Dzisiaj piekę z Jamie Oliverem :o) Jakiś czas temu Jamie w swoim programie kulinarnym piekł owe ciasteczka i nazywał je najlepszymi kruchymi ciastkami na świecie :o)
A teraz ja postanowiłam je upiec i przekonać się sama czy są takie genialne... :o)
SKŁADNIKI:
250 g miękkiego masła
100 g cukru (najlepiej brązowego)
2 op. cukru waniliowego
125 g mąki kukurydzianej
250 g mąki pszennej
INSTRUKCJA:
1. Masło i cukier ucieramy (lub miksujemy) na puszystą masę.
2. Do masła dodajemy przesianą mąkę pszenną i kukurydzianą a następnie dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Masę przekładamy do kwadratowej lub prostokątnej formy wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej bułką tartą.
4. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 35 minut.
5. Zaraz po upieczeniu kroimy ciasto na małe ciasteczka... wielkość wg uznania.
5. Zaraz po upieczeniu kroimy ciasto na małe ciasteczka... wielkość wg uznania.
Gotowe!
Zapraszam na kawę i herbatę z kruchymi ciasteczkami :o)
Kruche ciasteczka "shortbread" |
No i nie może się obejść bez mojej opinii...
Potwierdzam! Ciasteczka są lekkie, maślane, mają fajną konsystencję i nie wymagają żadnych ozdób ani dodatków, no może poza kubkiem ciepłej herbaty lub kawy. A i najważniejsze... bardzo łatwo i szybko się je robi :o)
P.S. Najlepsze są przypieczone boki :o) ;o)
ciasteczka:))
OdpowiedzUsuńdużo ciasteczek :o)
Usuńile masła.. :|
OdpowiedzUsuńkruche ciasteczka tylko na maśle... czasem można troszkę "pofolgować"
Usuńjupi :o) dostałam rozgrzeszenie ;o)
Usuńoooo... musze zrobić
OdpowiedzUsuńz mikserem raz dwa się je robi :o) można tez potem masę rozwałkować i powyciskać ciasteczka :o) ale ja poszłam na łatwiznę i pocięłam po upieczeniu :o)
Usuńmniaaam! ale ja uwielbiam słodkości :D
OdpowiedzUsuńja też... i mam nadzieję, że teraz one pójdą w biust :o)
Usuńmniamciumniam!
OdpowiedzUsuńwielkie mniam :o)
Usuńoj tak :o) w wersji dla dzieci z kubkiem mleka jak znalazł :o)
OdpowiedzUsuń