W niedzielny poranek przychodzę do Was z szybkim, w wykonaniu, ciastem z... kartonika. Tym ciastem jest Wyspa Kreta firmy FOODCARE, marki GELLWE.
Produkt ten otrzymałam, prawie wieki temu na blogerskim spotkaniu i byłam do niego bardzo sceptycznie nastawiona oraz nieufna. Połączenie słodkiej śmietany i bananów wydawało mi się połączeniem mdłym... i troszkę bez smaku.
Ale... jak ma się ochotę na coś słodkiego i pustki w domu to nawet nieufność przechodzi. Tym oto sposobem, Wyspa Kreta, została upieczona... i...
polubiona :o)
Ale o tym za chwilkę...
Najpierw mała fotorelacja z przygotowania do degustacji :o)
Składniki na stół...
GELLWE, Wyspa Kreta |
W roli głównej, kartonik i Wyspa Kreta...
GELLWE, Wyspa Kreta |
Szczegółowa instrukcja...
GELLWE, Wyspa Kreta |
GELLWE, Wyspa Kreta |
GELLWE, Wyspa Kreta Lista zakupów oraz Skład |
Zawartość kartonika...
GELLWE, Wyspa Kreta zawartość kartonika: mieszanka do ciasta i mieszanka do kremu |
Czas na przygotowanie ciasta...
GELLWE, Wyspa Kreta Wszystkie składniki w misce miksera |
GELLWE, Wyspa Kreta wielkie miksowanie |
GELLWE, Wyspa Kreta przygotowana forma |
GELLWE, Wyspa Kreta ciasto już w formie tortowej |
GELLWE, Wyspa Kreta pierwsze chwile w nagrzanym piekarniku |
GELLWE, Wyspa Kreta upieczona wyspa |
GELLWE, Wyspa Kreta banany pod śmietanową pierzynką |
GELLWE, Wyspa Kreta "topniejące śniegi" na kreciej wyspie |
A teraz na 2 - 3 godzinki do lodówki....
... podano do stołu...
GELLWE, Wyspa Kreta |
GELLWE, Wyspa Kreta |
OPINIA:
Opakowanie: Kartonik, łatwo otwierający się z kolorową grafiką. W kartoniku znajdowały się dwie szczelnie zamknięte torebki. Jedna papierowa z mieszanką do wypieku ciasta a druga laminowana, foliowa z mieszanką do kremu. Z tyłu kartonika znajduje się lista produktów, które należy dodać do mieszanki oraz dokładny sposób przygotowania i upieczenia ciasta oraz dokładny sposób przygotowania kremu. Z boku kartonika znajduje się, do wycięcia, lista zakupów oraz skład mieszanek. (1 pkt / 1 pkt)
Opakowanie: Kartonik, łatwo otwierający się z kolorową grafiką. W kartoniku znajdowały się dwie szczelnie zamknięte torebki. Jedna papierowa z mieszanką do wypieku ciasta a druga laminowana, foliowa z mieszanką do kremu. Z tyłu kartonika znajduje się lista produktów, które należy dodać do mieszanki oraz dokładny sposób przygotowania i upieczenia ciasta oraz dokładny sposób przygotowania kremu. Z boku kartonika znajduje się, do wycięcia, lista zakupów oraz skład mieszanek. (1 pkt / 1 pkt)
Smak/Zapach/Kolor: Ciasto ma smak czekoladowy a krem bananowy. To połączenie daje przyjemny, orzeźwiający smak. Ciasto przede wszystkim pachnie bananowo z lekką nutą czekolady a właściwie kakao. Krem jest bialutki a ciasto jest ciemnobrązowe. (3 pkt /3 pkt).
Waga: 400 g / 200g mieszanki do ciasta + 200 g mieszanki do kremu (1 pkt / 1 pkt).
PODSUMOWANIE:
Do mieszanki, do ciasta, należy dodać tylko 3 jajka, po 100 ml wody oraz oleju i można już miksować ciasto. Ciasto miksujemy przez ok. 2 minuty a następnie wylewamy do tortownicy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypanej maka. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu studzimy ciasto aby można było nałożyć na nie krem. Szybko, łatwo i przyjemnie :o)
Przygotowanie kremu to także nic trudnego. Schłodzoną śmietanę kremówkę należy ubić mikserem (ok. 5 minut) a następnie dodajemy do niej mieszankę do przygotowania kremu (z torebki) i miksujemy jeszcze przez pół minuty.
Złożenie ciasta i kremu w całość nie stwarza większych problemów. Jest troszkę zabawy przy kruszeniu ciasta na wierzch kremu... ale to przyjemność a nie problem :o) Krem jest puszysty ale współpracujący, łatwo się go nakłada i formuje, nie spływa z ciasta.
Dzięki GELLWE pieczenie staje się proste i przyjemne a ciasto upiekło się naprawdę pyszne :o) Cukierniczy efekt domowym i szybkim sposobem :o) Całość, a szczególnie krem śmietankowy, rozpływa się w ustach. Pychotka!
Dzięki GELLWE pieczenie staje się proste i przyjemne a ciasto upiekło się naprawdę pyszne :o) Cukierniczy efekt domowym i szybkim sposobem :o) Całość, a szczególnie krem śmietankowy, rozpływa się w ustach. Pychotka!
Zamiast bananów można dać soczystą gruszkę i także smakuje wybornie :o) Wypróbowane obydwie wersje :o)
POLECAM!
Czy kupię ponownie? Zdecydowanie TAK.
OCENA końcowa: 5 / 5 punktów
POLECAM!
Czy kupię ponownie? Zdecydowanie TAK.
OCENA końcowa: 5 / 5 punktów
Dziękuję FOODCARE za otrzymany produkt do testów.
Znacie? Lubicie?
skusiłas mnie:) pozdrawiam Kasia i miłek niedzieli!!!
OdpowiedzUsuńPolecam :o) Z gruszkami także pysznie smakuje :o)
UsuńTakiego kreta to bym zjadł :D
OdpowiedzUsuńNajlepsza jest puszysta śmietana :o)
Usuńhahah :D Dokładnie ja tez :D
UsuńSama jeszcze go nie piekłam ale bardzo smakuje mi ten torcik ;)
OdpowiedzUsuńbardzo prosto się go piecze :o) a jaka radocha, że samemu się zrobiło :o) nawet rodzinka doceniła ;o)
UsuńWyglada pysznie ale Zolza nie dala skosztowac :P
OdpowiedzUsuńbrakło zanim przyjechałeś :oP
UsuńŚwietny post!JA raz zepsułam nawet babeczki z proszku hehehe:P
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post:
http://alanja.blogspot.com/2015/03/naszyjnik-i-kolczyki-z-otiencom.html
To trzeba dalej piec :o) aż się uda :o) moje ciacha też nie są idealne :o)
UsuńAleż robisz mi smaka ! Taką mam na niego ochotę :) pamiętam jak jadłam jako dziecko u koleżanki Kopiec Kreta i byłam nim zachwycona. Musze zrobić.
OdpowiedzUsuńKoniecznie :o) swojej roboty zawsze lepiej smakuje :o)
Usuńoj wygląda wspaniale! Szkoda że piekarnika nie posiadam...
OdpowiedzUsuńdziękuję :o) niebawem pokaże ciacha "bezpiekarnikowe " :o)
UsuńRobiłam kiedyś domowy kopiec kreta, ale takie ciasta z torebki zawsze szybciej można zrobić.
OdpowiedzUsuńTorebkowe ciacha to dobre rozwiązanie kiedy goście są już za drzwiami ;o)
UsuńJa na Święta będę mieć kopiec kreta <3 uwielbiam!
OdpowiedzUsuńSama robisz? :o)
Usuńto jest jedyne ciasto z "pudełka" które uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńa u mnie jeszcze kilka innych też jest na liście :o) szczególnie serniki na zimno :o)
UsuńBoże, ja uwielbiam kopiec kreta!
OdpowiedzUsuńJa już też uwielbiam :o)
UsuńJeszcze nigdy nie robiłam, ale wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować :o) Pychota :o)
UsuńKiedyś to był kopiec kreta ;)) Piekłam pycha było :)
OdpowiedzUsuńKopiec kreta to inna firma ;o) Ale i tak pyszny "krecik" jest :o)
Usuńkiedyś już robiłam to ciasto, mniamm
OdpowiedzUsuńo, tak... mniami :o)
UsuńMnie mniam, muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz wypróbować :o)
UsuńRobiłam, pyszności :D
OdpowiedzUsuńZdolniachy z nas :o)
UsuńUwielbiam! Zawsze wychodzi i zawsze zbieram za "wyspę" wiele komplementów, a to przecież takie proste i szybkie <3
OdpowiedzUsuńPyszne ciacha nie muszą być trudne :o) Zresztą nie trzeba mówić, że jest ono z kartonika :o)
UsuńAle się głodna zrobiłam! Z chęcią bym zjadła kawałek. :) Muszę wreszcie zrobić to ciasto, nie raz już się zabierałam i wreszcie nie zrobiłam.
OdpowiedzUsuńJa sie przełamałam i zrobiłam :o) I nie żałuje :o) Pyszne było :o)
Usuń49 year-old Administrative Officer Murry Doppler, hailing from Gaspe enjoys watching movies like Conan the Barbarian and Baton twirling. Took a trip to Historic City of Meknes and drives a Mercedes-Benz 540K Special Roadster. najlepsza strona
OdpowiedzUsuń