W niedzielne popołudnie przychodzę do Was z nową wariacją schabu... w cytrusach. Tym razem będzie to schab w bardzo kwaśnych mandarynkach, osłodzony słodką pomarańczą oraz miodem z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki.
Schab ten powstał dzięki zakupom słodkich mandarynek, które w efekcie okazały się mandarynkami bardzo kwaśnymi. Takimi "wykrzyw buźkę".
SCHAB W MANDARYNKACH
SKŁADNIKI:* ok. 1 kg schab (bez kości)
* 4 kwaśne mandarynki
* sok z jednej dużej pomarańczy (ok 3/4 szklanki soku)
* otarta skórka z 1 pomarańczy
* 1 łyżka miodu
* 1,5 łyżeczki majeranku
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 1 łyżeczka ostrej papryki (pieprzu cayenne)
* 1 łyżka oleju rzepakowego
* 1/2 szklanki bulionu (wg przepisu >> klik << lub z 1/2 kostki bulionowej)
PRZEPIS:
1. Pomarańczę myjemy a następnie sparzamy wrzątkiem.
2. Skórkę z pomarańczy ścieramy na tarce o drobnych oczkach (tylko część pomarańczową) a następnie wyciskamy z niej sok do miseczki.
3. Mandarynki myjemy i obieramy ze skórki. Obrane mandarynki dzielimy na cząstki. Część z nich możemy przeciąć na pół.
4. Do miseczki z sokiem oraz startą skórką z pomarańczy dodajemy miód, olej oraz przyprawy: majeranek (drobno roztarty w dłoniach), słodką oraz ostrą paprykę a następnie dokładnie mieszamy.
5. Schab myjemy. Następnie dokładnie obtaczamy mięso w marynacie i układamy w misce. Resztę, marynaty wlewamy do miski z schabem i dodajemy cząstki mandarynek. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 3-4 godziny a najlepiej na całą noc.
6. Kiedy schab będzie już dobrze zamarynowany, obsmażamy go w rozgrzanym garnku.
7. Jak już obsmażymy mięso z każdej strony, do garnka wlewamy bulion z resztą marynaty. Łącznie z mandarynkami.
8. Schab pieczemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny.
9. Po upieczeniu mięsa, wyciągamy je a to co w garnku zostało blenderujemy na jednolity sos.
GOTOWE!
Mała fotorelacja z kucharzenia...
Marynata tuż przed "wylaniem" na schab...
...schab w marynacie i mandarynkach...
... obsmażamy zamarynowany schab...
... obsmażony i zalany marynatą oraz bulionem schab powolutku się piecze razem z mandarynkami...
A tak wygląda efekt końcowy. Aromatyczny schab w sosie z mandarynek...
SMACZNEGO!
To musi być pyszne!😃
OdpowiedzUsuńTrzeba wiezyc na slowo mi tez nie dala skosztowac :)
UsuńI powiem nieskromnie, że było pyszne :o)
Usuńjakoś nie widzę cytrusów z mięsem, choć kiedyś jadłam schab z bananami - dobre było.
OdpowiedzUsuńA ja bardzo polubiłam połączenie cytrusów z mięsem. Ale połączenia z bananem jeszcze nie próbowałam :o)
UsuńCiekawe zestawienie. Co prawda schab do mnie nie przemawia, ale może karkówka też sprawdziłaby się w tym daniu :)
OdpowiedzUsuńKarkówka w takiej marynacie też powinna pysznie smakować :o) wypróbuje następnym razem :o)
UsuńJa nie lubię połączeń owoców i mięsa. U mnie króluje zawsze na ostro ;)
OdpowiedzUsuńA ja lubię połącznie mięsa i owoców... a pikantnie także można je doprawić :o)
Usuńmusi być pyszne, wypróbuję na pewno:)
OdpowiedzUsuńi jest pyszne :o) warto wypróbować :o)
UsuńUwielbiam taki schab.. ;)
OdpowiedzUsuńJa też go uwielbiam :o)
UsuńRewelacyjnie wygląda.
OdpowiedzUsuńI jeszcze lepiej smakuje :o)
Usuń