Lato w pełni... a skoro lato to nie może się obejść bez przysmaków z kalafiora.
Dzisiaj przychodzę do Was ze świetna propozycją obiadową w upalny dzień jaką jest zupa-krem z kalafiora a właściwie to już mus kalafiorowy :o)
Troszkę wiedzy...
Kalafior zaliczany jest do najcenniejszych warzyw pod względem wartości
odżywczych. Zawiera on bowiem spore ilości witaminy C, K, B6, B9. Bogaty
jest także w: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i fosfor.
Jednak, aby zachować to źródło cennych składników, kalafior powinien być
spożywany przede wszystkim na surowo. W wysokiej temperaturze niestety
traci on do 75% witaminy C. Warto też podkreślić, że kalafior nie
wywołuje alergii, zatem jeść go mogą także osoby wrażliwe. Co więcej,
powoduje uczucie sytości, dlatego polecany jest osobom dbającym o swoją
sylwetkę.