Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na świąteczny schab w pomarańczach i z żurawiną. W końcu jutro jest niebanalne święto. Nasze święto!
Wykonanie schabu nie jest trudne. Tylko troszkę czasochłonne... więcej się czeka aniżeli cosik robi. Schab aby był aromatyczny i soczysty musi poleżeć w marynacie kilka godzin a najlepiej aby poleżał w niej całą noc.
Tak, wiec Panowie. Do kuchni marsz i do dzieła.
ŚWIĄTECZNY SCHAB W POMARAŃCZACH I Z ŻURAWINĄ
SKŁADNIKI:* ok. 1 kg schab (bez kości)
* 4 mandarynki (mogą być 2 pomarańcze)
* sok z jednej dużej pomarańczy
* otarta skórka z 1 pomarańczy
* 1 łyżka miodu
* 2 łyżeczki bazylii
* 1,5 łyżeczki majeranku
* 1 łyżeczka oregano
* 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
* 1 łyżka oleju rzepakowego
* szklanka bulionu (wg przepisu >> klik << lub z 1 kostki bulionowej)
PRZEPIS:
1. Pomarańczę myjemy a następnie sparzamy wrzątkiem.
2. Skórkę z pomarańczy ścieramy na tarce o drobnych oczkach (tylko część pomarańczową) a następnie wyciskamy z niej sok do miseczki.
3. Mandarynki myjemy i obieramy ze skórki. Obrane mandarynki dzielimy na cząstki.
4. Do miseczki z sokiem z pomarańczy dodajemy miód, olej oraz przyprawy: bazylie, majeranek, oregano, słodką paprykę a następnie dokładnie mieszamy.
5. Schab myjemy. Następnie dokładnie obtaczamy mięso w marynacie i układamy w misce. Resztę, jeśli coś zostanie, wlewamy do miski z schabem, dodajemy cząstki mandarynek oraz suszoną żurawinę. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 3-4 godziny a najlepiej na całą noc.
6. Kiedy schab będzie już dobrze zamarynowany, obsmażamy go w rozgrzanym garnku.
7. Jak już obsmażymy mięso z każdej strony, do garnka wlewamy bulion z resztą marynaty. Łącznie z mandarynkami i suszoną żurawiną.
8. Schab pieczemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny.
9. Po upieczeniu mięsa, wyciągamy je a to co w garnku zostało blenderujemy na jednolity sos.
GOTOWE!
Mały fotoprzepis...
Miseczka z marynatą, która za chwilkę wyląduje na schabie...
Tak przygotowany schab przykrywamy i odstawiamy na parę godzin. Najlepiej na całą noc.
Obsmażamy schab w rozgrzanym garnku...
Pozostałości po marynacie razem z bulionem...
... wlewamy do uprzednio obsmażonego schabu i pieczemy około 1,5 godziny.
Schab upieczony... w całej swej okazałości...
I podany z aromatycznym, pomarańczowo-żurawinowym sosie...
SMACZNEGO!
Udanej soboty Kochane :o)
Ciekawy zestaw :))
OdpowiedzUsuńi na dodatek pyszny :o)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńO, tak! :o)
UsuńMarynata przebiła samą siebie,wypróbuję koniecznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Schab wyszedł bardzo aromatyczny i całkiem "niecodzienny" iście świąteczny :o)
UsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :o)
UsuńPewnie pyszny wyszedł.
OdpowiedzUsuńRodzinka chwaliła go :o) I chcą powtórki :o)
Usuńojeju smak musi być cudny!
OdpowiedzUsuńI był cudny :o) Warto eksperymentować w kuchni :o)
Usuńojj Ty niedobra, mm!
OdpowiedzUsuńoj tam, od razu niedobra :o) ja tam słodziak jestem :o)
Usuń