niedziela, 9 marca 2014

PRZEPIS: Schab pieczony z suszonymi sliwkami

Na niedzielny obiad polecam soczysty schab pieczony ze śliwką i ziołami.
Mój eksperymentalny schab. Pierwszy raz takie cudo piekłam.

Troszkę wiedzy tajemnej...
Sekretem soczystego schabu jest obsmażenie go przed pieczeniem. Obsmażanie zamyka wszystkie soki w mięsie i zapobiega ich utracie w czasie pieczenia.


SCHAB PIECZONY ZE ŚLIWKĄ

SKŁADNIKI:
* min. 1 kg schabu bez kości
* ok. 100 g suszonych śliwek
* 1,5 szklanki bulionu warzywnego (może być zrobiony wg mojego przepisu lub z kostki bulionowej)
* 4-5 łyżek oleju roślinnego
* po 1 łyżce przypraw: majeranek, oregano, Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią VISANA

INSTRUKCJA:
1. Przygotowujemy marynatę: do miseczki wsypujemy po 1 łyżce majeranku, oregano oraz Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią VISANA a następnie zalewamy je 2 łyżkami oleju roślinnego. Dokładnie mieszamy.
2. Schab myjemy i dokładnie osuszamy.
3. Ostrym, długim nożem wycinamy w mięsie poziomą ,,kieszeń'' o szerokości ok. 2,5 cm. (czyli wbijamy nóż w mięcho ;o) )
4. Przy pomocy trzonka od drewnianej łyżki umieszczamy śliwki w rozcięciu.
5. Z zewnątrz mięso nacieramy uprzednio przygotowaną marynatą.
6. Tak przygotowany schab odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny (najlepiej jednak pozostawić go na całą noc).
7. Na pozostałym rozgrzanym oleju obsmażamy dokładnie schab aby zachował swą soczystość.
8. Kiedy schab będzie już dobrze obsmażony dodajemy bulion warzywny oraz resztę suszonych śliwek.
9. Schab pieczemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 - 1,5 godz. (do momentu aż schab będzie miękki). 
10. Robimy sos: Po upieczeniu schabu, powstały sos zlewamy do innego garnuszka razem ze śliwkami. Następnie miksujemy śliwki razem z sosem do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
11. Schab kroimy w plastry i podajemy razem z sosem oraz kluskami i czerwoną kapustą.

GOTOWE!



Schab nadziany suszoną śliwką i zamarynowany. Czeka na pieczenie... :o)

Schab ze śliwką

... bohaterski schab pod koniec pieczenia...

Schab ze śliwką


Podano do stołu... razem z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą...

Schab ze śliwką - propozycja podania

SMACZNEGO!

19 komentarzy:

  1. taki zestaw to mój ulubiony obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale Ty robisz pyszne dania, o mamo :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozwijam się kulinarnie :o) już nawet straży pożarnej nie trzeba wzywać jak gotuję ;o)

      Usuń
  3. jakoś nie lubię mięsa z owocami;/ wyjątkiem była wieprzowina z bananami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja od czasu do czasu lubię owocowe pieczenie... z żurawiną, śliwką albo morelą :o)
      banany to tylko w wersji "surowej" :o)

      Usuń
    2. akurat w tym przypadku bardzo pasują.... brakuje jedynie białego słodkiego winka. Jakem prawie abstynentka;)

      Usuń
  4. ale pysznie wygląda :) u mnie bratowa zawsze robi taki schab na wielkanoc, czyli juz niedlugo bede sie nim objadać ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to teraz możesz nacieszyć oczka moim schabem :o)

      Usuń
    2. nie wiem, czy to dobrze dla mnie bo chętnie bym go wszamała a tu niestety.. uwielbiam go :) ze śliwką albo morelą jest przepyszny!

      Usuń
    3. następny schab będzie z dwoma oczkami... śliwkowym i morelowym :o) jak szaleństwo kuchenne to szaleństwo :o)

      Usuń
  5. Ja jakoś nie potrafię się przekonać do śliwek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja się pomalutku do nich przekonuje :o) w tym wydaniu właściwie je tylko jadam :o)

      Usuń
  6. Prześli mi pocztą kawałek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !