wtorek, 26 maja 2015

PRZEPIS: Smak dzieciństwa, czyli pieczeń wieprzowa z puree ziemniaczanym

W tym radosnym i świątecznym dniu przychodzę do Was z pysznym przepisem na rodzinny obiad. 

Ale zanim będzie przepis to kilka słów wstępu. 
Wczoraj otrzymałam miłego maila od pani Joanny z Knorr z propozycją dołączenia do Kampanii z okazji Dnia Matki. I z przyjemnością się do niej dołączam.
Razem ze wzruszającym filmikiem dostałam przepis na domową pieczeń wieprzową, z którą się z Wami dzielę (na dole posta).

O kampanii... z materiałów promocyjnych KNORR...

„Najwspanialszy smak na świecie” to kampania przygotowana z okazji Dnia Matki przez markę Knorr. W jej ramach powstał film pokazujący, jak wielką moc mają smaki domowej kuchni. Kuchni naszych Mam:


Coraz więcej podróżujemy. Mieszkamy w coraz dalszych zakątkach świata. Coraz częściej od bliskich dzieli nas kilka, a czasem i kilka tysięcy kilometrów. Nie zmienia się jedno. Tęsknota za rodzinnym domem. Domem, w którym narodził się Najwspanialszy Smak na świecie. Domowy Smak kuchni naszych Mam. Dzień Matki to doskonała okazja, by im za to podziękować – za Najwspanialszy Smak na świecie.

Kampania „Najwspanialszy smak na świecie” dotyka problemu powszechnej dzisiaj rozłąki z bliskimi i wiążącej się z nią tęsknoty za rodzinnym domem. Jej symbolem jest domowa kuchnia naszych Mam, której smaki przechowujemy w pamięci. To one-Mamy z miłością przygotowywały nasze ulubione dania – pachnące mielone, pyszne pierogi czy najlepszą na świecie zupę pomidorową. Właśnie z dala od rodzinnego domu poświęcenie naszych Mam i smaki ich kuchni doceniamy w sposób szczególny.

Polacy o rozłące wiedzą dużo – bardzo wielu naszych bliskich mieszka poza granicami naszego kraju. Warto pamiętać też o rozłące, której nie wyznaczają granice państw, ale krajowych miejscowości – coraz częściej i coraz wcześniej opuszczamy rodzinne domy, rozpoczynając nowy etap kształcenia się, zmieniając pracę czy zakładając własne rodziny. Bez względu na odległość od rodzinnego domu, tęsknimy za smakiem dań przygotowywanych z miłością przez nasze Mamy. Dzień Matki to doskonała okazja, by im za to podziękować – za Najwspanialszy smak na świecie.


PIECZEŃ WIEPRZOWA Z PUREE ZIEMNIACZANYM

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 20 minut / Czas pieczenia: 80 minut

Składniki:
* 1,5 kg szynki wieprzowej
* 1 pęczek włoszczyzny (marchew, seler, por, korzeń pietruszki)
* 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
* 1 łyżka majeranku
* 2 łyżki musztardy sarepskiej
* 1 Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
* 500 g ziemniaków
* 200 g zielonego groszku (może być mrożony)
* 200 g kukurydzy
* 2 marchewki (obrane, pokrojone w słupki)
* kilka łyżeczek masła
* 100 ml śmietany 18%
* olej roślinny

Sposób przygotowania: 
1. Mięso wieprzowe umyj i osusz. W misce wymieszaj musztardę, przyprawę do mięs i majeranek z kilkoma łyżkami oleju. W powstałej marynacie zanurz mięso, odstaw je w chłodne miejsce na co najmniej 6 godzin.
2. Po tym czasie mięso obsmaż ze wszystkich stron i przełóż na blachę do pieczenia. Na tej samej patelni obsmaż z grubsza pokrojona włoszczyznę, następnie dodaj ją do mięsa. Wszystko razem wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz pod przykryciem 30 min. Po tym czasie pieczeń podlej pół litrem wody. Piecz jeszcze około godziny, w miarę potrzeby uzupełniając płyn.
3. Po tym czasie do garnka zlej powstały płyn z pieczenia – powinno go być co najmniej 300 ml, dodaj Esencję do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr, która nada sosowi szlachetny, bursztynowy kolor i pożądaną gęstość. Całość dokładnie wymieszaj, aby esencja całkowicie rozpuściła się w płynie. Sos gotuj 2-3 min., by uzyskał odpowiednią konsystencję. Gotowy sos przecedź przez sitko. 
4. Pieczeń pokrój w plastry i podawaj polaną sosem. 

Puree z ziemniaków 
W garnku ugotuj obrane ziemniaki do miękkości, odlej wodę, dodaj kilka łyżek masła oraz śmietanę. 
Całość dokładnie utłucz i dopraw do smaku. W razie potrzeby przetrzyj przez sitko. 

Warzywa
Słupki z marchewki ugotuj razem z rozmrożonym groszkiem i kukurydzą. Warzywa podsmaż i dopraw do smaku.

A tak wygląda przygotowana przez KNORR pieczeń (moje fotki będą niebawem)




Moje smaki z dzieciństwa? To placki ziemniaczane w sobotę i wspólne, rodzinne, oglądanie teleturnieju GAMBIT (ktoś go jeszcze pamięta?). To także przepyszny sernik królewski i ciasto z truskawkami. No i najważniejsza zupa... ogórkowa. Moja ulubiona :o)

A jaki jest Wasz smak dzieciństwa? Jakie jest wasze ulubione danie Waszej mamy?


A z okazji Dnia Mamy ... Kochana Mamo, ten bukiecik jest dla Ciebie :o)



11 komentarzy:

  1. mniam, mniam moje ulubione placki ziemniaczane i sernik królewski...pychotkaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda jak z najlepszej restauracji

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem pod wrażeniem tak dobrego tekstu :))

    OdpowiedzUsuń
  4. To akurat nie dla mnie, jestem wegetarianką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gambit? niestety nie kojarzę teleturnieju ;)
    Ja pamiętam zapach ciepłej drożdżówki..mmm

    OdpowiedzUsuń
  6. ja nie mam zbyt dużych zdolności kulinarnych

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym takie dobre i prawdziwe puree ziemniaczane :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)

Każdy komentarz, dodanie do obserwowanych dodaje mi motywacji do dalszego pisania i wiem że ktoś czyta mojego bloga.

Razem twórzmy tego bloga.

Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna :)

Pamiętaj NIE SPAMUJ !