)
BABKA MAKOWA
SKŁADNIKI:* 5 jajek
* 1 szklanka (niepełna) cukru i cukru waniliowego (ilość cukru waniliowego według uznania)
* 1,5 szklanki maku (250 g)
* 2,5 szklanki maki pszennej
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 kostka roztopionej margaryny
* 1/4 szklanki mleka 3,2%
INSTRUKCJA:
1. Roztapiamy i studzimy margarynę.
2. Jaja miksujemy z cukrem na pulchną masę.
3. Do masy dodajemy mak i chwilkę miksujemy.
4. Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek dopieczenia i dokładnie miksujemy.
5. Na koniec dodajemy mleko oraz stopioną, letnią margaryną a następnie dokładnie i szybko wszystko miksujemy.
6. Ciasto wylewamy do babkowej formy wcześniej natłuszczonej i wysypanej mąką.
7. Babkę wkładany do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40-50 min. w temperaturze 170-180 stopni C.
GOTOWE!
I mała sesja foto... "szczerbatej babeczki" :o)
Podano do stołu...
SMACZNEGO!
Fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTestowane na podniebieniu z kawusia.Pyszne :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie babeczki
OdpowiedzUsuńŚwietna masz formę!!!
OdpowiedzUsuńOj oj a tak poza tym to kusisz. Wlasnie pije kawe i takie ciacho przydaloby sie do niej :)
Wygląda super, nigdy takiej nie robiłam i nie jadłam.
OdpowiedzUsuńno i teraz musze ja upiec:) kocham takie smaki
OdpowiedzUsuń