sobota, 7 marca 2015

PRZEPIS: Świąteczny schab w pomarańczach i z żurawiną

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na świąteczny schab w pomarańczach i z żurawiną. W końcu jutro jest niebanalne święto. Nasze święto!
Wykonanie schabu nie jest trudne. Tylko troszkę czasochłonne... więcej się czeka aniżeli cosik robi. Schab aby był aromatyczny i soczysty musi poleżeć w marynacie kilka godzin a najlepiej aby poleżał w niej całą noc.
Tak, wiec Panowie. Do kuchni marsz i do dzieła.


ŚWIĄTECZNY SCHAB W POMARAŃCZACH I Z ŻURAWINĄ
SKŁADNIKI:
  * ok. 1 kg schab (bez kości)
  * 4 mandarynki (mogą być 2 pomarańcze)
  * sok z jednej dużej pomarańczy
  * otarta skórka z 1 pomarańczy
  * 1 łyżka miodu
  * 2 łyżeczki bazylii
  * 1,5 łyżeczki majeranku
  * 1 łyżeczka oregano
  * 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  * 1 łyżka oleju rzepakowego
  * szklanka bulionu (wg przepisu >> klik << lub z 1 kostki bulionowej)

PRZEPIS:
1. Pomarańczę myjemy a następnie sparzamy wrzątkiem.
2. Skórkę z pomarańczy ścieramy na tarce o drobnych oczkach (tylko część pomarańczową) a następnie wyciskamy z niej sok do miseczki.
3. Mandarynki myjemy i obieramy ze skórki. Obrane mandarynki dzielimy na cząstki.
4. Do miseczki z sokiem z pomarańczy dodajemy miód, olej oraz przyprawy: bazylie, majeranek, oregano, słodką paprykę a następnie dokładnie mieszamy.
5. Schab myjemy. Następnie dokładnie obtaczamy mięso w marynacie i układamy w misce. Resztę, jeśli coś zostanie, wlewamy do miski z schabem, dodajemy cząstki mandarynek oraz suszoną żurawinę. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 3-4 godziny a najlepiej na całą noc.
6. Kiedy schab będzie już dobrze zamarynowany, obsmażamy go w rozgrzanym garnku.
7. Jak już obsmażymy mięso z każdej strony, do garnka wlewamy bulion z resztą marynaty. Łącznie z mandarynkami i suszoną żurawiną.
8. Schab pieczemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny.
9. Po upieczeniu mięsa, wyciągamy je a to co w garnku zostało blenderujemy na jednolity sos.
GOTOWE!

Mały fotoprzepis...
Miseczka z marynatą, która za chwilkę wyląduje na schabie...


Tak przygotowany schab przykrywamy i odstawiamy na parę godzin. Najlepiej na całą noc.


Obsmażamy schab w rozgrzanym garnku... 


Pozostałości po marynacie razem z bulionem... 


... wlewamy do uprzednio obsmażonego schabu i pieczemy około 1,5 godziny.





Schab upieczony... w całej swej okazałości...



I podany z aromatycznym, pomarańczowo-żurawinowym sosie... 


SMACZNEGO!

Udanej soboty Kochane :o)

14 komentarzy:

  1. Marynata przebiła samą siebie,wypróbuję koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Schab wyszedł bardzo aromatyczny i całkiem "niecodzienny" iście świąteczny :o)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Rodzinka chwaliła go :o) I chcą powtórki :o)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. I był cudny :o) Warto eksperymentować w kuchni :o)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. oj tam, od razu niedobra :o) ja tam słodziak jestem :o)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !