Na niedzielny obiad polecam soczysty schab pieczony ze śliwką i ziołami.
Mój eksperymentalny schab. Pierwszy raz takie cudo piekłam.
Troszkę wiedzy tajemnej...
Sekretem soczystego schabu jest obsmażenie go przed pieczeniem. Obsmażanie zamyka wszystkie soki w mięsie i zapobiega ich utracie w czasie pieczenia.
Mój eksperymentalny schab. Pierwszy raz takie cudo piekłam.
Troszkę wiedzy tajemnej...
Sekretem soczystego schabu jest obsmażenie go przed pieczeniem. Obsmażanie zamyka wszystkie soki w mięsie i zapobiega ich utracie w czasie pieczenia.
SCHAB PIECZONY ZE ŚLIWKĄ
SKŁADNIKI:
* min. 1 kg schabu bez kości
* ok. 100 g suszonych śliwek
* 1,5 szklanki bulionu warzywnego (może być zrobiony wg mojego przepisu lub z kostki bulionowej)
* 4-5 łyżek oleju roślinnego
* po 1 łyżce przypraw: majeranek, oregano, Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią VISANA
INSTRUKCJA:
1. Przygotowujemy marynatę: do miseczki wsypujemy po 1 łyżce majeranku, oregano oraz Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią VISANA a następnie zalewamy je 2 łyżkami oleju roślinnego. Dokładnie mieszamy.
2. Schab myjemy i dokładnie osuszamy.
3. Ostrym, długim nożem wycinamy w mięsie poziomą ,,kieszeń'' o szerokości ok. 2,5 cm. (czyli wbijamy nóż w mięcho ;o) )
4. Przy pomocy trzonka od drewnianej łyżki umieszczamy śliwki w rozcięciu.
5. Z zewnątrz mięso nacieramy uprzednio przygotowaną marynatą.
6. Tak przygotowany schab odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny (najlepiej jednak pozostawić go na całą noc).
7. Na pozostałym rozgrzanym oleju obsmażamy dokładnie schab aby zachował swą soczystość.
8. Kiedy schab będzie już dobrze obsmażony dodajemy bulion warzywny oraz resztę suszonych śliwek.
9. Schab pieczemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 - 1,5 godz. (do momentu aż schab będzie miękki).
10. Robimy sos: Po upieczeniu schabu, powstały sos zlewamy do innego garnuszka razem ze śliwkami. Następnie miksujemy śliwki razem z sosem do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
11. Schab kroimy w plastry i podajemy razem z sosem oraz kluskami i czerwoną kapustą.
GOTOWE!
Schab nadziany suszoną śliwką i zamarynowany. Czeka na pieczenie... :o)
Schab ze śliwką |
... bohaterski schab pod koniec pieczenia...
Schab ze śliwką |
Podano do stołu... razem z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą...
Schab ze śliwką - propozycja podania |
SMACZNEGO!
taki zestaw to mój ulubiony obiad :)
OdpowiedzUsuńa ja też polubiłam taki zestawik obiadowy :o)
Usuńale Ty robisz pyszne dania, o mamo :D
OdpowiedzUsuńrozwijam się kulinarnie :o) już nawet straży pożarnej nie trzeba wzywać jak gotuję ;o)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńI pysznie smakuje :o)
Usuńjakoś nie lubię mięsa z owocami;/ wyjątkiem była wieprzowina z bananami.
OdpowiedzUsuńja od czasu do czasu lubię owocowe pieczenie... z żurawiną, śliwką albo morelą :o)
Usuńbanany to tylko w wersji "surowej" :o)
akurat w tym przypadku bardzo pasują.... brakuje jedynie białego słodkiego winka. Jakem prawie abstynentka;)
Usuńale pysznie wygląda :) u mnie bratowa zawsze robi taki schab na wielkanoc, czyli juz niedlugo bede sie nim objadać ;D
OdpowiedzUsuńto teraz możesz nacieszyć oczka moim schabem :o)
Usuńnie wiem, czy to dobrze dla mnie bo chętnie bym go wszamała a tu niestety.. uwielbiam go :) ze śliwką albo morelą jest przepyszny!
Usuńnastępny schab będzie z dwoma oczkami... śliwkowym i morelowym :o) jak szaleństwo kuchenne to szaleństwo :o)
UsuńJa jakoś nie potrafię się przekonać do śliwek ;)
OdpowiedzUsuńja się pomalutku do nich przekonuje :o) w tym wydaniu właściwie je tylko jadam :o)
UsuńPrześli mi pocztą kawałek :)
OdpowiedzUsuńpocztą e-mail? ;o)
UsuńMmm uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńja taż zaczynam uwielbiać :o)
Usuń