niedziela, 28 grudnia 2014

TEST/OPINIA: Dr. Oetker, Pierniczki

W okresie świątecznym, i nie tylko w tym okresie, w moim domu je się dużo pierniczków. Czy to własnej roboty czy to kupnych. Krótko mówiąc - Jesteśmy pierniczkożercami :o)

Skuszona reklamą telewizyjną kupiłam mieszankę do wypieku pierniczków Dr. Oetker'a. I właśnie dzisiaj Wam je przedstawiam. 
Czy było warto je kupić? Jak sie je robiło? Jak smakowały? O tym za chwilkę.
Zapraszam na pierniczkową recenzję :o)

Na początek mała sesja foto... z wiadomościami od Producenta...
 
Kartoniki w całej swej okazałości... z informacją, iż z 1 kartonika wypieka się ok. 60 pierniczków


Foremkowe prezenty w każdym opakowaniu....


Dokładny przepis na pierniczki...


 Wartość odżywcza po przyrządzeniu:


 Składniki:


Prezent z pierwszego oraz drugiego kartonika...



i z trzeciego kartonika...




Zabieramy się za pieczenie
Zawartość kartonika, masło oraz jajko już w misce....


Początki bywają trudne... ale dajemy radę...


W trakcie wyrabiania...


Dobrze wyrobione ciasto pierniczkowe...


Ciasto podzielona i zapakowane tuż przed włożeniem do zamrażalnika....


Pora na wałkowanie...


Wyciskamy pierniczki...


Pierwsze chwile w rozgrzanym piekarniku....


Chwilkę po opuszczeniu piekarnika...


Studzące się pierniczki...


Polukrowane pierniczki...





OPINIA:
Opakowanie: Kartonik, łatwo otwierający się z kolorową, bardzo świąteczną grafiką. W kartoniku znajdowała się w papierowej torebce szczelnie zamkniętej mieszanka do wypieku pierniczków. Z tyłu kartonika znajduje się lista produktów, które należy dodać do mieszanki oraz dokładny sposób przygotowania masy piernikowej i wypieku pierniczków. Na dole kartonika jest wyraźny skład mieszanki a z boku tabela wartości odżywczej po przyrządzeniu. (1 pkt / 1 pkt)

Smak/Zapach/Kolor: Pierniczki mają słodki, korzenny smak. Są jednocześnie miękkie i chrupkie. Pachną bardzo piernikowo. Mają kolor jasno brązowy, mocniej przypieczone są brązowe. (3 pkt /3 pkt).

Waga: 350 g (1 pkt / 1 pkt).

PODSUMOWANIE: 
Do mieszanki należy dodać tylko 1 jajko i 100 g miękkiego masła i można zacząć ugniatać ciasto. Ciasto bardzo łatwo i szybko się wyrabia, nie potrzeba używać do tego dużo siły. Jak ciasto jest już dobrze wyrobione wkładamy je na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wyciągamy je i zaczynamy wałkować a następnie wyciskać pierniczki. Pierniczki układamy na blaszce i pieczemy ok. 10 minut. Nic trudnego :o)
Z 1 opakowania wychodzi, w zależności od wielkości, od 60 do 100 pierniczków.
Pierniczki, właściwie to pierniczko - ciasteczka korzenne, te grubiej rozwałkowane są mięciutkie, a te cieniej są chrupie i miękkie zarazem... właśnie takie ciasteczkowe. A smak... korzenny, cynamonowy, piernikowy. Słodki, ale nieprzesłodzony. Taki w sam raz :o) Rozpływają się w ustach. Pychotka :o)
Dzięki Dr. Oetker'owi pieczenie staje się dziecinnie proste i przyjemne a pierniczki są naprawdę pyszne :o)

POLECAM!

Czy kupię ponownie?
Zdecydowanie TAK.


OCENA końcowa: 5 / 5 punktów

16 komentarzy:

  1. Ojej, jakie super. Muszę kupić i jutro zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja w tym roku pierwszy raz sama robiłam pierniczki, więc ciastkom z proszku mówię nie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś nie przepadam za takimi proszkowymi, od lat piekę swoje w tym roku dwa razy piekłam, tak pierwszy rzut szybko poszedł ;))P

    OdpowiedzUsuń
  4. Pewnie bez opakowania byłyby równie dobre;).

    OdpowiedzUsuń
  5. Z "proszkowanych" przysmaków Dr Oetkera lubię wszystko prócz kruchego ciasta! Udana recenzja!

    Pozdrawiam i zapraszam:http://alanja.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam te pierniczki ale niestety mi nie wyszły - schowałam je do miski w której wcześniej miałam płyn o zapachu mydła, więc już wiesz, jak musiały smakować.. ;P

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzialam je i nawet sie nad nimi zastanawialam, ale cena mnie nie przekonala ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakoś wolę robić domowej roboty, widać że są tu jakieś ulepszacze w składzie, które są tak naprawdę zbędne.

    OdpowiedzUsuń
  9. och, Ty i te przysmaki, mniaaam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepięknie je ozdobiłaś! U mnie niestety w tym roku zabrakło czasu na pieczenie pierniczków :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Zabawne, kupiłam tę mieszankę w tym roku i na opakowaniu pisze, że wychodzi ok 70 sztuk :) A masa mieszanki jest ta sama - 350 g. No cóż, przynajmniej są dobre, właśnie upiekłam i wcinamy całą rodziną :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość pierniczków zależy od wielkości foremek :o)

      Usuń
  12. Myślisz, że mogę zrobić te pierniczki tydzień przed świętami? ;) Wiem, że własnej roboty robi się wcześniej. A te z pudełka też dłużej postoją?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli wystudzone spakujesz do puszki ciastkowej lub pudełka plastikowego to nawet kilkanaście dni powinny wytrzymać... o ile łasuchy wcześniej ich nie zjedzą :o)

      Usuń
    2. Dzięki :-)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !