niedziela, 12 kwietnia 2015

PRZEPIS: Schab w mandarynkach

W niedzielne popołudnie przychodzę do Was z nową wariacją schabu... w cytrusach. Tym razem będzie to schab w bardzo kwaśnych mandarynkach, osłodzony słodką pomarańczą oraz miodem z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki.
Schab ten powstał dzięki zakupom słodkich mandarynek, które w efekcie okazały się mandarynkami bardzo kwaśnymi. Takimi "wykrzyw buźkę". 
Zapraszam na aromatyczny schab.... prosty w wykonaniu...

SCHAB W MANDARYNKACH
SKŁADNIKI:
  * ok. 1 kg schab (bez kości)
  * 4 kwaśne mandarynki
  * sok z jednej dużej pomarańczy (ok 3/4 szklanki soku)
  * otarta skórka z 1 pomarańczy
  * 1 łyżka miodu
  * 1,5 łyżeczki majeranku
  * 1 łyżeczka słodkiej papryki
  * 1 łyżeczka ostrej papryki (pieprzu cayenne)
  * 1 łyżka oleju rzepakowego
  * 1/2 szklanki bulionu (wg przepisu >> klik << lub z 1/2 kostki bulionowej)

PRZEPIS:
1. Pomarańczę myjemy a następnie sparzamy wrzątkiem.
2. Skórkę z pomarańczy ścieramy na tarce o drobnych oczkach (tylko część pomarańczową) a następnie wyciskamy z niej sok do miseczki.
3. Mandarynki myjemy i obieramy ze skórki. Obrane mandarynki dzielimy na cząstki. Część z nich możemy przeciąć na pół.
4. Do miseczki z sokiem oraz startą skórką z pomarańczy dodajemy miód, olej oraz przyprawy: majeranek (drobno roztarty w dłoniach), słodką oraz ostrą paprykę a następnie dokładnie mieszamy.
5. Schab myjemy. Następnie dokładnie obtaczamy mięso w marynacie i układamy w misce. Resztę, marynaty wlewamy do miski z schabem i dodajemy cząstki mandarynek. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 3-4 godziny a najlepiej na całą noc.
6. Kiedy schab będzie już dobrze zamarynowany, obsmażamy go w rozgrzanym garnku.
7. Jak już obsmażymy mięso z każdej strony, do garnka wlewamy bulion z resztą marynaty. Łącznie z mandarynkami.
8. Schab pieczemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny.
9. Po upieczeniu mięsa, wyciągamy je a to co w garnku zostało blenderujemy na jednolity sos.
GOTOWE!

Mała fotorelacja z kucharzenia...

Marynata tuż przed "wylaniem" na schab...
 

...schab w marynacie i mandarynkach...


 ... obsmażamy zamarynowany schab...


... obsmażony i zalany marynatą oraz bulionem schab powolutku się piecze razem z mandarynkami...



A tak wygląda efekt końcowy. Aromatyczny schab w sosie z mandarynek...



SMACZNEGO!
 

15 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Trzeba wiezyc na slowo mi tez nie dala skosztowac :)

      Usuń
    2. I powiem nieskromnie, że było pyszne :o)

      Usuń
  2. jakoś nie widzę cytrusów z mięsem, choć kiedyś jadłam schab z bananami - dobre było.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja bardzo polubiłam połączenie cytrusów z mięsem. Ale połączenia z bananem jeszcze nie próbowałam :o)

      Usuń
  3. Ciekawe zestawienie. Co prawda schab do mnie nie przemawia, ale może karkówka też sprawdziłaby się w tym daniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karkówka w takiej marynacie też powinna pysznie smakować :o) wypróbuje następnym razem :o)

      Usuń
  4. Ja nie lubię połączeń owoców i mięsa. U mnie króluje zawsze na ostro ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja lubię połącznie mięsa i owoców... a pikantnie także można je doprawić :o)

      Usuń
  5. musi być pyszne, wypróbuję na pewno:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !