wtorek, 16 grudnia 2014

PRZEPIS: Orzechowe ciasteczka (z bułki tartej)


Dzisiaj przychodzę do Was z dość nietypowymi ciasteczkami. Nietypowymi, bo w całości składają się z bułki tartej zamiast mąki. Ciasteczka mają fajną strukturę, są kruche i smaczne. Do ciasteczek najlepiej wykorzystać samodzielnie zrobiona bułkę tartą. Tutaj dobrze wykorzystać tę drobna bułkę tartą.




ORZECHOWE CIASTECZKA 
(z bułki tartej) 
SKŁADNIKI:
  * 200 g bułki tartej
  * 90 g cukru
  * 2 jajka
  * 3 łyżki mleka
  * 4 łyżki oleju rzepakowego
  * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  * 50 g posiekanych orzechów włoskich
  * 3 łyżki kakao

INSTRUKCJA:
1. W misce mikserem ubijamy jajka z cukrem.
2. Następnie dodajemy bułkę tartą, mleko, olej rzepakowy, kakao, proszek do pieczenia i wszystko razem miksujemy.
3. Na koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie i zagniatamy ciasto.
4. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C.
5. Łyżeczką nabieramy ciasto a następnie między dłońmi toczymy kulkę a na koniec spłaszczamy ją (nie mogą być grubsze niż 1 cm).
6. Ciastka układamy na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Pieczemy ok. 10 minut. Kiedy ciastka się upieką piekarnik wyłączamy a ciastka zostawiamy w piekarniku aż do wystudzenia.
GOTOWE!

Orzechowe ciasteczka (z bułki tartej)

Orzechowe ciasteczka (z bułki tartej)

SMACZNEGO!

18 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :o) to mój eksperyment kulinarny i to całkiem udany :o)

      Usuń
  2. nie znam tych ciasteczek ;) chyba warto wypróbować przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie chyba a na pewno warto :o) zawsze to nowy i ciekawy smak :o)

      Usuń
  3. ooo wyglądają apetycznie, nie znałam takiego przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wszystko musi być na mącę :o) warto eksperymentować :o)

      Usuń
  4. Wygladaja kuszaco! Musze wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z takimi ciasteczkami bez mąki jeszcze się nie spotkałam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwie bułka tarta to pośrednio mąka... więc tak nie do końca bez mąki :o) Ciasteczka warte skosztowania :o)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. a miałaś osobiście przyjechać ;o)

      Usuń
  7. Takich nigdy nie jadłam, ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pora to zmienić :o) i wypróbować :o)

      Usuń
  8. pierwszy raz widzę przepis na bułce tartej;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i nie po raz ostatni :o) już inne ciasteczka eksperymentuje ;o)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !