piękna pogoda za oknem, więc zapraszam Was na przepyszną kremową zupę pieczarkową, bo na pieczarki sezon właściwie jest cały rok.
Pieczarki są bogatym źródłem białka i stanowią cenne źródło niektórych witamin i minerałów. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B (głównie wit. B1, B2 i B3), a także witaminę D oraz znaczące ilości minerałów i pierwiastków śladowych, np. fosforu, selenu, żelaza i miedzi.
Pieczarki są bogatym źródłem białka i stanowią cenne źródło niektórych witamin i minerałów. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B (głównie wit. B1, B2 i B3), a także witaminę D oraz znaczące ilości minerałów i pierwiastków śladowych, np. fosforu, selenu, żelaza i miedzi.
A jeszcze mała ciekawostka... pieczarki początkowo hodowane były w kamieniołomach, na które mogli pozwolić sobie jedynie majętni. Na szczęście te czasy minęły i pieczarki są wszędobylskie.
ZUPA PIECZARKOWA
SKŁADNIKI:
* 300 g pieczarek
* 1 cebula
* 1 marchewka
* 500 g ziemniaków
* 1 i 1/2 litra bulionu
* 80 ml śmietanki 18% z kartonika do zup i sosów
* 3 łyżki masła
* przyprawy: pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kurkuma
Lubicie? Jaki jest Wasz ulubiony przepis na zupę pieczarkową?
ZUPA PIECZARKOWA
* 300 g pieczarek
* 1 cebula
* 1 marchewka
* 500 g ziemniaków
* 1 i 1/2 litra bulionu
* 80 ml śmietanki 18% z kartonika do zup i sosów
* 3 łyżki masła
* przyprawy: pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kurkuma
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* szczypiorek (do posypania)
INSTRUKCJA:
1. W garnku na maśle na wolnym ogniu szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę.
* szczypiorek (do posypania)
INSTRUKCJA:
1. W garnku na maśle na wolnym ogniu szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę.
2. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i mieszając co chwilę smażymy przez około 5 minut.
3. Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów podsmażamy przez ok. 5 minut.
3. Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów podsmażamy przez ok. 5 minut.
4. Wlewamy gorący bulion, dodajemy pieprz, kurkumę, liść laurowy oraz ziela angielskie i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut.
5. Dodajemy umyte i pokrojone na plasterki pieczarki i gotujemy przez następne 10-15 minut.
5. Dodajemy umyte i pokrojone na plasterki pieczarki i gotujemy przez następne 10-15 minut.
6. Następnie odstawiamy z ognia, dodajemy posiekaną natkę oraz śmietankę.
Podajemy z pieczywem. Można posypać szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Lubicie? Jaki jest Wasz ulubiony przepis na zupę pieczarkową?
Ależ smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńI jeszcze lepiej smakuje :-)
UsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
My też :-D
Usuń52 year-old Project Manager Walther O'Collopy, hailing from Mount Albert enjoys watching movies like "Snows of Kilimanjaro, The (Neiges du Kilimandjaro, Les)" and Polo. Took a trip to Archaeological Sites of the Island of Meroe and drives a Ferrari 250 LM. przejdz do tej strony
OdpowiedzUsuń