![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxCMRTU8tAamgr96w5PrN0otwN2LBH82XR2R_44yID6f4EF-iNEOwFMnn5Ys7uAdkIhZ_ZVOnsT4cgfXvS2AWFFP2_mYC5xbCckWvmOOUXZXOEkPJlt6pfH6c6ySDTE-AXgZwCS-4UUPY/s1600/bombka-witaminowa.jpg)
Banan zawiera:
- trzy witaminy z grupy B, tj. B1, B2 i B6,
- witaminy C, E i A,
- minerały: potas, żelazo, magnez, jod, fosfor i sód.
- witaminy C (duże ilości), A,
- kwas foliowy,
- minerały: wapń, potas, żelazo, sód, magnez i cynk.
Winogrono zawiera:
- witaminy z grupy B, tj. B1, B2, B6,
- witamina A, C, PP,
- minerały: potas, fosfor, selen, cynk, wapń, chrom, miedź, magnez i żelazo.
Jogurt naturalny zawiera:
- żywe kultury bakterii jogurtowych,
- bifidobakterie,
- witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna), B12 (cyjanokobalamina),
- witaminy: A, C, E,
- kwas foliowy,
- minerały: sód, potas, cynk, wapń, fosfor, magnez i żelazo.
"BOMBKA WITAMINOWA"
Składniki (na 3 porcje):
- 2 banany,
- 3 mandarynki,
- ok. 20 winogron.
Sos:
- mały kubek jogurtu naturalnego najlepiej Jogurt Sokólki,
- przyprawa do dań słodkich Młynek Kamis Specialite (jedna z wielu moich ulubionych przypraw do deserów i nie tylko),
- 1 łyżeczka cukru.
Dodatkowo:
- cukrowe gwiazdki Dr Oetker
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHsE-sWhLXm3UK2FlRvVKO13VNShE3JJxXppjqIguTwNDvDDuKsjzJcV2aUATs4kRTLOeOe0g2hvcp7cCJinnXt-_OzSEXQK6fUGfBk3oPTjYYvxtsCfAsc_EOTB8V7rDQH9y534s9f0w/s280/bombka-wit2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhs8NZq9lC1XEq6KT_z5dTLeX7Y5JaJg5WHcOhzZvZRdUpoaQNfUmA4KUETMUic4RlKfAuXPh4HWcMWL7lCosJUujr6W4LDoXFP-usXEC3qqCEw39jFz-x2zTtjpsPZfbyWvBnroeJrZBo/s1600/bombka-wit3.jpg)
Instrukcja:
1. Zaczynamy od sosu. Do jogurtu naturalnego dodajemy cukru oraz mielimy przyprawy Kamis (ilość wg uznania). Najlepiej mielić stopniowo, mieszać i próbować do uzyskania idealnego dla Was smaku. Mi przyprawy wychodzi ok. 1,5 łyżeczki.
2. Myjemy owocki i obieramy.
3. Winogrona przecinamy na pół, banany kroimy na średniej grubości plasterki a mandarynki dzielimy na cząstki, które przekrajamy na pół.
4. W miseczce / kubku układamy warstwo owoce. Po każdej warstwie nalewam troszkę jogurtowego sos.
5. Na górze naszego przekładańca dajemy nasze ulubione owoce i posypujemy gwiazdkami.
Można wcinać od razu :o)
Teraz jesień i zima nie jest nam straszna :o)
Teraz jesień i zima nie jest nam straszna :o)
Smacznego!
Uwielbiam owocowe desery. A sos jogurtowy musi byc pyszny.
OdpowiedzUsuńZrobiłam się głodna! :D Jak mogłaś... :D
OdpowiedzUsuńA mogłam... ;o) :oP czasem wychodzi ze mnie mała wiedźma :o) ;o)
UsuńPycha! Uwielbiam takie połączenia, banany, mandarynki, jogurt naturalny... jedynie za winogronami nie przepadam. :)
OdpowiedzUsuń