poniedziałek, 9 listopada 2015

PRZEPIS: Chrupiąca gruszka

Witajcie,
ponura jesień jakoś nie chce nas opuścić i na dodatek staje się coraz to bardziej "depresyjna".
Szarość i ponurość jesieni to jedno a drugie, dużo bardziej optymistyczne, to pyszne owoce... polskie jabłka i gruszki.
Dzisiaj przychodzę do Was z deserem gruszkowym. Do pucharka wpadły jędrne i surowe oraz cynamonowo-maślane gruszki z chrupiącym dodatkiem. :o)
Po takim deserze nawet smutna jesień nie jest straszna :o)
Zapraszam!


CHRUPIĄCA GRUSZKA
SKŁADNIKI (na 4 pucharki):
* 5 gruszek
* jogurt naturalny (duży kubek)
* 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego (lub brązowego cukru)
* 3-4 łyżki Cheerios Oats Chrupkie płatki owsiane z cynamonem
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 łyżeczka masła

INSTRUKCJA:
1. Gruszki myjemy, obieramy i wydrążamy gniazda nasienne.
2. Następnie gruszki kroimy w kostkę.
3. Pokrojone gruszki dzielimy na połowę.
4. Smażymy gruszki: Pierwszą część gruszek wrzucamy na rozgrzaną (suchą) patelnię i smażymy (ok. 1 minuty) aż gruszki zaczną puszczać sok. Następnie dodajemy cynamon i jeszcze chwilkę smażymy. Na koniec dodajemy masło. mieszamy aż całe się rozpuści. Tak usmażone gruszki odstawiamy do wystygnięcia.
5. Do jogurtu naturalnego dodajemy łyżkę miodu wielokwiatowego i dokładnie mieszamy.
Napełniamy pucharki.
6. Na samo dno dajemy pokruszone płatki owsiane Cheerios Oats.
7. Następnie dajemy 1,5 łyżki jogurtu na którym układamy surową gruszkę pokrojoną w kostkę.
8. Gruszkę posypujemy, lekko, pokruszonymi płatkami owsianymi i dajemy 1,5 łyżki jogurtu.
9. Na warstwę jogurtu dajemy przesmażoną gruszkę.
10. Dodajemy łyżeczkę jogurtu i następną warstwę przesmażonego gruszki.
11. Na sama górę dodajemy kółka Cheerios Oats.
GOTOWE!

Deser podany...





SMACZNEGO!

11 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !