choć święta dawno już minęły ale karnawał nadal trwa przychodzę dziś do Was z przepisem na... PIERNICZKI. Korzenne... kakaowe... mięciutkie... takie idealne na święta i na przyjęcia. Podczas zimy idealnie pasują do gorącej czekolady albo herbaty z cytryną.
PIERNICZKI
SKŁADNIKI (na około 100 sztuk):* 55 dag maki pszennej (+ więcej do podsypywania)
* 30 dag miodu sztucznego (z miodem sztucznym będą szybciej miękkie)
* 10 dag cukru pudru
* 12 dag masła
* 1 jajko "L"
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 30 g przyprawy do piernika (korzenna)
* 1-2 łyżeczek kakao
INSTRUKCJA:
1. Miód podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami.
2. Następnie ciasto wyrobić aż stanie się jednolite w przekroju.
3. Ciasto wałkujemy, na grubość ok. 1/2 cm, podsypując mąką.
4. Wykrawamy pierniczki.
5. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy 7-10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Pierniczki po upieczeniu są lekko twarde ale szybko miękną. Należy je przechowywać w szczelnych pojemnikach.
A tak się przedstawiają pierniczki, polukrowane przez moją 10-latkę :o)
SMACZNEGO!
Szybki przepis. ..takie lubię nieskomplikowane i sprawdzone😊😊
OdpowiedzUsuńProsty i szybki przepis. Super wyglądają po upieczeniu :)
OdpowiedzUsuńSuper pierniczki!
OdpowiedzUsuń